Lagbanner
2020-06-19 22:00

Sevilla - Barcelona

Inför Sevilla FC - FC Barcelona

Inför Sevilla FC - FC Barcelona

Sevilla FC
 
Det är roligt hur det fungerar i fotbollsvärlden. Under derbyt mot Real Betis diskuterades det på sociala medier om hur anfallaren Luuk de Jong inte är tillräckligt bra för Sevilla, och hur Diego Carlos är en av ligans absolut bästa mittbackar. Som så många gånger förr resulterade detta givetvis i en klassisk så kallad jinx. I nästkommande match, borta mot Levante, så gör nämligen de Jong mål. Mål gör även nämnde Diego Carlos. Men tyvärr för Sevilla, så nätade Carlos i fel bur i den 87:e minuten. Slutresultat blev därför 1-1 och Sevilla tappade extremt viktiga poäng i jakten på Champions Leaguespel till nästa säsong.

Räkna därför med ett fruktansvärt motiverat Sevilla när det återigen är dags för hemmamatch på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Det är väldigt jämnt i kampen om Europaplatserna och i skrivande stund har Sevilla inkasserat 51 poäng med 29 matcher spelade. Tätt därbakom skuggar dock Atlético de Madrid med 49 poäng på lika många spelade matcher och ytterligare en bit bakom är Real Sociedad och Getafe på 47 poäng med 28 respektive 29 matcher spelade. De vitklädda har med andra ord allt annat än råd att förlora fler poäng denna säsong om de vill ta sig ut i Champions League.
 
Det känns osmakligt att påstå, men känslan är att Coronauppehållet kom lägligt för Sevilla. Innan uppehållet hade de endast 2 segrar de senaste 9 matcherna över alla tävlingar, med ett uttåg ur Copa del Rey mot Mirandés som tydligt bottennapp. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra för ett lag som vill behålla sin tredjeplats i en av Europas bästa fotbollsligor.

Sevilla kommer alltså behöva höja sig ett par snäpp för att rå på Barcelona, något som tränare Julen Lopetegui själv nämner på sin presskonferens inför matchen:

Det är stora krav på att vi ska spela bra och på vår högsta förmåga eftersom de (Barcelona, reds. anm) gör det, men vi kommer gå ut med viljan att spela bra och ta tre poäng. Vi får se hur det går men vi har ambitionen och vi kommer försöka visa oss från vår starkaste sida. Barcelona är ett bra lag och de har också Messi. Vi ska försöka vara ett motståndskraftigt lag, det är vi redan men vi måste prestera på högsta nivå och inte bara genom att stoppa Messi

FC Barcelona
 
Katalanerna har, till skillnad från Sevilla, börjat återstarten med två raka segrar och noll insläppta mål. Låt vara att spelet inte har varit bländande i alla stunder men när läget är som det är, så känns det som att det viktiga är att samla så många trepoängare som möjligt så att man kan avsluta säsongen. Jag personligen har svårt att tänka mig att planen ska vara något annat på fredag kväll.

Något som det dock råder tvivel om är hur startelvan ska formeras. Ska Suárez starta? Ska Rakitic starta? Vidal? de Jong? I de två matcherna som spelats sedan återstarten har startelvorna varit väldigt olika där det endast är Messi, ter Stegen, Griezmann, Roberto, Busquets och Piqué som startat båda matcherna och där de två förstnämnda är de enda som spelat 180 minuter. Det är knappast ett huvudbry för Setién inför varje match huruvida han ska starta med Messi eller inte, men beslutet är kanske som lättast mot just Sevilla. Sevilla är nämligen det lag som Messi har gjort flest mål på, närmare bestämt 37 stycken. Det 37:e kom när lagen möttes senast i oktober 2019, då Messi satte det fjärde och sista målet i 4-0segern på Camp Nou.

Mötet kantas dock av en tragedi som vi inte kan undgå att skriva om. En gemensam nämnare klubbarna emellan är Juan Carlos Unzué, minns ni honom? Juan Carlos var assisterande tränare i Barcelona under Luis Enrique mellan 2014 och 2017 och spåddes under en tid tillochmed bli Enriques ersättare på tränarposten i Barcelona, men flyttlasset som huvudtränare gick till Celta de Vigo och sedermera Girona. Sedan tidigare var Unzué målvaktstränare i Barcelona under Rijkaard och Guardiola, och hade själv också en egen målvaktskarriär i Barcelona men framförallt i Sevilla där han vaktade målet i över 200 matcher på 90-talet. Unzué höll idag den 18:e juni 2020 en presskonferens på Auditori 1899 i anslutning till Camp Nou där han berättade att han drabbats av sjukdomen ALS. ALS är en sjukdom utan botemedel som gör att muskler förtvinar och förlamas, det går dock att lindra sjukdomen. Unzué själv berättar:

Jag hanterar det bra. Jag är tillräckligt stark mentalt för att leva med sjukdomen och känner mig priviligierad som har fått leva det liv jag levt fram tills nu. På tre månader har jag förstått hur lite kunskap det finns om ALS och bristen på resurser i Spanien. Mitt mål är inte längre att vara fotbollstränare, den delen av mitt liv är över. Nu spelar jag för ett ödmjukt men engagerat lag: ALS-patienter. Vi är 4 000 i Spanien, varje dag blir vi ytterligare tre, men vi förlorar också tre varje dag
 
Även om fotbollen, Barça och glädjen är tillbaka, så går givetvis tankarna till Juan Carlos Unzué och hans familj, och alla familjer som på något sätt påverkas av ALS eller Covid-19 för den delen. Låt oss hoppas att FC Barcelona kan ge oss alla något att glädjas åt på fredag kväll.

Matchfakta:
Vad: La Liga, omgång omgång 30
Var: Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla
När: 22.00, 19 juni 2020
Sändning: Cmore Fotboll

Dino Curovac2020-06-18 19:00:00

Fler artiklar om Barcelona