Lagbanner
Inför FC Barcelona - Osasuna

Inför FC Barcelona - Osasuna

Det har blivit dags för den spanska supercupen där Barcelona ikväll ställs mot Osasuna på Al-Awwal Park i Riyadh, Saudiarabien.

Under tisdag förmiddag släppte Barcelona sin 25-mannatrupp under ungefär samma tid som planet lyfte med destination Riyadh, huvudstad i Saudiarabien där årets upplaga av den spanska supercupen eller Supercopa de España som det så fint heter på spanska spelas. Turneringen gjordes om 2019 då det gick från att likna andra europeiska toppligor där de spanska cupmästarna möte vinnarna av La Liga i en final som spelades inför säsongen. Nu istället så är det utformat med två semifinaler samt en final där de två lag som föregående säsong ställdes mot varandra i Copa del Rey finalen deltar tillsammans med de två högst placerade lagen i La Liga. Real Madrid som förra säsongen slog Osasuna i Copa del Rey deltar i årets upplaga tillsammans med Barcelona och Atletico Madrid där Atletico som förra året slutade trea får platsen med tanke på att Real Madrid både kvalificerade sig genom cupvinsten och en andraplats i ligan.  

Efter ett försök att klara upp förutsättningarna litegrann så kan vi istället vända fokus till Xavi och hans Barcelona som alltså ikväll 20.00 i sin semifinal möter Osasuna. Efter en sista träning på Tito Vilanova planen på Ciudad Esportiva bar det under tisdagen av mot Riyadh. Xavi och hans stab reser tillsammans med truppen på 25 spelare där Pedri, Inigo Martinez och Joao Cancelo finns med utan att egentligen vara fullt tillgängliga för spel. Inigo Martinez såg under helgens Copa del Rey match ut att dra upp sin tidigare muskelskada som höll den spanska mittbacken borta ur spel i nästan två månader. Joao Cancelo ådrog sig en knäskada i matchen före det när Barcelona slog Las Palmas på bortaplan och förväntas vara borta i ungefär en månad. Pedri däremot är mer aktuell för spel efter att ha varit borta sedan strax innan jul. Cancelo och Martinez går det med största sannolikhet att utesluta helt. Övriga spelare som inte finns med i truppen är tidigare skadade Marc-Andre Ter Stegen, Gavi och Marcos Alonso.

Matchen i sig liknar på många sätt de flesta av de senaste matcherna. Barca har under de senaste månaderna haft det otroligt tufft och där de inte har vunnit med mer än uddamålet sedan den 19 september när Royal Antwerp besegrades med 5-0 i den första gruppspelsmatchen i Champions League. Därmed känns det på nytt läge att försöka studsa tillbaka och komma på rätt spår igen. Spelet har inte varit övertygande med ett svagt försvarsspel och ett bolltempo som inte varit i närheten av vad det bör vara i Barca. Ett bra exempel på Barcas problem under den senaste tiden är söndagens Copa del Rey match borta mot fjärde divisionslaget Barbastro. Då var det en första halvlek som dominerades totalt av ett starkt lag som Xavi ställt på banan men där Barbastro reducerade två gånger om i den andra halvleken och Barca fick svettas rejält för att ta sig vidare. Detta återigen trots en stark trupp och en stark elva som Barca gick in i matchen med. 

I fall vi istället ska fokusera kring vilken startelva som Xavi kommer ställa på benen ikväll så finns det en del frågetecken. Alejandro Balde missade söndagens Copa del Rey match på grund av sjukdom, har det spanska vänsterbacks löftet tillfrisknat helt så är det garanti att han kommer kliva in i startelvan men ingenting har dock rapporterats från klubben angående Balde. Med antagandet att Balde startar så är det nästa frågetecknet angående högerbacksplatsen då Cancelo går skadad. Trots att den 17-årige ytterbacken Hector Fort stod för en bra insats och var en av de bättre på planen mot Barbastro så lär han ändå inte vara den som kliver in från start. Lagkaptenen Sergi Roberto har som många vet tidigare spelat högerback när det behövs men har just nu ersatt Pedri på mittfältet vilket känns mer troligt att han fortsätter med. Det bästa alternativet är då fransmannen Jules Kounde som varierat mellan mittback och högerback under denna säsongen. Kounde har tidigare varit väldigt tydlig med att han inte vill spela ytterback utan att det är mittback som gäller. Trots det så lär det bli just högerback ikväll. Det sista frågetecknet är vem som kommer spela till vänster i anfallet. Joao Felix har stått för en rad svaga prestationer under den senaste tiden och låg bakom ett av baklänges målen borta mot Barbastro. Med största sannolikhet kommer Ferran Torres spela istället för Felix. 

Förväntad startelva; Pena, Balde, Christensen, Araujo, Kounde; De Jong, Gündogan, Roberto; Torres, Lewandowski, Raphinha

Som sagt, på flera sätt en viktig match för Barca. En titelchans absolut men även ett eventuellt El Clasico på söndag ifall Barca skulle ta sig vidare med tanke på att Real Madrid igår slog Atletico Madrid med 5-3 efter förlängning. Ett El Clasico skulle såklart höja värdet på titeln ännu mer. Kanske inte jätte mycket prestige i att vinna supercupen men ifall det skulle göras i ett El Clasico så skulle det såklart höja det flera nivåer. Sedan så är det precis som det tjatas så mycket på slutet hög tid för Barca att komma ur den negativa svackan som pågått under en längre tid. Ett eventuellt El Clasico väntar vid ett avancemang och Napoli väntar inom lite mer än en månad i åttondelsfinalerna i Champions League. Napoli är likt Barca inne i en tuff period och kanske till och med har det ännu jobbigare. Men med Barcas nuvarande form är det ett otroligt öppet dubbelmöte. Men först Osasuna ikväll, där söndagens finalplats ligger i potten.   

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-01-11 11:06:00
Author

Fler artiklar om Barcelona