Lagbanner
2020-08-08 21:00

Barcelona - Napoli

Inför FC Barcelona - SSC Napoli: Dags att växla upp!
Champions League är tillbaka!

Inför FC Barcelona - SSC Napoli: Dags att växla upp!

Väntan är över. Med krysset på San Paolo i bagaget kliver FC Barcelona åter in i Champions League på lördagskvällen.

FC Barcelona:
 
4-3-3 eller 5-3-2?
 
Därom tvistar de lärde. Medan Mundo Deportivo tror på den klassiska Barça-formationen – med MSG på topp – gör Sport gällande att Quique Setién planerar att återvända till sitt kära 5-3-2 inför lördagens Champions League-drabbning med SSC Napoli.
 
Den som lever får se, antar jag. Men en sak är säker: Oavsett hur katalanerna väljer att formera sitt lag, vill det till att de höjer sig.
 
Och det rejält. Nog för att topparna har varit höga – i synnerhet under Quique Setién – men kontinuiteten har fullständigt bländat en med sin frånvaro, och lägger man därtill det kaos som har rått kring den blåröda ledningen får säsongen betraktas som ett stort, fett misslyckande. Faktiskt.
 
Å andra sidan är marginalerna små. Jag menar, säga vad man vill om Setiéns ledarskap, Bartomeus affärer och Abidals trupplanering – men faktum är att Barça också har haft en hel del otur. Inte minst i form av skadorna på Ousmane Dembélé och Frenkie de Jong – lagets kanske två viktigaste spelare, exklusive Leo Messi och MATS.
 
Med andra ord finns anledning till tillförsikt. Inför morgondagen, såväl som inför en eventuell kvartsfinal mot Bayern München. Det ska mycket till, det vet jag – men med Frenkie och Ousmane tillbaka, samtidigt som Riqui Puig och Ansu Fati går från klarhet till klarhet, är FC Barcelona i långt mycket bättre skick än för bara några veckor sedan. Och med världens bästa spelare i spetsen, vars troféskåp skriker efter ett femte Champions League-guld, vore det galenskap att inte drömma.
 
Nedan följer den katalanska matchtruppen i sin helhet, två tänkbara startelvor samt några citat från fredagens presskonferens med Quique Setién. Som bekant missar Sergio Busquets och Arturo Vidal matchen, avstängda, och därtill återfinns Samuel Umtiti och Ousmane Dembélé på skadelistan. (Den sistnämnde uppges vara fit for fight inför en eventuell kvartsfinal!)
 
Ter Stegen, Semedo, Piqué, Rakitic, Suárez, Messi, Neto, Lenglet, Griezmann, Alba, Roberto, De Jong, Junior, Peña, Puig, Fati, Araujo, Monchu, Mingueza, Konrad, Reis och Jandro.
 
MATS
Semedo, Piqué, Lenglet
Roberto, Rakitic, De Jong, Puig, Alba
Messi, Suárez
 
MATS
Semedo, Piqué, Lenglet, Alba
Roberto, De Jong, Rakitic
Messi, Griezmann, Suárez

 
”Vi behövde det här uppehållet efter så många matcher på så kort tid. Vi har haft några dagar att förbereda oss ordentligt, och kommer att återvända med nyvunnen energi.”
 
”Startelvan har varit klar sedan några dagar tillbaka. Men naturligtvis kan saker och ting komma att förändras närmare inpå matchen.”
 
”Jag har inte pratat med Arthur – situationen är utom min kontroll. Men jag hade önskat att det hela hade slutat annorlunda.”
 
”Vi övervägde att inkludera Dembélé i matchtruppen, men risken hade varit för stor. Hans självförtroende är inte tillräckligt stort ännu. Det var det rätta beslutet att ta. Nästa vecka får vi se.”
 
”Riqui Puig och Ansu Fati är redo att starta i Champions League.”
 

 
SSC Napoli:
 
Verkligheten har återvänt till Neapel.
 
För bara några år sedan betraktades italienarna av många som Europas kanske mest välspelande fotbollslag – men sedan Maurizio Sarri övergav skutan har skönspelet gradvis urholkats, och under Gennaro Gattuso (som tog över efter Carlo Ancelotti förra vintern) har laget sjunkit som en sten. Åtminstone i ligaspelet, som resulterade i en sjundeplats den här säsongen.
 
I cupspelet har det gått bättre, dock. Inte bara kammade man hem Coppa Italia, efter finalseger mot självaste Juventus – man gick dessutom obesegrade ur Champions League-gruppspelet, trots att motståndarna utgjordes av bland annat Liverpool.
 
Nedan följer en tänkbar italiensk startelva, samt några ord från fredagens PK med Gennaro Gattuso.
 
Ospina
Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Rui
Fabian, Lobotka, Zielinski
Callejon, Mertens, Insigne.

 
”Vi kommer att spela på samma sätt som alltid. Vår förhoppning är att hålla i bollen, behålla fokus och vara kompakta.”
 
”Statistiken visar vilket typ av fotbollslag vi är. Folk kan kalla oss för defensiva eller taktiskt organiserade – men verkligheten säger annat, och vi kommer att hålla oss till vår spelidé.”
 
”Barcelona är ett fantastiskt lag, som är vana vid att vinna. Vi kommer att behöva bestiga Mount Everest på lördag.”

”Lorenzo (Insigne) har tränat med resten av laget. Jag kommer att prata med honom imorgon, och känner han sig tillräckligt återställd kommer han att starta."
 

 
Håll ögonen på:
 
Frenkie de Jong
 
Dags att växla upp, Frenkie!
 
 
Antoine Griezmann
 
Du med, Antoine!
 

Riqui Puig
 
Mandomsprovet.
 
 
Dries Mertens
 
Italienarnas främsta offensiva hot, med undantag för frågetecknet Lorenzo Insigne. 
 
 
Leo Messi
 
26 mål på 29 framträdanden. Ingen har ett bättre målfacit i åttondelsfinalerna, än Leo Messi.
 
 
Matchfakta:
 
Vad: Kvartsfinal 2/2, Champions League
Var: Camp Nou, Barcelona
När: 8/8, 21:00
Sändning: Viaplay
 

¡Visca el Barça!

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-08-07 21:36:00
Author

Fler artiklar om Barcelona