Lagbanner
Gran Canaria, 2024-01-04 21:30

Las Palmas - Barcelona

Inför Las Palmas - FC Barcelona

Inför Las Palmas - FC Barcelona

Julledigheten är över och den andra halvan av säsongen 2023/24 har redan startat med sju redan spelade matcher under tisdagen och onsdagen. Barcelona avslutar den 19:e omgången av La Liga när de ikväll, 21:30 gästar Las Palmas på Estadio de Gran Canaria.


Det har varit en jobbig höst för de flesta Barcelona-anhängare. Laget vann med nöd och näppe sin Champions League grupp där inbördes möte placerade laget framför tvåan Porto, i ligan gick man in till uppehållet på en fjärdeplats och 7 poäng bakom serieledande Real Madrid. Ett avstånd som under gårdagen växte till 10 poäng efter Antonio Rudigers sena segermål för marängerna hemma mot Mallorca. För att fortfarande ha en rimlig chans att försvara ligaguldet har Xavi och hans lag inte råd med något mer poängtapp och det går verkligen att påstå att det är upp till bevis nu under fortsättningen av säsongen.

Under gårdagskvällen släppte Barcelona truppen som ska resa med till Gran Canaria och där finns det en hel del att prata om. Pedri som enligt tidigare rapporter förväntades vara tillbaka till liga återstarten finns inte med i Xavis trupp. 21-åringen som ådrog sig en muskelskada strax innan juluppehållet hålls utanför i vad jag tycker känns som en säkerhetsåtgärd med tanke på hans tidigare skadehistorik. Ytterligare spelare som inte finns med är sedan tidigare skadade Marc-Andre Ter Stegen, Gavi, Inigo Martinez och Marcos Alonso där den sistnämnde tidigare i veckan genomgick en ryggoperation i Bordeaux som enligt klubben ska ha varit lyckad. 

Om vi istället vänder oss till det positiva så finns glädjande nog nyförvärvet Vitor Roque med i truppen. I de första rapporterna så var brassen dock inte ännu registrerad för ligaspel, under senare rapporter fram mot kvällskvisten kunde Barcelona meddela att registreringen var genomförd och att 18-åringen är tillgänglig och högst aktuellt för spel. Roque har under hela hösten varit en följetong då det varit osäkert om Barcelona med sina ekonomiska problem skulle kunna få brassen på plats. Något som de tillslut lyckades med. Roque, född 2005, kommer tidigare från Cruzeiro och Athletico Paranaense där han i Paranaense stått för 28 mål på 81 matcher. En helt klart intressant spelare där förväntningarna är enormt höga. 

Sett till startelvan så tror jag inte att det kommer ske några stora förändringar sett till hur det sett ut i slutet av 2023. Roberto som stod för två mål mot Almeria förväntas fortsätta täcka upp för skadade Pedri. I backlinjen har det under hela säsongen varierats mellan Alejandro Balde, den numera skadade Martinez och efter det Andreas Christensen. Känslan inför ikväll är att Balde startar framför Christensen och att Kounde kliver tillbaka in i mittlåset. I anfallet finns det också ett frågetecken sett till om det kommer vara Ferran Torres eller Joao Felix som kommer spela till vänster. Högst troligt är att spanjoren startat medan Felix får förhålla sig till bänken.

Trolig startelva:

Pena; Balde, Araujo, Kounde, Cancelo; De Jong, Gundogan, Roberto; Torres, Lewandowski, Raphinha

Som tidigare sagt ett måste att ta tre poäng i varje match framöver, om inte så kommer Real Madrid och Girona springa ifrån redan nu och en rimlig titelchans kommer att vara över redan i Januari. Utöver det så finns det också en hel del mer att önska sett till det taktiska och det spelmässiga. Barca har under hösten haft stora problem att imponera spelmässigt och blev bland annat vissa stunder totalt utspelade i förlusten hemma mot säsongens succélag Girona. Förhoppningsvis kan kanske en typ av omstart vara vad Xavi och hans mannar behöver. 

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-01-04 12:41:00
Author

Fler artiklar om Barcelona