Lagbanner
2023-01-25 21:00

Barcelona - Sociedad

Inför: FC Barcelona – Real Sociedad

Inför: FC Barcelona – Real Sociedad

Copa del Rey har nått kvartsfinalstadiet. FC Barcelona ställs där mot succégänget Real Sociedad.

Efter två tredjeligalag (5–0 mot Ceuta och 4–3 mot Intercity) väntar nu en rejäl utmaning för Barça i det inhemska cupspelet. På onsdagen står ligatrean Real Sociedad för motståndet när en semifinal finns i potten.

Barça har som bekant redan tagit hem den spanska supercupen, och faktum är att en inhemsk trippel varken är omöjlig eller orimlig. Då krävs såklart en oerhört stark vår, och först och främst en stark insats mot La Real.

Xavi har i princip fullt mannskap att tillgå. Det har funnits lite signaler på skavanker här och där, men enligt medieuppgifterna nedifrån Katalonien ska det inte vara någon större fara med spelare som Ronald Araújo, Frenkie de Jong och Alejandro Balde.

Truppen: ter Stegen, Iñaki Peña, Tenas, Araújo, Koundé, Christensen, García, Balde, Alba, Alonso, Roberto, Bellerín, Busquets, de Jong, Gavi, Pedri, Kessié, Pablo Torre, Dembélé, Raphinha, Ansu Fati, Ferran, Lewandowski.

Preliminär elva: ter Stegen – Koundé, Araújo, Christensen, Balde – de Jong, Busquets, Pedri – Dembélé, Lewandowski, Gavi.

Mycket tyder på att det blir den elva som nu börjar likna en Gala XI. Robert Lewandowskis avstängning gäller inte cupspel, och superanfallaren är alltså spelklar. Eventuella spelare som skulle kunna ta plats i en elva är Jordi Alba och Raphinha. Det diskuteras även huruvida Iñaki Peña ska fortsätta vara cupmålvakt eller inte.

Moståndet från San Sebastián går inte annat än att imponeras av, och det något oerhört. La Real är ligatrea, och gör det som vanligt på det alldeles egna sättet – med bolltrillande och hemvävda trupper.

Imanol Alguacil är sällen en tränare vars startelvor är lätta att förutspå, och La Real har också en trupp den här säsongen som är imponerande bred, framför allt i offensiv riktning. Det stora avbräcket för La Reals del är David Silva, som missar matchen. Lite extra Barça-ögon bör hållas på mittfältseleganten Martín Zubimendi, som tycks vara en av de främsta kandidaterna till pivote-rollen när Sergio Busquets tackar för sig. 

Preliminär elva: Remiro – Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Rico – Méndez, Illarramendi, Zubimendi – Kubo – Oyarzabal, Sørloth.

Barça är alltjämt ligaledare, med tre poäng ner till Real Madrid, och trots ligafokuset lär Copa del Rey vara högprioriterat likväl. Fler titlar än den spanska supercupen måste det bli för att säsongen ska kunna utvärderas som godkänd, och visst är Copa del Rey en utmärkt sådan chans även om en triumf i La Liga väger tyngre.

I övriga cupkvartar finner vi: Real Madrid – Atlético Madrid, Osasuna – Sevilla och ValenciaAthletic Club.

Med andra ord är det en hel rad tuffa motståndare kvar mellan Barça och titeln. Först ska La Real avhandlas och besegras på Camp Nous gräsmatta. Om inte annat bör det bli en av säsongens mer underhållande matcher.

***

Vad? Copa del Rey, kvartsfinal: FC Barcelona – Real Sociedad.
När? Onsdag 25/1, 21:00.
Var? Sportbladet.

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-01-24 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona