Lagbanner
Inför Valencia CF - FC Barcelona

Inför Valencia CF - FC Barcelona

Efter två raka förluster för Barcelona väntar ikväll Valencia borta på Mestalla. Barcelona som efter förra helgens förlust ligger sju poäng efter serieledande Girona.

Barcelona förlorade tidigare i veckan den sista gruppspelsmatchen i Champions League. Barcelona som trots att man föll borta mot gruppjumbon Royal Antwerp säkrade ändå gruppsegern och går under slutspelslottningen den 18:e december in i pot ett. Förra helgen föll man även mot de nya serieledarna Girona hemma på Estadi Olímpic Lluís Companys där slutresultatet tillslut skrevs till 2-4. Idag reser laget istället till Valencia för kvällens ligamatch på Mestalla. 

Truppen inför kvällens match är nästan identisk med den som tidigare i veckan var på plats i Antwerpen. Sett till A-lagsspelarna är det samma spelare, förutom att Frenkie De Jong som tidigare i veckan stannade hemma på grund av feber, är tillbaka i truppen. Utöver det är även 17-årige Marc Guiu uttagen. Guiu stod för ett mål mot Antwerpen vilket var hans första mål i Champions League. I övrigt läggs det mesta av fokuset på förra säsongens Pichichi- vinnare Robert Lewandowski. Polacken vann som sagt den spanska skytteligan förra säsongen men har dessvärre haft det tuffare denna säsong. 35-åringen har gjort åtta ligamål på tolv starter vilket ändå kan anses relativt bra. Det som däremot har varit lite oroande är de missade chanserna som Lewandowski stått för. Målchanser som man vanligtvis inte ser “Lewy” missa. Kanske kan det släppa ikväll mot Valencia.

Skadelistan är även den likadan som inför matchen i Antwerpen. Gavi, Ter Stegen, Alonso och Martinez är sedan tidigare skadade och finns inte med i truppen inför kvällens match. Med tanke på att Barca efter förlusten mot Girona satt sig i en sits där tre poäng verkligen är viktigt för att kunna hänga på i titelstriden. Som tidigare sagt är det nu sju poäng upp till serieledande Girona och sex poäng till tvåan Real Madrid. Xavi pratade under gårdagens presskonferens om att de behöver hålla ihop mer än någonsin för att komma ur den svaga
formen.
 
Med förutsättningarna inför kvällens match på Mestalla så lär Xavi inte göra några större förändringar i startelvan mot hur det såg ut förra helgen mot Girona. Har De Jong tillfrisknat helt efter sin sjukdom tidigare i veckan kommer holländaren med största sannolikhet kliva in i startelvan. Utöver det så lär det inte bli några andra ändringar.

En möjlig startelva är: 
Pena; Cancelo, Christensen, Araujo, Kounde; Pedri, De Jong, Gündogan; Felix, Lewandowski, Raphinha

Hemmalaget Valencia ligger numera på en position i ligan där man blivit van att se dom. Laget parkerar på en elfte plats efter 16 spelade omgångar. Laget har sedan säsongen 2019/20 inte placerat sig högre än nionde plats. Utöver det har de sexfaldige ligamästarna dragits med ett flertal problem. 

Tränaren Ruben Baraja som numera tränar klubben kliver in i matchen med ett flertal spelare borta på grund av skador och avstängningar. Den brasilianska och före detta Arsenal mittbacken Gabriel Paulista är avstängd efter att ha fått två gula kort i den senaste ligamatchen mot Getafe. Där fick även mittfältaren Javier Guerra Moreno ett direkt rött kort som leder till avstängning ikväll. Utöver dem så dras Jose Gaya, Andre Almeida och Selim Amallah med skador som gör dem osäkra inför mötet med Barcelona. Extra fokus bör läggas på lagets bäste målskytt Hugo Duro som denna säsongen stått för sju ligamål. 

Möjlig startelva:
Mamardashvili; Gasiorowski, Diakhaby, Mosquera, Correia; Pepelu, Guillamon; Perez, Lopez Noguerol, Foulquier; Duro 

Många matcher den senaste månaden har känts som måstematcher för Barca, vilket det återigen gör. Mycket fokus läggs på Xavi som inte får ut tillräckligt mycket ur den väldigt kvalitativa truppen han har. Några fler poängtapp har han inte råd med då Girona och Real Madrid för närvarande ser alldeles för vassa ut.  

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2023-12-16 09:57:00
Author

Fler artiklar om Barcelona