Lagbanner
Municipal de Balaidos, 2023-06-04 21:00

Celta Vigo - Barcelona

Inför: RC Celta de Vigo – FC Barcelona

Inför: RC Celta de Vigo – FC Barcelona

Trofén har lyfts, spelare har tackats av och den sista matchen på Camp Nou är spelad – men än finns det en ligamatch kvar att spela, mot Celta Vigo på bortaplan.

Det kanske kändes som att säsongen var över i söndags, men FC Barcelona ska faktiskt få en chans att spela som regerande mästare redan denna säsong. Vid första anblick finns det nog de som förväntar sig en sömnig tillställning på Balaídos, men det ser faktiskt ut att kunna bli högintressant. 

Nu ska bottenstriden avgöras. En vinst för Celta Vigo skulle garantera förnyat kontrakt till nästa säsong, en förlust skulle kunna innebära spel i segundan nästa år. Med Real Valladolid på nedflyttningsplats och bara en poäng bakom kommer de ljusblå att göra allt för att ta tre poäng mot Blaugrana.

Det var mer än 4 år sedan som FC Barcelona förlorade mot Celta Vigo, men det var längesen förutsättningarna såg så goda ut. 

Den sista matchen på Camp Nou blev känslofylld för katalanerna. Ännu en nyckelspelare i raden skadade sig och Alejandro Balde ser nu ut att missa i princip hela försäsongen. Utöver det minns vi de tidigare skadorna på Araujo och Pedri och kan konstatera att skadeläget inte ser så ljust ut, men kanske är detta ändå en match man skulle ha roterat i.

Många kanske tror att Baldes kollega på vänsterbackspositionen, Jordi Alba, redan lagt skorna på hyllan efter hans tårdrypande tal efter matchen mot Mallorca. Veteranen ser nu ut att snöra på sig de igen och spela sin absolut sista match för klubben nu när Balde är borta, om inte Xavi väljer att spela Alonso i sin naturliga position det vill säga.

I övrigt är det svårt att sia kring hur Xavi ställer upp sitt manskap under söndagen. Christensen kanske spelar istället för Araujo, kanske spelar inte Busquets utan Garcia får chansen på den positionen igen. Det är svårt att avgöra, men det är troligt att både Busquets och Alba får några minuter till då de båda var med under lördagens träningspass inför mtachen. 

En trolig laguppställning är:
Ter Stegen; Roberto, Kounde, Christensen, Alba; De Jong, Busquets, Gavi; Raphinha, Lewandowski, Fati

Celta Vigo har desto mer press på sig. Visst har de en viss vana vid att ligga på 17:e plats i ligan. Faktum är att de avslutat säsongen på den positionen vid två tillfällen de senaste fyra åren så det är inte ett lag som helt saknar rutin när det kommer till bottenstrider. 

Tidigare har man klarat att hålla sig uppe, men det ska sägas att man brukat husera med en av spaniens vassaste målskyttar. Man får nog konstatera att så inte är fallet längre. 

De som håller på FC Barcelona vet hur bra Iago Aspas kan vara. Han har haft en tendens att bli bäst i världen i mötena med Barça och Real Madrid. Med 35 år på nacken ser han ut att närma sig slutet på sin karriär, han kan helt enkelt inte bära laget som han gjorde förr. Man har inte lyckats hitta en ersättare än även om Gabri Veiga varit ett stort utropstecken i La Liga denna säsong. De som inte sett 21-åringen spela innan bör hålla ett extra öga på mittfältaren med nummer 24 på ryggen.

Truppen som tränare Carvalhal går in i matchen med ser ut att vara fullständig och man har inga betydande skador eller avstängningar. Med det i ryggen kan man tänka sig att laget ställer upp som något i stil med:
Villar; Mallo, Nunez, Aidoo, Galán; Veiga, Tapia, Rodriguez; Pérez, Aspas, Strand Larsen

Vi får se vilka som spelar i segundan nästa år, i ärlighetens namn kanske det inte spelar så stor roll för de flesta. Men utifall Laporta har någon preferens mellan Valladolid och Celta Vigo så har man all möjlighet i världen att påverka vilka som stannar kvar. För många blir detta eventuellt sista gången som man ser Busquets eller Jordi Alba spela fotboll. Imorgon handlar det bara om att njuta av att se de sista bollberöringarna av två av klubbens allra största genom tiderna på sina positioner.

***
Vad? La Liga, omgång 38: RC Celta de Vigo – FC Barcelona.
När? Söndag 4/6, 21:00.
Var? C More.


 

Lukas Eriksson Melander2023-06-03 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona