Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.11: Laporta, Tebas och CL-dags

La Setmana Blaugrana - v.11: Laporta, Tebas och CL-dags

Transferlista, Champions League-dags och tugg med Joan Laporta och Javier Tebas. Här är veckan ut ett blårött perspektiv. Häng med!

Transferlistan

Det närmar sig, det allsmäktiga sommarfönstret. Det lär bli en och annan bosmanvärvning från Barças håll, och i övrigt lär Joan Laporta och Mateu Alemany behöva trolla fram ekonomiska lösningar för att kunna värva spelare.

Här kommer en kort sammanfattning om namnen det snackas om nere i Katalonien för tillfället.

Vitor Roque: Tycks vara väldigt nära en flytt från brasilianska Athletico Paranaense. Klubb och spelare ska vara överens, frågan är bara hur pengarna (tycks vara kring 40 miljoner euro) ska lösas. Tydligen ska även lån med köpoption nu diskuteras.

Ilkay Gündogan: Ökade rapporter i antal den här veckan. Den rutinerade mittfältaren kan lämna Manchester City som bosman i sommar, och vore inte en hel dum breddare till den centrala fältet.

João Cancelo: Jorge Mendes-spelare, vars framtid tycks vara oklar. Kanske om Barça lyckas få till en lånedeal i sommar. Är i nuläget utlånad till Bayern München från Manchester City. Men vad är det man säger, plocka aldrig in en spelare som Pep Guardiola släpper?

Lionel Messi: Var börjar man, och var slutar man? Det som egentligen är nytt är att det nu tycks finnas tvivel i Paris Saint-Germain om att erbjuda argentinaren ett nytt avtal.

Juan Foyth: Tycks vara högsta prio på högerbackspositionen (hallå, Arnau Martínez?). Hur pengarna som krävs för att köpa loss argentinaren från Villarreal, som tycks hänvisa till den skyhöga utköpsklausulen, ska komma fram framgår ej.

Iñigo Martínez: Tycks närmast vara klar för spel i Barça. Kan lämna Athletic Club som bosman i sommar och vore en rejäl uppdradering mot Eric García.

Kaptenerna

Sergio Busquets, Jordi Alba, Sergi Roberto och Marc André ter Stegen.

Så lyder listan över FC Barcelonas kaptener i nuläget. Busquets tycks kunna lämna i sommar, och Jordi Albas framtid är även den oklar. Sergi Roberto tycks bli kvar. Det hela öppnar hur som helst för en diskussion kring vilka som kan ersätta på listan över spelare som ska ha bindeln runt armen.

En som tycks gilla idén om ett uppdrag som kapten är mittbacken Ronald Araújo.

– Om jag någon gång för chansen hade jag blivit väldigt hedrad om jag fick bära kaptensbindeln, sa han till infobae.com tidigare i veckan.

Samtidigt kommer rapporter från journalisten Javi Miguel om att Xavi vill se anfallsesset Robert Lewandowski som en av kaptenerna nästa säsong. Tränaren ska se 34-åringen som en ledare.

Med det sagt känns det inte som en sekund försent för lite förändring på listan.

Laporta vs Tebas

Caso Negreira fortsätter, och lär göra det ett bra tag framöver. Det är som vanligt väldigt svårnavigerat i en nyhetsrapportering där båda sidor (typ Barça mot resten av Spanien) tycks klicka ut det som passar det egna narrativet.

Tur då att Barça-presidenten Joan Laporta och La Liga-ordföranden Javier Tebas kan bringa lite klarhet. Eller?

– Med alla dokument och allt kommer jag snart att förklara vilka som vill destabilisera klubben, sa Laporta i ett uttalande tidigare i veckan.

– Kampanjen vi drabbats av är ingen slump. De vill destabilisera laget sportsligt. Men vi kommer att försvara oss och attackera tillbaka.

Javier Tebas har i sin tur pratat med tidningen Sport.

– Jag tror inte att Barça betalade för domare, men det här är en situation som kräver tydliga svar. Att gömma sig är inte ett sådant. Barças och La Ligas rykte har redan tagit skada. Laporta, du gör ett misstag. Att påstå sig vara ett offer är inte bra, det är fel väg att gå.

Så några ord om Gavi, vars kontrakt tycks bli en saga som aldrig får ett slut.

– Vi vill alla ha Gavi i Barcelona. Jag gillar honom, säger Tebas.

– Hans registrering? Han har en lön som inte kan registreras som situation är nu, eftersom Barça överskrider lönetaket.

Rutinseger & CL-laddning

Barça tog planenligt en seger (5–1) mot Valencia i ligaspelet, den 22 raka i ordningen. Med blågula ögon var det en kul match, med tanke på att Fridolina Rolfö blev målskytt både en och två gånger (även den 19-årige talangen Salma Paralluelo blev tvåmålsskytt). Det var för övrigt en match som förbundet varit schyssta nog att lägga på en fredag.

Varför då, undrar ni.

Jo, på tisdag väntar det som så många väntat på. Nämligen slutspelet i Champions League. Barça, som så gärna vill lyfta bucklan senare i vår, ställs mot den italienska huvudstadsklubben Roma i kvartsfinal. Avsparkstid klockan 21:00.

Det är minst sagt avgörande dagar för laget, då ett liga-Clásico väntar till helgen. Barça har nu tio poäng ner till ärkerivalerna, som innehar andraplatsen i tabellen. Därefter blir det returmatch mot Roma nästa vecka (då på onsdagen, med tidig avsparkstid).

Lika bra att ta allting på en gång.

Mot toppskiktet

Barça B tog en blytung seger på lördagskvällen. Det argentinska nyförvärvet Lucas Román (19 år, anslöt från argentinska Ferro i januarifönstret) avgjorde den tuffa bortamatchen mot Real Unión med ett sent segermål.

Rafa Márquez mannar är nu uppe på en tredje plats i (den visserligen något haltande) ligatabellen. Drömmen om spel i Segundan nästa säsong tycks vara på riktigt, även om det brukar vara typ 17 kvalomgångar på vägen dit. Frågan bara García Pimienta.

Noterbart är också att anfallstalangen Víctor Barberà fortsätter att få chansen som nia, trots ryktena om en sommarflytt till belgiska Club Brügge. Kanske ett gott tecken?

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-03-20 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona