Lagbanner
2020-08-14 21:00

Barcelona - Bayern München

Inför FC Barcelona - FC Bayern München

Inför FC Barcelona - FC Bayern München

Vad är det med dagarna innan en viktig Champions Leaguematch egentligen? Hur kan man gå från att känna hopplöshet och nästintill ha gett upp på förhand till att bara timmarna innan vara övertygad om att vi tar hem hela turneringen? Jag kan givetvis bara tala för mig själv men så är det varje gång. Undantaget är väl våren 2013 då Barcelona mötte, just det, Bayern München.

Våren 2013 och sensommaren 2020 är givetvis väldigt olika, samtidigt som de är väldigt lika. Tyskarna har i år, precis som 2013, slagit ut ett Londonlag i åttondelsfinalen. Barcelona har i år, precis som 2013, en slags interimtränare på bänken – med all respekt för Quiqe Setién. Tyskarna har som vanligt blivit överlägsna tyska ligamästare för 2498762:e gången i ordningen och precis som för sju år sedan så är det Damir Skomina från Slovenien som dömer matchen och Leo Messi är fortfarande bäst i världen.

Så långt: allt som vanligt. Men sen är det ju här med Covid-19. Det är givetvis svårt att bortse från alla hemskheter som viruset burit med sig, men om man för en stund försöker värdera Covid-19s påverkan i denna match, så kan det eventuellt vara till Barças fördel av flera anledningar:

1. Jag vill tro att ju fler matcher man spelar, och med ju jämnare mellanrum – desto bättre formkurva och matchtempo på spelarna. Bayern München har spelat två tävlingsmatcher sedan den 27e juni. Dels 4-1segern mot Chelsea den 8e augusti och dessförinnan den 4e juli mot Bayer Leverkusen i den tyska cupfinalen. Däremellan har man hunnit med en träningsmatch mot Olympique Marseille den 31a juli. Barcelona har under samma period spelat 7 tävlingsmatcher och bör med hjälp av logikens alla lagar vara i bättre matchform.

2. Utan att riva upp gamla sår så är det svårt att inte påminnas om Barcelonas returmöten i Champions League de senaste åren. Man har trott att det varit klart efter en match, för att sedan kollapsa i returmötet. Är det en skänk från ovan att detta slutspel spelas utan returmöten? Låt oss hoppas.
 
3. All respekt till Barcelonas fans och atmosfären på Camp Nou, men om man jämför stämning och stöd på hemmaplan så drar Bayern München det längre strået om man frågar mig. Förstå mig rätt, det är inte enkelt att komma till ett fullsatt Camp Nou en Europaafton, det är bevisligen bland det svåraste som finns. Men det är långt ifrån enkelt att möta en röd kortsida på Allianz, eller en röd kortsida överhuvudtaget i ett slutspel. Därför tror jag att det kan vara till FC Barcelonas fördel att spela på en neutral plan inför tomma läktare.

4. Messi.
 
Så vad säger spelarna, och vilka elvor kan vi förvänta oss?
 
FC Barcelona

Både Frenkie de Jong och Antoine Griezmann har uttalat sig inför matchen imorgon kväll, där båda känner sig trygga, även om de är medvetna om att det kommer bli tufft.

Griezmann: ”Vi ser fram emot det, vi har jobbat på väldigt väl taktiskt och vi är redo att spela matchen. [..] Vi vet att det kommer bli svårt, men vi vet vad vi måste göra för att kvalificera oss för semifinalen. Det kommer bli en väldigt bra match. [..] Bayern är inte bara Lewandowski. Deras yttrar kommer fram ofta, Müller, Gnabry är också väldigt bra. Lewandowski gör många mål men faran finns överallt
 
De Jong: ”Laget är väldigt självsäkra inför Lissabon. Vi är ett av världens bästa lag med bra spelare. Vi har väldigt positiv energi och mår bra som lag. [..] För mig spelar det ingen roll vilka som är favoriter. Bayern har ett riktigt bra lag och är i väldigt bra form men vi får se vad som händer. Efter matchen på fredag kan vi säga vem som är bäst

Att spekulera kring Barcelonas startelva, särskilt mittfältet, är intressant. I matchen mot Napoli var både Busquets och Vidal avstänga men duon är nu tillbaka. Kommer båda gå in från start? Eller kommer Setién fortsätta med samma elva som mot Napoli? Det tisslas och tasslas kring att vi eventuellt kommer få se en 4-4-2 med både Vidal och Busquets från start, där Griezmann får stå åt sidan – i ännu en viktig match. I övrigt är startuppställningen hyfsat självskriven med ter Stegen i mål, Semedo, Piqué, Lenglet och Alba i backlinjen och Messi och Suárez i anfallet. Noterbart är att Ousmane Dembélé är tillbaka i truppen, även om det är osannolikt att han får spelminuter i just den här matchen.

FC Bayern München

Det vore naturligtvis konstigt om inte Bayern München matchade Barças självsäkerhet, något som den nyligen tillfrisknade mittbacken Niklas Süle ser till att hälsa från träningslägret i Portugal:

Jag tycker att vi har en unik laganda. Jag ska påbörja min fjärde säsong hos Bayern nu och det här har jag aldrig upplevt tidigare, sättet som vi är med varandra. Det har alltid varit speciellt här men lagandan i år har varit exeptionellt bra och därtill har vi spelare som kan göra skillnad på den här nivån. Det är otroligt svårt att vinna Champions League, men med vårt lag så tror jag att vi har chansen att uppnå något speciellt i år

Vad gäller Bayerns startuppställning är det färre frågetecken än hos Barcelona. Det är redan klart att högerbacken Pavard missar matchen på grund av skada men när ersättaren heter Joshua Kimmich är Pavards frånvaro mest en parentes. I övrigt är Kingsley Coman nyligen tillbaka från skada men förväntas ändå starta när tidningen Kicker tror på följande startuppställning på fredag kväll:
 
Neuer
Kimmich, Boateng, Alaba, Davies
Goretzka, Thiago
Gnabry, Müller, Coman
Lewandowski

 
Trots oändlig offensiv kvalitet i båda lagen, så är det som upplagt för att detta ska bli målvakternas match. Diskussionen om vem som ska vara Tysklands förstamålvakt har gått varm ett bra tag nu. Är det ikväll det avgörs?
 
Matchfakta:
Vad: Champions League kvartsfinal
Var: Estadio do Sport Lisboa e Benfica, Lissabon
När: 21.00, 14 augusti 2020
Sändning: V Sport Premium/Viaplay

Dino Curovacdinocur2020-08-13 15:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona