Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v 38: Bedrägeri och korruption, del II
Återigen i hetluften.

La Setmana Blaugrana – v 38: Bedrägeri och korruption, del II

Neymarövergången fortsätter att hemsöka alla inblandade parter. Spansk domstol har meddelat att de återupptar utredningen av bedrägeri och korruption, som lades ner så sent som i juli. Som en följd av värvningsförbudet raserade Barcelonas relation med FIFA fullständigt, men nu är relationen på god väg att återupprättas. Vem är den senaste spelaren att placeras i Luchos frysbox? Och hur går det för ungdomarna? Detta är några av ämnena som tas upp i veckans La Setmana Blaugrana!


Neymars övergång

Soppan med Neymars övergång från Santos till Barcelona har kommit att bli en plump i klubbens historia. Trots att Barcelona envist bedyrar sin oskuld i den långa rättsliga följetång som Neymarvärvningen har blivit, är det smärtsamt tydligt att allt inte har gått rätt till när Barcelona värvade brassen. Det är en invecklad historia, men i korthet kan man säga att det handlar om två olika åtalspunkter – den ena om skattebrott, den andra om bedrägeri och korruption.

Vad gäller skattebrotten – som Barcelona, Sandro Rosell och Bartomeu stått anklagade för – betalade Barcelona frivilligt 13,6 miljoner euro i skatt 2014, men det räckte inte utan saken gick vidare till att bli ett rättsfall. I somras gick Barcelona med på en överenskommelse med åklagarsidan och erkände att klubben medvetet begått skattebrott. Detta innebar att Barcelona som klubb fick böta 5,5 miljoner euro för de två skattebrott klubben erkände att de hade gjort sig skyldiga till i samband med värvningen av Neymar. I och med detta var saken ut världen och både Rosell och Bartomeu, som också riskerade straff, gick fria.

Gällande den andra åtalspunkten – bedrägeri och korruption – står det brasilianska investeringsbolaget DIS som motpart. DIS ägde 40 procent av Neymars sportsliga rättigheter när han spelade för Santos. DIS hävdar att de inte hade någon insyn i kontrakten som skrevs mellan Barcelona, Neymar, Neymars pappas företag och Santos i samband att Barcelona värvade brassen. När värvningen offentliggjordes kungjorde Barcelona att övergången gick loss på 57,1 miljoner euro, fördelat på 40 miljoner euro till Neymars pappas företag N&N samt 17,1 miljoner euro till Santos.

När spanska myndigheter började undersöka kontrakten kom de dock fram till att Barcelona betalade åtminstone 83,3 miljoner euro för den unga brassen. I och med att detta uppdagades menar DIS att de har blivit förda bakom ljuset och inte fått den summan de har rätt till då Barcelona och Santos dolde det verkliga priset för övergången. DIS fick ”bara” 6,8 miljoner euro vid övergången – det vill säga 40 procent av de 17,1 miljoner euro som Barcelona betalade Santos.

Dessutom kröp det fram att Barcelona och Santos skrev på två ”förkontrakt" gällande Neymars övergång till Barcelona redan 2011. Ett av kontrakten innebar att Barcelona skulle betala 40 miljoner euro till Neymars pappas företag N&N samt en lön på totalt 36,1 miljoner euro över en period på fem år. Vid tidpunkten för att kontraktet upprättades kom parterna överens om att Neymar skulle värvas till Barcelona 2014, då hans kontrakt med Santos gick ut och DIS inte längre skulle äga några av spelarens rättigheter.

Det andra kontraktet var en sorts lånedeal som innebar att Barcelona betalade 10 miljoner euro till N&N. Åklagare José Perals påstår dock att detta kontrakt är fejk och i själva verket var en betalning som skulle säkerställa Neymars övergång till Barcelona och garantera att han inte gick till någon annan klubb. DIS och åklagarsidan menar att detta kontrakt är ett brott mot den fria marknaden då det innebar att ingen annan klubb skulle kunna värva Neymar, även om de – som till exempel Real Madrid gjorde – erbjöd mer pengar än Barcelona.

I juli lades åtalet gällande denna åtalspunkt ner då domaren i fallet – José De la Mata – ansåg att det inte förelåg något brott i de kontrakt som tecknades i samband med Neymars övergång. Därmed tycktes turerna kring brassens övergång äntligen vara över. Friden varade dock inte länge. Förra veckan meddelade den spanska högsta domstolen att de – sedan åklagarna överklagat nedläggningen av åtalet – kommer öppna upp utredningen om korruption och bedrägeri som misstänks föreligga i samband med att Barcelona värvade anfallsstjärnan. De menar att det finns anledning att tro att kontrakten tecknades medvetet och bedrägligt för att fuska med siffrorna – och därmed kränka DIS rättigheter – samt att bryta mot regelverk gällande den fria övergångsmarknaden.

Med andra ord: soppan rullar vidare och fortsätter smutsa ner Barcelonas rykte.


Reparerade relationer

Sedan FIFA straffade Barcelona med värvningsförbud i slutet av 2014 har klubbens relation med fotbollsorganet varit minst sagt frostig. Bartomeu har varit fullkomligt rasande på den före detta FIFA-presidenten Sepp Blatter, som vägrade gå Barcelonapresidenten till mötes när de diskuterade värvningsförbudet. Barcelona klippte alla band med FIFA och under våren 2015 klargjorde Bartomeu att klubben inte tänkte försöka återuppta relationen förrän FIFA genomgick en förändring i organisationsledningen. Med andra ord: när Blatter avgår.

Och det visade sig att det inte skulle dröja särskilt länge förrän Bartomeu fick som han ville. Efter att FIFA skakats av en korruptionsskandal stängdes Blatter i oktober 2015 av på grund av den pågående brottsutredningen mot honom och flera andra FIFA-toppar. Två månader senare bestämde sig FIFAs oberoende etiska kommitté för att kasta ut Blatter från organisationen och stänga av honom från all FIFA-verksamhet de kommande åtta åren. Tror vi att Bartomeu satt hemma med sina popcorn och njöt av Blatters fall? Självklart!

I februari i år blev UEFAs forna generalsekreterare Gianni Infantino vald till FIFAs president. Sedan dess har Barcelona och FIFA sakta men säkert börja bygga upp den bro som brändes för snart två år sedan. Häromveckan reste Josep Bartomeu, i sällskap med Jordi Mestre, Albert Soler och Raúl Sanllehí, till Zürich för att träffa Gianni Infantino. Klubben har sedan tidigare en väldigt bra relation med Infantino och sedan han valdes till FIFA-president har Barcelona haft flera möten med fotbollsorganisationen i syfte att återupprätta den skadade – för att inte säga icke-existerande – relationen.

Nu möttes alltså Bartomeu och Infantino öga mot öga för första gången sedan schweiz-italienaren valdes till FIFAs president och av bilderna att döma var det idel leenden från båda sidor. Förmodligen kommer det att gå ganska snabbt för klubben att återupprätta en god relation till FIFA nu när Blatter är ute ur bilden.


Ungdomarnas framfart

Barcelona B har befunnit sig i något som närmast kan liknas vid ett fritt fall de senaste åren. Den här säsongen har dock börjat bra för Gerard López och hans adepter – efter sex matcher toppar Barça B tabellen. Fem segrar och en förlust är facit hittills när ungdomarna börjar den tuffa utmaningen att ta sig tillbaka upp till Segunda División.

Det är positiva tongångar även i Juvenil A, som häromveckan äntrade UEFA Youth League. Ynglingarna mötte Celtics U19-lag på Miniestadi och gick segrande ur striden efter ett mål vardera av Carlos Pérez och Guillemenot. Barça tog därmed tre poäng och toppar gruppen tillsammans med Manchester City som besegrade Borussia Mönchengladbach med 4-1. Gruppettan avancerar direkt till åttondelsfinal medan grupptvåan får spela playoffs och trean och fyran åker ut.

Segern mot Celtic innebär att Gabris manskap fick en fin start på Europaspelet den här säsongen och nästa match spelas borta mot Borussia Mönchengladbach på onsdag. Barças U19-lag vann den första upplagan av turneringen säsongen 2013/2014, men har sedan dess åkt ut mot Anderlecht två säsonger i rad.


Luchos frysbox

Vad har Montoya, Douglas, Adriano, Bartra och Sandro gemensamt? Två saker. Ett: alla har de någon gång hamnat i Luis Enriques frysbox. Två: ingen av dem är kvar i klubben i dag.

Näste man att placeras i asturierns frysbox är Aleix Vidal. Den 27-årige katalanen har lämnats utanför matchtruppen fyra gånger i rad och då bör det påpekas att han egentligen är den enda naturliga högerbacken i Barcelonas trupp. Förvisso gör Sergi Roberto dundersuccé längs högerkanten, men ändå. Vidal har inte imponerat på Luis Enrique sedan han debuterade för Barcelona tidigare i år. Han fick spela ett par matcher innan det under våren mestadels blev bänken eller läktaren för hans del.

Lucho uppges fortfarande inte vara nöjd med Vidals prestationer på träningarna och det finns inget som tyder på att situationen kommer förändras. Nu tycks huvudpersonen själv ha tröttnat och postade ett kryptiskt meddelande på den sociala bildplattformen Instagram, innehållandes två emojis varav den ena föreställde ett fuck you-finger. Spanska tidningar var snabba med att tolka bilden som en diss till Luis Enrique, men Aleix Vidal förklarade senare – också via Instagram – att bilden inte alls var menad för Lucho utan för de som försöker få det till att hans relation med tränaren skulle vara dålig, vilket enligt Vidal inte stämmer.

Hur som helst kan vi ju konstatera att om det är någonstans man inte vill hamna så är det i Luchos frysbox. Det är i princip en garanti för att man får lämna klubben. Vi får se om Aleix fortfarande kommer vara en Barçaspelare när januari månad är över. Just nu känns oddsen väldigt låga.


En livstid i Blaugrana

Många drömmer om det – få får uppleva det. I dagens fotboll där pengar flödar som aldrig förr är det inte många spelare som är lojala. Att spela hela sin karriär för samma lag är få förunnat och i den moderna fotbollen ligger det kanske något naivt romantiskt över oss fans som fortfarande drömmer om att våra hjältar aldrig ska lämna klubben i vårt hjärta.

Det är naturligtvis inte bara pengar som är orsaken till att spelare inte spenderar hela sin karriär i en och samma klubb, även om de sanslösa summor som florerar – och har florerat ett tag nu – så klart kan övertyga den mest lojala spelaren att packa sina väskor.

Men det finns några undantag. Ett av dem stavas Iniesta. Den 32-årige spanjoren vill nämligen gå i samma fotspår som bland annat Puyol och Xavi – det vill säga att spendera hela sin karriär i Barcelona.

Efter matchen mot Atlético Madrid bekräftade Don Andrés i Cadena COPES radioprogram El Partidazo att han förväntar sig att klubben inom kort kommer att erbjuda honom ett nytt kontrakt, vilket skulle innebära att han avslutar sin karriär i Barcelona. Iniesta försäkrade att det var precis det han ville. Hittills har det varit tyst från klubbens sida angående en kontraktsförlängning, men hans nuvarande kontrakt går inte ut förrän i juni 2018, så det finns gott om tid för förhandlingar.

En annan spelare som ser ut att spendera hela sin proffskarriär i Barcelona är Sergio Busquets, den geniale pivoten som kom från ingenstans och – efter en något skakig start i A-laget – befäste sin plats i startelvan och letade sig in i culéhjärtan över hela världen. I veckan skrev den gänglige katalanen på ett nytt kontrakt som håller honom i klubben till minst 2021. Kontraktet innehåller en klausul som innebär att det kan förlängas med ytterligare två år, baserat på antalet matcher han spelar. 28-åringen flyttades upp från Barça B 2008 och har sedan dess spelat 390 matcher för Barcelona.

Huvudpersonen själv sa i samband med kontraktsskrivningen att hans dröm är att fortsätta i klubben tills han lägger skorna på hyllan. Det hoppas vi med, Busi. Det hoppas vi med.



Det var allt för denna vecka, men nästa måndag är vi tillbaka med ytterligare ett fullspäckat nyhetssvep! Tills dess – visca!



Källor: fcbarcelona.com, sport.es, beinsports.com, grup14.com, espnfc.com 

Emily Ottossonemily.ottosson@gmail.com2016-09-26 09:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona