Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.1: Titelrace, fortsatt förtroende & först till 50

La Setmana Blaugrana - v.1: Titelrace, fortsatt förtroende & först till 50

Årets första vecka bjöd på fina resultat på båda herr- och damsidan. Fortsatt förtroende för lagkaptenen utlovas och ex-tränaren hjälper till på traven. Häng med!

Ett år till för Busquets?

Nya uppgifter om transfermarknaden. Barça tillsammans med Xavi planerar nu inför nästa säsong och tränaren tycks tro att mittfältet är vad som behöver ses över.

Han förstår att klubben har ekonomiska svårigheter och kommer därför att bli svårt att signera en ersättare till Busquets med samma kaliber. Xavi gillar tanken om att värva Zubimendi, men han kommer att kosta klubben 600 miljoner.

Därför vill Xavi gärna se att Busquets stannar en säsong till, då han fortfarande litar på kaptenens färdigheter. Det hela beror på om han går med på att sänka sin lön om han skall kunna skriva på för ett år till.

Kaptenen och mittfältaren har själv några erbjudanden från klubbar i MLS och hans kontrakt med Barcelona nu till sommaren. Därför är det upp till honom själv vad som kommer att hända till sommaren.

Vinnande start på året

Barça Femení fortsätter på samma vis som förra året att rada upp vinster. Första för i år skulle komma direkt mot Sevilla i en vinst med 4–0. Det innebär nu 14 av 14 vinster för laget.

Matchen spelades hemma på Estadi Johan Cruyff, en match som de kontrollerades från första minut till sista av hemmalaget. Oshola, Pina och Salma Paralluelo (2) stod för målen.

Efter en lång väntan på två veckor, blev de 5 000 fansen bortskämda med ännu en fin föreställning. Hoppas att detta kan fortsätta, då Barça Femení har en hektisk månad framför sig. Matcher ska spelas i Super Cupen, Copa de la Reina och så klart i ligan.

Nästa match spelas redan under tisdagen den 10 januari mot Osasuna på bortaplan. Där ska de göra upp om ett avancemang till kvartsfinalen i Copa de la Reina.

Snabbast till 50

Gavi har nu spelat 50 matcher i ligan efter söndagens vinst mot Atlético Madrid med 1–0, där mittfältaren även utsågs till matchens lirare. Det gör honom till den yngsta Barça-spelaren någonsin att nå den siffran och den näst yngsta någonsin i ligan, efter Iker Muniain.

Gavi var bara 18 år och 156 dagar, bara 21 dagar äldre än Athletic Club-stjärnan. Andra spelare i topp 10-listan inkluderar Bojan Krkic, Lionel Messi och Ansu Fati från Barça, plus Mikel Oyarzabal, Fernando Torres, Aymeric Laporte, Jorge Meré och Yunus Musah utöver Barcelona.

Den tidigare ledaren för Barça var Bojan, som nådde 50 matcher när han var 18 år, 7 månader och 25 dagar ung. Ansu Fati är trea på 19 år, 11 månder och 16 dagar.

Gavis rekord väger kanske lite tyngre, då han spelat en stor del av de matcherna från start. Bara under pågående säsong har han startat 11 av 16 matcher som han har spelat.

Titelracet

Förstaplatsen ligger just nu i Barcelonas händer efter ett fint resultat under söndagen där tre tuffa poäng hämtades hem. En otroligt viktig omgång gick med lite tur åt rätt håll, men också på grund av en bevisad vinnarmentalitet hos katalanerna. För att ligaguldet ska kammas hem, måste dessa jämna matcher klaras av.

Ett tack till ex-tränaren Quique Setién ska också skickas. Det efter att Villarreal besegrade Real Madrid under lördagen på hemmaplan. Tack vare dem så tappade Real Madrid tre poäng, samtidigt som Barcelona tog chansen och skapade lilla avståndet i ligan.

Ännu är det tidigt, men snart börjar saker och ting dra ihop sig. Kan bara Barça behålla fokuset, trots att Lewandowski är avstängd, kan detta gå vägen.

Delad pinne

Första matchen för året för Barça B slutade med delad poäng till ställningen 1–1 på bortaplan mot UD Logroñes. Efter ett tidigt mål såg det lovande ut för de gästande katalanerna, men det stannade där.

Det tog bara fyra minuter för Juanda att kicka sparka igång matchen med att peta in en retur efter ett fint anfall. En perfekt start!

Båda sidor hade flera chanser att göra mål, men det var så småningom hemmalaget som skulle kvittera fem minuter in i andra halvlek. Det satte fart på Logroñes, som även hittade nätet en andra gång, men det målet blev bortdömt för offside.

Barça B fortsätter att kämpa på lett av Rafa Márquez. En åttondeplats är för tillfället var laget placerar sig i en oerhört jämn serie, där förlorade poäng kan stå en dyrt.

Nästa match spelas på hemmaplan mot La Nucia på söndag den 15 januari.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962023-01-09 20:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona