Lagbanner
2020-10-20 21:00

Barcelona - Ferencvarosi TC

Inför: FC Barcelona – Ferencváros
Gladare miner på tisdag?

Inför: FC Barcelona – Ferencváros

Efter en ligainledning som bestått av högt och lågt står Champions League för dörren. Barça inleder turneringen imorgon tisdag kl 21:00. För motståndet står ungerska Ferencváros.

Det är den första omgången av Grupp G som ska avhandlas. Övriga lag i gruppen är italienska Juventus FC och ukrainska Dynamo Kiev. På pappret en klart överkomlig grupp för Barça, som har en imponerande historik när det kommer till gruppspel. Slutspelet har däremot varit en helt annan historia de senaste åren. Sedan trippeln 14/15 har Barça faktiskt bara nått längre än kvartsfinal en gång.

Barça kommer till matchen med en tung förlust mot Getafe i bagaget. Andra raka poängtappet i ligaspelet, och kritiken mot Koeman växer. I och med att kommande motstånd är Real Madrid samt Juventus är tre poäng här välbehövligt.

Truppen
Ingen trupp ännu. Artikeln uppdateras.

Vad gäller frånvaro saknas Ter Stegen och Umtiti sedan tidigare. Alba och Firpo saknades mot Getafe, men är båda på väg tillbaka. 

Med tanke på kommande spelschema finns risk för en del rotation. Möjlig elva enligt följande: Neto; Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; de Jong, Pjanic; Griezmann, Coutinho, Ansu Fati; Messi.

Presskonferens
Koeman hade en del intressant att säga på presskonferensen inför matchen. Bland annat följande:

”Vi har spelat fyra matcher och gjort åtta mål. Jag är inte orolig över målskyttet, vi har tillräcklig kvalitet. De två senaste matcherna har vi dessutom spelat mot lag som är väldigt skickliga i sitt försvarsspel.”

”Ansu och Pedri är redo för att starta. Det handlar inte om ålder, utan om prestation. Jag är väldigt glad för deras skull.”

”Jag vet inte vad som saknats tidigare år i Champions League. Om vi misslyckas kommer jag kunna svara på den frågan.”

”Vi är inte favoriter till att vinna Champions League, men vi kan gå långt.


Motståndet
Ferencváros, eller Ferencvárosi Torna Club, är Ungerns mest framgångsrika klubb med sina 31 ligatitlar. Topp tre består i övrigt av MTK Budapest med 23 titlar, samt Újpest med 20 titlar. Vad gäller Champions League är det ungerska avtrycket svagt. Senast ett ungersk lag kvalade in till huvudturneringen var 09/10. Debrecen slutade då sist i sin grupp.

Ferencváros leder en lite haltande ungersk ligatabell på tretton inspelade poäng efter fem matcher. Vad gäller spelartruppen finns ett par namn som tidigare återfunnits i europeiska toppligor, bland annat Ádám Bogdán (England), Somália (Toulouse FC) och Róbert Mak (Zenit och PAOK).

Det finns dessutom en svenskkoppling i Ferencváros resa till Champions League, då de slog ut de svenska mästarna Djurgårdens IF i kvalet. Ferencváros besegrade även Celtic FC, Dinamo Zagreb och Molde FK längs vägen.

Förväntningar
För Barças del finns inget annat än tre poäng. Premiär på hemmaplan mot ett lag som saknar erfarenhet av Champions League. En del rotation kan väntas, och förhoppningsvis kan ett antal namn stärka sina aktier för framtida speltid.

Det finns även ett flertal spelare som har mycket att bevisa, där Griezmann kanske är den mest omtalade. Fransmannen, med hög lön och miljardtransfersumma i ryggen, har haft en tung säsongsinledning. Ett mål behövs för möjlig islossning.

Koeman var tydlig med att fokus är på denna match och inget annat. Men såklart finns El Clásico som stundar i bakhuvudet.

Alltså, önskelista enligt följande: rotation, mål i plural, tre poäng och en bra start på derbyveckan. 

- - - - - - - - - - -

Vad? Barça - Ferencvaros, Champions League Grupp G
När? Tisdag 20/10, 21:00
Var? Viasat/Viaplay

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-10-19 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona