Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.10: Konflikt, kriser och försvarsmål

La Setmana Blaugrana - v.10: Konflikt, kriser och försvarsmål

Domarhärvan fortsätter och åtal har väckts, Fridolina Rolfö visar framfötterna och Barça B tågar på! Det och mer därtill i ännu ett svep! Häng med!

Väckt åtal

Åklagarmyndigheten väcker åtal mot FC Barcelona. Det är verkligheten just nu.

Det var tidigare i februari som det uppmärksammades i spansk media att Barça var under utredning på grund av att man under åren 2016-2018 ska ha betalat 1,4 miljoner euro (knappt 16 miljoner kronor) till ett bolag vid namn DASNIL 95, som ägs av José María Enríquez Negreira. Denna Negreira var vice ordförande i den spanska domarkommittén vid tidpunkten (sammanlagt mellan 1994-2018).

Åklagarmyndigheten väcker åtal mot FC Barcelona, den förre domartoppen José María Enríquez Negreira och de tidigare Barça-presidenterna Josep Maria Bartomeu och Sandro Rosell. Därtill de före detta klubbledarna Òscar Grau och Albert Sole.

Barça betalningar till Negreiras bolag har enligt åtalet inget juridiskt eller lagstadgat stöd. Det påstås också att ett brott för förfalskning i ett kommersiellt dokument har förekommit.

Barça har tidigare slagit ifrån sig anklagelserna och menar att man tidigare har anlitat extern konsultation bland annat för att A-lagets tränarstab ska få rapporter kring domare, men att man nu har en anställd resurs till det uppdraget.

Det återstår att se vad utfallet av åtalet blir. Enligt tidigare uttalanden från Javier Tebas, president för La Liga, kan klubben inte straffas sportsligt.

– Sportsliga disciplinära sanktioner är inte möjliga, har han tidigare sagt.

Det troliga är att det kommer att resultera i ekonomiska sanktioner i slutändan – om klubben bedöms skyldig vill säga.

Igenspikat!

18 hållna nollor på 24 matcher. Det saknar motstycke i de fem största ligorna i världsfotbollen.

Inte heller mot Valencia i söndags behövde Marc-André Ter Stegen plocka bollen ur sitt nät. Det är artonde gången den här ligasäsongen som den tyske målvakten slipper den olyckliga plikten. På bara 24 matcher!

En titt på statistiken från tidigare upplagor av de fem största ligorna i Europa (Premier League, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 och La Liga) visar vilken spektakulär prestation det är. Det närmaste ett lag har kommit Barças nivå vid den här punkten av säsongen var Bayern München 2012/13. De höll nollan vid 17 tillfällen.

I Premier League delar Manchester City (2020/21 och 2021/22) och Manchester United (2017/18) rekordet på 14. I Italien (Roma 2013/14), Frankrike (PSG 2012/13) och Spanien (Atlético) Madrid 2017/18) där alla ligger på 16 nollor.

UD Almerías mål för en vecka sedan var bara det åttonde som gick förbi Ter Stegen under hela säsongen. Ett häpnadsväckande snitt på bara ett insläppt mål var tredje match. Sedan år 2000 har inget lag i de fem stora ligorna någonsin släppt in färre, och bara två kunde matcha det rekordet (Bayern München 2012/13 och Chelsea 2004/05).

Det gamla ordspråket säger att det är anfall som vinner matcher men försvar som vinner titlar. Det verkar verkligen vara fallet den här säsongen, då Barça är nio poäng före i toppen av ligatabellen och det ser lovande ut för en första titel på fyra år.

Rolfö målar

Den perfekta segerstreaken i ligaspelet fortsätter för Barça Femení efter en 4–0-vinst mot tredjeplacerade Levante under lördagen. Resultatet indikerar att detta kan ha varit en lätt match, men Levante gav Barça något att bita i.

Aitana Bonmatí satte avtryck med två mål, innan Clàudia Pina och svenske Fridolina Rolfö säkrade seger med varsitt mål. Vinsten innebär att Barça nu har 21 vinster på lika många matcher i La Liga.

Vinnarna i Katalonien

Även Barça B har spelat boll. En mycket tuff match slutade med att laget besegrade Gimnàstic de Tarragona med 1–0 i det katalanska derbyt. Mittbacken Chadi Riad nickade in matchens enda mål på en hörna. 

Fem obesegrade matcher på raken och chanserna till en slutspelsposition ser lovande ut. Dessutom var segern den första mot laget från Tarragona sedan 2020.

Matchen började väldigt jämnt men Barça B tog sedan kontroll utan att få det viktiga första målet. Álex Carbonell hade en bra frispark som gick över ribban, innan Nàstic svarade med ett långskott, som räddades av Arnau Tenas. Målvakten friställde sedan anfallaren Roberto Fernández med fem minuter kvar, men hans skott hamnade utanför mål. Halvtidsresultat: 0–0.

Barça B kom taggade ut till andra halvlek. Det dröjde inte länge förrän Moha svingade in en hörna som Chadi Riad nickade in vid bortre stolpen, och det var 1–0 efter 53 minuter. Sedan var det bara en fråga om att behålla ledningen och stänga bakåt för att kamma hem vinsten, en uppgift som underlättades av att motståndarna fick syna det röda. Slutresultat: 1–0.

Är sportchefens tid räknad?

Mateu Alemanys framtid är inte direkt solklar. Barças sportchef har hyllats för sitt arbete under svåra omständigheter och många skulle förmodligen vilja ha honom kontrakterad längre. Just nu har han kontrakt till 2024, men har inte förlängt det avtalet.

Många klubbar sägs vara intresserade av sportchefens tjänster, framförallt Aston Villa (med spanjoren Unai Emery på tränarbänken). Det sägs att Premier League-klubben är redo att erbjuda honom många resurser och full kontroll, plus en mycket bra lön.

För tillfället har Alemany avvisat det, och sägs ha andra förslag.

Det ska vara underförstått att Alemany har för avsikt att fullfölja sitt nuvarande kontrakt och fortsätta att hjälpa Barça på vägen mot ekonomisk och sportslig återhämtning. Men efter det är det lika tydligt, delvis för att restriktionerna från La Liga kan göra det komplicerat att värva spelare under lång tid framöver.

Det var allt för denna gång! På återseende nästa måndag!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962023-03-13 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona