Lagbanner
Santiago Bernabéu, 2023-03-02 21:00

Real Madrid - Barcelona

Inför: Real Madrid – FC Barcelona

Inför: Real Madrid – FC Barcelona

Ett stukat FC Barcelona ska spela Clásico. För några veckor sedan var det nog få som trodde att de raderna skulle skrivas inför den första cupsemin av två.

Vad beror då detta på? Jo, Barça såg ut att gå som tåget. La Liga-treorna kom på löpande band, och därtill hade säsongens första titel säkrats i och med segern (i ett Clásico i finalen) i den spanska supercupen.

Sedan kom en rad skador, Europa League-returen mot Manchester United och förlusten mot anonyma Almería. Plötsligt känns det som att titelstriden i La Liga lever, och framför allt som att det kan bli två tuffa matcher mot Real Madrid i semifinalfasen av Copa del Rey.

Xavi kommer som sagt med en stukad trupp. De två nycklarna Ousmane Dembélé och Pedri saknas sedan tidigare, och som om det inte vore nog återfinns nu även (även om han varit rejält formsvag den senaste tiden) spjutspetsen Robert Lewandowski på skadelistan. Ansu Fati har även han haft skadeproblem, men är trots allt uttagen till matchen.

Truppen ser ut som följer: ter Stegen, Peña, Tenas, Araújo, Koundé, Christensen, García, Alonso, Balde, Alba, Busquets, de Jong, Gavi, Kessie, Roberto, Pablo Torre, Estanis, Raphinha, Alarcón, Ansu Fati, Ferran.

Preliminär elva: ter Stegen – Araújo, Koundé, Christensen, Balde – de Jong, Busquets, Kessie – Raphinha, Ferran, Gavi.

Femtio/femtio mellan Alejandro Balde och Jordi Alba på vänsterbacksplatsen är känslan. Det lär bli Ferran Torres som får chansen och äran att ersätta den gode Robert som nia. Xavi skulle därtill kunna hitta på något annat än Franck Kessie på mitten. Mycket tyder på att det blir Ronald Aráujo ute till höger i backlinjen, för att traditionsenligt ställas i duell mot Vinícius Júnior.

Noterbart är därtill att Estanis Pedrola, som imponerat i Barça B, tar en plats i truppen.

Real Madrid kommer senast från El Derbi Madrileño, som slutade 1–1 mot Atlético Madrid. Innan dess besegrades Liverpool på Anfield med nätta 5–2. Det är helt klart ett hemmalag som kommer till matchstart med bättrat självförtroende.

Preliminär elva: Courtois – Carvajal, Militão, Rüdiger, Nacho – Modric, Tchouameni, Kroos – Valverde, Benzema, Vinícius.

David Alaba och Rodrygo har skavanker och är tveksamma till spel.

Det är alltså ett dubbelmöte som väntar i Copan, och därtill ska ett liga-Clásico spelas den 19 mars. Cupreturen går av stapeln den 5 april. Att värdera Copa del Rey är något svårt, förmodligen både för Barça och Real Madrid. För blåröd del är det såklart fortfarande den där ligatiteln som är det stora, stora målet för säsongen 22/23.

Ett misslyckande med tanke på hur poängläget ser ut här och nu vore såklart ett fatalt misslyckande för Xavi. Vad gäller Real Madrid finns såklart Champions League ständigt där i tankarna.

Med det sagt kommer Clásicon alltid att vara Clásicon. Visst lär det inte bli som på Mourinho-tiden i form av hetsnivå (ni minns väl den galna derbyvåren 2011?), men prestige kommer sannerligen att finnas där. Real Madrid har som bekant revansch (nåja) att utkräva efter förlusten i supercupfinalen tidigare i år.

Copa är Copa, Clásico är Clásico. Viktigast av allt är beskedet om huruvida Barça kan vara Barça igen efter några förvirrade insatser på sistone.

. . . . . . . . . . 

Vad? Copa del Rey, semifinal 1/2: Real Madrid – FC Barcelona 
När? Torsdag 2/3, 21:00
Var? Sportbladet

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-03-01 21:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona