Lagbanner
2020-01-25 16:00

Valencia - Barcelona

Inför Valencia CF – FC Barcelona: Upp till bevis, Quique!

Inför Valencia CF – FC Barcelona: Upp till bevis, Quique!

Upp till bevis, Quique! Under lördagen reser FC Barcelona till Valencia för årets första eldprov.


Valencia CF:
 
Valencia CF står och trampar.
 
Som nyblivna Copa del Rey-mästare var det med stor tillförsikt som ”Los Che” gick in i säsongen 19/20 – men redan i september fick succétränaren Marcelino sparken efter meningsskiljaktigheter med ledningen, och lika plötsligt som oväntat var den svartvita optimismen förbytt i skepsis.
 
Och någonstans där befinner klubben idag: i gränslandet mellan hopp och förtvivlan. Med ena foten i Champions League-åttondelsfinal, och den andra i det spanska, övre mittenträsket. Med 1-4 mot Mallorca i backspegeln, men alltjämt bara fyra poäng från Champions League-platserna. Med en ny, spännande sportchef, men fast med Peter Lim som ägare.
 
Och på lördag gästar FC Barcelona – den katalanska jätten, med två raka ligatitlar i bagaget.
 
En alltid lika hårresande uppgift. Dels mot bakgrund av att Valencia inte har besegrat Barça på Mestalla sedan våren 2008, dels med tanke på katalanernas mini-revitalisering under Quique Setién. Och då nämner jag inte ens det faktum att både Dani Parejo och Gonçalo Guedes missar drabbningen, samtidigt som målfarlige Rodrigo Moreno går en skade-kamp mot klockan.
 
Men skam den som ger sig. Och med ett kokande Mestalla i ryggen – ja, då går det aldrig att räkna bort Valencia CF.
 
Nedan följer matchtruppen i sin helhet, samt en tänkbar startelva:
 
Domènech, Rivero, Costa, Paulista, Diakhaby, Gaya, Wass, Garay, Kondogbia, Soler, Lee, Coquelin, Ferran, Esquero, Gameiro, Rodrigo, Gómez, Sobrino
 
Domènech
Wass, Paulista, Diakhaby, Gaya
Ferran, Kondogbia, Coquelin, Soler
Rodrigo, Gameiro



FC Barcelona:
 
FC Barcelona är tillbaka!
 
Lite så är känslan, två matcher in i Quique Setién-eran. Inte för att katalanerna har bjudit på någon bländande fotboll – tvärtom har laget slitet en smula – men återgången till den cruyffianska fotbollen har varit tydlig, och efter två och ett halvt år med Ernesto Valverde vid rodret känns det likafullt som att en vikt har lyfts från ens axlar.
 
Vilket för oss till lördagen. Drabbningen med Valencia får nämligen betraktas som Quique Setiéns första riktiga prövning i klubben; ett slags lackmustest för huruvida han kan prestera en vacker och vägvinnande fotboll, mot ett lag från den översta, europeiska fotbollshyllan.
 
Det ska bli otroligt spännande att se. En sak är nämligen säker: vad gäller taktiken kommer 61-åringen inte vika en tum. Det kommer att bli hög press, intensiv återerövring och minutlånga passningssekvenser. Nästan oavsett hur Valencia väljer att attackera matchen.
 
Men räcker offensiven till? Visst, Leo Messi och Antoine Griezmann kommer att spela – men utan vare sig Luis Suárez eller Ousmane Dembélé ligger ett stort ansvar på Ansu Fatis axlar, och frågan är om 17-åringen är mogen för ett kokande, frustande Mestalla.
 
Jag är tveksam. Och således vore ett kryss inte världens undergång. Inte optimalt, såklart, med tanke på den jämna tabelltoppen – men ingen katastrof på något sätt.
 
Nedan följer den katalanska matchtruppen, och möjlig startelva:

Ter Stegen, Semedo, Piqué, Rakitic, Busquets, Arthur, Messi, Lenglet, Griezmann, Alba, Roberto, De Jong, Vidal, Umtiti, Junior, Peña, Collado, Fati
 
MATS
Roberto, Pique, Umtiti
Fati, De Jong, Busquets, Vidal, Alba
Messi, Griezmann

 
 
Håll ögonen på:
 
Rodrigo Moreno
 
Anfallaren har dragits med en knäskada, och uppges gå en kamp mot klockan inför lördagen. En av ligans bästa anfallare, i sina bästa stunder.
 
 
Antoine Griezmann
 
Kan fransmannen kliva fram i Luis Suárez frånvaro?
 

Sergio Busquets

Busquets + Setién = Sant
 
 
Matchfakta:
 
Vad: Omgång 21, La Liga
Var: Mestalla, Valencia
När: 16:00
Sändning: Cmore
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-01-24 17:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona