Lagbanner
Inför UD Barbastro - FC Barcelona

Inför UD Barbastro - FC Barcelona

Tidigare i veckan tog Barcelona tre viktiga poäng när Ilkay Gündogan i den 93:e matchminuten avgjorde via en straffspark. Ikväll är det dags igen, fast denna gång kliver Barca in i den spanska cupen.


Efter den tidigare veckoomgången i La Liga där den 19:e omgången och återuppstarten efter juluppehållet spelades har det under helgen istället dragit igång med sextondelsfinaler i Copa del Rey. Tillsammans med Real Madrid, Atletico Madrid och Osasuna är Barca det sista laget att kliva in i turneringen. Detta efter lagens prestationer föregående säsong där Osasuna spelade final i Copa del Rey mot just Real samtidigt som Atletico Madrid och Barcelona placerade sig på en tredje samt förstaplats i La Liga. Real Madrid och Atletico Madrid tog sig planenligt vidare under lördagen medan Osasuna och Barcelona spelar sina respektive matcher senare idag.

Under lottningen den tolfte december på det spanska fotbollsförbundets högkvarter stod det klart att Barcelona skulle ställas mot Barbastro från den spanska fjärdedivisionen Segunda Federacion. Barbastro som är en stad och kommun i den spanska provinsen Huesca och regionen Aragonien ligger för närvarande på 9:e plats i Segunda Federacion som är uppbyggt på så sätt att den består av 90 lag som är uppdelade i fem olika grupper med 18 lag i varje. Bland annat så toppar just nu Athletic Club B U21 Grupp 2 där Barbastro finns med.

Trots den stora skillnaden inom det spanska ligasystemet så har Barbastro stått för imponerande resultat i sina två tidigare matcher i Copa del Rey. Efter att ha slagit ut Ponferradina som till vardags håller till i divisionen över, Primera Federacion, så följde de upp det med att skrälla och slå ut La Liga-jumbon Almeria efter 1-0 i båda matcherna.

Sett till Barcelonas ingång till matchen så märks det att Xavi inte tar något för givet efter den senaste tidens resultat och prestationer. “Ett misstag och vi är ute”, så uttryckte han sig under en presskonferens under gårdagen. Sett till truppen så finns det en del förändringar. Joao Cancelo som klev av tidigt i matchen mot Las Palmas efter ett motlägg kommer att hållas borta från spel på grund av en ligamentskada i vänster knä. Återkomsten för portugisen beror på hur bra återhämtningen går. Utöver tidigare skador på Pedri, Marc-Andre Ter Stegen, Gavi och Marcos Alonso så missar även Lamine Yamal kvällens match. Den 16-årige talangen visades förra året ut under en Copa del Rey match med Barcelonas U19. Vid ett eventuellt avancemang ikväll kommer Yamal även vara avstängd i kommande match. Det sista bakslaget för Xavi är att Alejandro Balde missar kvällens match på grund av sjukdom. Något positivt som dock kan tas med är att mittbacken Inigo Martinez är tillbaka i truppen efter en muskelskada.

Trots en cupmatch mot ett på pappret rätt så rejält sämre lag så är det en rätt så namn stark trupp Xavi väljer att resa till Huesca med. Samtliga tillgängliga A-lagsspelare finns med där bland annat Marc Guiu som gjort två mål för A-laget under hösten inte finns med. Det ska också bli spännande vem det blir som vaktar målet i kvällens match. Inaki Pena som vanligtvis agerar andramålvakt har under de senaste månaderna täckt upp för den skadade Ter Stegen. Troligtvis blir det ändå han som även vaktar stolparna ikväll istället för den 19-årige Ander Astralaga Aranguren. I övrigt ska det bli kul att se mer av det senaste tillskottet i form av Vitor Roque. 

Möjlig startelva:
Pena; Fort, Araujo, Christensen, Kounde; Roberto, Romeu, Fermin; Felix, Roque, Torres

Som tidigare sagt, kul att se mer av Roque som under den dryga kvartens speltid mot Las Palmas såg mycket intressant ut. I övrigt ska det bli kul att se mer av spelare som till exempel Hector Fort och Fermín López där den sistnämnde fått mindre speltid på slutet. Matchen startar 21.00.       

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-01-07 14:08:00
Author

Fler artiklar om Barcelona