Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v. 47: Adios Liga, adios Lucho?
Vad ger du spelarna för instruktioner, Lucho?

La Setmana Blaugrana – v. 47: Adios Liga, adios Lucho?

Anoeta-spöket lever vidare och Barça tappar ännu mer mark i kampen om ligatiteln. Kan Luis Enrique få ordning på sitt lag innan det är för sent? Neymar-såpan fortsätter och brassen riskerar fängelsestraff. CL-avancemanget är klart efter 2-0 mot Celtic förra veckan och damerna möter svenskt motstånd i kvartsfinal. Dessutom: nya sponsorer och ett välbesökt museum. Häng med i veckans nyhetssvep!


Adios Liga, adios Lucho?

En något dramatisk rubrik kan tyckas; det är förstås alldeles för tidigt att sia om La Ligas utgång när inte ens halva säsongen har passerat. Men efter två raka poängtapp i ligaspelet och fortsatt bedrövligt spel ser det inte ljust ut för tillfället och en drastisk förändring måste till snarast.

Gårdagens match mot Real Sociedad började uselt och första halvlek var något av det absolut sämsta Barcelona har presterat på år och dagar. Eller? Egentligen radade Barça bara upp ytterligare ett bottennapp och det börjar bli svårt att hitta sätt att bortförklara dessa värdelösa prestationer. Spelarna når inte upp till sina normala nivåer, motståndarna gör en grym match, skärpan saknades, den och den spelaren saknades – ja, listan på bortförklaringar kan göras lång. Problemet är att de inte längre går att applicera, inte ens med den godaste av viljor.

Det står bortom allt tvivel att Barcelona under Luis Enriques ledning har stora strukturella problem; en obefintlig spelidé, att förlita sig på individuella prestationer och brist på kollektivt spel. Tendenserna har funnits där länge och den totala genomklappning som har skett under hösten är kanske egentligen inte så förvånande, utan har snarare varit oundviklig. Det som har skjutit upp det har varit MSN:s individuella briljans, men nu för tiden kan inte ens världens bästa anfall rädda Barcelona.

Spelidén – eller bristen på den – är något Luis Enrique måste lösa omedelbart. Det är omöjligt att spela utan ett mittfält så där har vi prio ett: fixa mittfältet. Det går inte att spela med mittfältare som är oförmögna att hålla i bollen, som springer iväg när Busquets har bollen och inte ger honom några passningsalternativ. Passningsspelet har varit under all kritik den här hösten och det är inte så konstigt när avstånden mellan spelarna är oändliga. Istället väljer man att spela en längre boll som ofta inte når sin destination. När mittfältarna då är på väg uppåt i plan skapar man istället en fin möjlighet till omställning för motståndarna. Det kan ju knappast vara syftet. Nej, återta kontrollen på mittfältet så är mycket löst. Spelarmaterialet finns – Denis och Rafinha till exempel – så Lucho får bara sluta envisas med att sätta dem på bänken.

Att Lucho inte ska ha kritik för att vissa spelare – host, Suárez, host – inte levererar säger sig självt. Det är inte Luchos fel att spelare gör misstag. Men när spelarna gör misstag på grund av spelidén, till exempel för att det inte finns några passningsalternativ för att spelarna är tillsagda att göra något annat än att ge understöd till bollhållaren, ligger ansvaret på Luis Enrique. Att laget gör en dålig match ibland är inte konstigt och inte heller något Lucho ska halshuggas för. Men när det gång på gång på gång är den ena bedrövliga insatsen efter den andra är ansvaret Luchos och då är kritiken befogad.

Efter denna horribla höst borde Luis Enrique hänga löst och frågan är om han ens är intresserad av att fortsätta som tränare för Barça nästa säsong. Hans nuvarande kontrakt går ut nästa sommar och Lucho har sagt att han inte kommer ta något beslut om en eventuell förlängning förrän efter säsongen. Självklart ska Lucho inte sparkas mitt under pågående säsong, det kan aldrig komma något positivt ur det. Men oavsett hur vi får summera denna säsong i vår kanske det är dags att skiljas från Lucho, innan Barcelonas identitet är bortom all räddning.

På grund av Barças oförmåga att vinna rycker rivalerna från huvudstaden i tabellen och har ett försprång på sex poäng inför el Clásico på lördag. Det är givetvis inte alls ointagligt, men Lucho och spelarna behöver rycka upp sig – och det rejält – och besegra marängerna för att få lite kontakt. Förlust mot Zidanes mannar och Barça sätter sig själva i en mycket prekär situation. Ligan avgörs inte matematiskt på Camp Nou på lördag, men mentalt har matchen stor betydelse för resten av säsongen. Låt oss hoppas att gårdagens match på Anoeta blir en vändpunkt för Barça, likt det blev den där dystra kvällen i början av januari för snart två år sedan.



Neymar riskerar fängelsestraff

Den eviga följetången med Neymars övergång fortsätter. Efter att den spanska domstolen beslutade att återöppna ärendet för ett par veckor sedan har nu åklagaren offentliggjort vilka straff han yrkar på för samtliga inblandade. Neymar och hans föräldrar står åtalade för korruption i samband med brassens övergång från Santos till Barcelona. För både Neymars och hans pappas del yrkar åklagaren på två års fängelse, medan Neymars mamma ”bara” riskerar ett års fängelse. Dessutom yrkar åklagaren på att alla tre ska betala 10 miljoner euro var i böter.

För Sandro Rosells del vill åklagaren se ett fängelsestraff på fem år och böter på 10 miljoner euro och för Santos president Odilio Rodrigues yrkar åklagaren på tre års fängelse. Därtill yrkar åklagaren på böter för både Barcelona och Santos – 1,44 miljoner euro för korruption och 7 miljoner euro för bedrägeri för vardera klubb.

Bartomeu tycks komma undan då åklagaren menar att åtalet mot den nuvarande Barçapresidenten ska läggas ner eftersom han inte var direkt involverad i alla kontrakt som skrevs mellan klubben och Neymar.

Det brasilianska investeringsbolaget DIS, som ägde 40 procent av Neymars rättigheter vid övergångstillfället, är motpart och menar att Barcelona, Santos, Neymar och hans pappa genom att skriva en mängd olika kontrakt har undanhållit det verkliga priset för övergången. DIS har därmed inte fått sin beskärda del av övergångssumman, vilket är 40 procent av summan som betalades till Santos. Santos och Barcelona hävdade att Barcelona betalade den brasilianska klubben 17,1 miljoner euro, av vilket DIS fick 40 procent. I själva verkat ska Barcelona ha betalat 25,1 miljoner euro till Santos, vilket innebär att DIS fick 3,2 miljoner euro för lite.

DIS vill att Neymar, hans föräldrar, Bartomeu och Rosell ska dömas till fem års fängelse vardera för korruption och att Bartomeu och Rosell dessutom ska dömas till ytterligare tre års fängelse – alltså åtta år totalt – för bedrägeri. De kräver också att Neymar ska bli avstängd från fotboll under strafftiden och att Barcelona ska betala mellan 159 och 195 miljoner euro för skador som åsamkats DIS till följd av övergången.

Vad som händer nu och när domen kommer återstår att se. Värt att notera är att om du döms till fängelse i två år eller mindre i Spanien och är ostraffad sedan tidigare blir det automatiskt en villkorlig dom. Skulle Neymar dömas till två års fängelse kommer han alltså inte att avtjäna något fängelsestraff, precis som i fallet med Messi som dömdes till två års fängelse för skattebrott tidigare i år.



Avancemang i Europa

Det går inte direkt lysande för Barça – varken resultatmässigt eller spelmässigt – i ligaspelet, men culés kan åtminstone glädja sig åt att Luis Enriques mannar levererar resultat i Champions League. Förra veckan besegrade Barcelona som bekant Celtic samtidigt som City kryssade mot Borussia Mönchengladbach och Barça kvalificerar sig därmed till åttondelsfinal som gruppetta för trettonde året i rad. Och inte nog med det – man vinner sin grupp för tionde året i rad.

Även Barcelonas damer har avancerat vidare i UEFA Women’s Champions League. Åttondelsfinalen spelades precis som i fjol mot holländska Twente och efter rond ett tog Barça ett litet grepp om dubbelmötet när man vann med 1-0 hemma. Returen i Holland slutade i en övertygande seger för katalanerna. Två mål i första halvlek följdes upp av ytterligare två mål i andra halvlek och slutresultatet skrevs till 4-0 i Barcelonas favör.

I fredags lottades kvartsfinalerna, där Barça kunde ställas mot Lyon, PSG, Wolfsburg, Bayern München, Rosengård, Fortuna Hjörring och Manchester City. Lotten föll på svenska Rosengård, som kvalificerade sig till kvartsfinal för femte gången på de senaste sex åren efter totalt 6-1 mot Slavia Praha i åttondelen. Dubbelmötet går av stapeln i slutet av mars och Barcelona inleder borta. Vinnaren får möta antingen PSG eller Bayern München.



Nya sponsorer klara

För fem år sedan sålde Sandro Rosell till många culés ilska och besvikelse ut Barcelonas tröja till diktaturstaten Qatar. Nu är det klart att culés från och med nästa säsong slipper se Qatar Airways logga smutsa ner världens vackraste tröja. Barcelona har slutit ett nytt tröjsponsoravtal med det japanska e-handelsföretaget Rakuten. Avtalet kan inbringa så mycket som 61,5 miljoner euro per säsong, där 55 miljoner euro är en fast inkomst och resterande är bonusar om Barça vinner ligan och Champions League.

Det var Gerard Piqué som förde samman Bartomeu och Rakutens VD Hiroshi Mikitani när Barcelona genomförde sin försäsong i USA sommaren 2015. Piqué och Shakira är goda vänner med Mikitani och anordnade en middag där de båda parterna kunde träffas och diskutera ett eventuellt samarbete. Ett drygt år senare gick alltså affären i hamn och Barcelona är nu den klubb som har det mest lukrativa tröjsponsoravtalet i världen.

Oavsett vad man tycker om det faktum att Barcelona fortsätter att sälja ut sin tröja är det åtminstone skönt att den nya sponsorn inte kan ifrågasättas rent etiskt och moraliskt då Rakuten verkar ha rent mjöl i påsen. De är definitivt ett uppsving jämfört med Qatar i alla fall.

Men säg den glädje som varar. Förra veckan offentliggjorde klubben en ny sponsor – livsmedelsföretaget Nestlé. Barcelona och Nestlé kommer att samarbeta för en mer hälsosam livsstil och förespråka vikten av fysisk träning hos barn. Fokus ligger alltså på utbildning inom att äta hälsosamt och att röra på sig. Enligt Barcelona delar klubben och Nestlé samma värderingar när det gäller sport och hälsosam kost och Nestlé genomför redan sådana program där totalt 22 miljoner barn är delaktiga.

Det hela låter ju väldigt bra, men faktum är att Nestlé har varit – och är – inblandad i ett flertal skandaler, vilket inte alls går hand i hand med de värderingar företaget säger sig stå för, än mindre med Barcelonas värderingar. Barnarbete, förorening, oetisk och falsk marknadsföring som riktar sig till utsatta och fattiga i framför allt Afrika, exploatering av vatten, användning av palmolja – ja, listan kan göras lång. Vill Barcelona verkligen göra affärer och synas i samma sammanhang som ett sådant företag?



30 miljoner besökare i Barças museum

Förra veckan välkomnade Barcelona besökare nummer 30 miljoner till sitt museum. Det var den portugisiska supportern Denise Tateno som överraskades med en exklusiv tur av Camp Nou, inklusive Barçaspelarnas omklädningsrum och hon fick även en tröja signerad av alla A-lagsspelare.

Barcelonas museum är det mest besökta muséet i Katalonien. När portarna för första gången slogs upp, den 24 september 1984, besökte 19 432 människor muséet och under nästa år steg siffran till 133 052 besökare. Under de senaste tio åren har muséet haft över 15 miljoner besökare och förra året noterades det högsta besöksantalet någonsin – 1 785 903 besökare. Den siffran kommer dock att slås i år, då muséet redan har haft 1,9 miljoner besökare hittills i år.




Det var allt för denna vecka. Ett nytt, fullspäckat nyhetssvep är tillbaka nästa måndag. Tills dess – visca!



Källor: fcbarcelona.com, espnfc.com, grup14.com, sport.es

Emily Ottossonemily.ottosson@gmail.com2016-11-28 09:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona