Lagbanner
Camp Nou, 2021-02-16 21:00

Barcelona - PSG

Inför: FC Barcelona – Paris Saint Germain
Stormöte i Champions League när Barça tar emot Paris Saint Germain på Camp Nou.

Inför: FC Barcelona – Paris Saint Germain

Säsongens hittills största match väntar. Barça tar emot Paris Saint Germain i åttondelsfinal av Champions League. Det första mötet av två spelas på Camp Nou med avspark 21:00 på tisdag kväll.

Snart fyra år efter den matchen väntar alltså återigen Paris Saint Germain. I Champions League. I åttondelsfinal. La Remontada liknar få upplevelser från fotbollen, åtminstone för undertecknad. Då var supertrion MSN intakt, Lucho ägde presskonferenser och Iniesta spelade fotboll som aldrig förr. I Paris stångades Cavani på topp, Thiago Silva skulle leda backlinje och Unai Emery såg nästan overkligt förtvivlad ut när Sergi Roberto styrde in det avgörande målet.

För Barça tog det stopp efter remontadan. Faktum är att Champions League-spelet blivit något av en förbannelse sedan trippeln 14/15.

15/16: Uttåg mot Atlético Madrid i kvarten efter två mål av en viss Antoine Griezmann.
16/17: Uttåg mot Juventus i kvarten efter 0–3 i Turin.
17/18: Uttåg mot Roma i kvarten efter 4–1 i första matchen.
18/19: Uttåg mot Liverpool i semin efter 3–0 i första matchen.
19/20: Uttåg mot Bayern München i kvarten med osannolika 2–8.

Det är inte bara debaclen i sig. Det är hur de gått till. Värt att nämna är dock att stora delar av stommen från dessa matcher spelar sin fotboll på annat håll idag. Kanske kan ungdomarnas säsong bli något annat.

Barça kommer närmast från en storseger i ligaspelet mot Deportivo Alavés. Koeman kunde rotera en hel del i matchen som spelades så sent som i lördags kväll.

Truppen verkar dröja till matchdagen. Saknas sedan tidigare gör Sergi Roberto, Coutinho och Ansu Fati.

Fokus inför match har varit mittbacksfrågan. Nyckelspelaren - han måste väl klassas som det numera - Ronald Araújo är skadad och missar matchen. Piqué är tillbaka i träning, men lär knappast gå in från start. Umtiti och Lenglet har varvat individuella misstag med varandra. Övriga alternativ är Mingueza och Frenkie de Jong. En del att fundera över för Koeman.

Förväntad startelva enligt följande: ter Stegen; Dest, Mingueza, Lenglet, Alba; de Jong, Busquets, Pedri; Dembélé, Messi, Griezmann.

Paris Saint Germain anno 20/21 är svårbedömda. En rätt spretig trupp som numera leds av Mauricio Pochettino istället för Thomas Tuchel. PSG kvalificerade sig från Grupp H med Manchester United, RB Leizpig och Istanbul Basaksehir.

Det mesta har i vanlig ordning handlat om Neymar, som missar matchen på grund av skada. Detsamma gäller Ángel Di Maria och Juan Bernat. Med Barça-ögon finns förutom Neymar en gammal bekantskap i Rafinha, som bytte Katalonien mot Paris inför säsongen. Xavi Simons, den före detta La Masia-spelaren, finns inte med i truppen.

Följande trupp reser till Barcelona: Navas, Rico, Kimpembe, Marquinhos, Kehrer, Diallo, Kurzawa, Letellier, Florenzi, Bakker, Verratti, Paredes, Rafinha, Danilo, Herrera, Gana, Michut, Draxler, Sarabia, Mbappé, Kean & Icardi.

Förväntad startelva: Navas; Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa; Verratti, Gana, Paredes; Sarabia, Icardi, Mbappé.

Säsongens största match alltså. En säsong som till stor del präglats av ungdomarna. Nytt blod. En säsong som sett bättre och bättre ut ju längre tiden gått. Samtidigt är det ingen hemlighet att detta Barça inte är vad Barça brukade vara.

Det går att prata om utveckling, om rätt håll, om ungdomar. Upp till bevis nu. Barça och Champions League börjar närmast bli en förbannelse. Får vi se ett Barça som vågar spela fotboll och sätter chanserna. Då kan det gå vägen.

- - - - - - - - - - -

Vad? Champions League åttondelsfinal: FC Barcelona – Paris Saint Germain.
När? Tisdag 16/2, 21:00.
Var? Viasat/Viaplay.

¡Visca Barça i Visca Catalunya!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-02-15 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona