Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v.13: Specialklausul, Messi-kontakt och Fati-ilska

La Setmana Blaugrana – v.13: Specialklausul, Messi-kontakt och Fati-ilska

Samtal med Messis entourage, en specialklausul samt en ilsken Bori Fati. Det här var den blåröda veckan. Häng med!

Favorit i repris

Barça Femení hade med sig en 1–0-ledning i bagaget från det första kvartsfinalmötet med AS Roma i Champions League. Men returen bjöd knappast på någon dramatik. Hemmalaget segrade med 5–1 inför drygt 54 000 åskådare på Camp Nou, efter två mål signerade Fridolina Rolfö.

I semifinalen väntar Chelsea, som på dramatiskt manér slog ut Olympique Lyon efter straffläggning. Mötet blir en repris av den minnesvärda finalen 2021, då Barça segrade med 4-– i Göteborg.

Den första semifinalen spelas i London den 23:e april och returen spelas en vecka senare i Barcelona.

Bekräftar kontakt med Messis entourage

Under de senaste veckorna har Lionel Messis potentiella återkomst till FC Barcelona varit ett hett ämne i spansk media. Och ryktena blev knappast färre när argentinaren återigen buades ut på Parc des Princes under PSG:s möte med Olympique Lyon på söndagskvällen. Under veckan bekräftade också Barças vicepresident Rafael Yuste att klubben faktiskt har inlett samtal med Messis entourage.

– Leo och hans familj vet hur förtjust jag är i dem. Jag deltog i de förhandlingar som tyvärr inte ledde till ett lyckat resultat. Att Leo inte kunde stanna i vår klubb är en nagel i ögat, sa Rafael Yuste till Sport och fortsatte:

– Självklart skulle jag älska att han kom tillbaka. För vad han kan representera på ett idrottsligt, socialt och ekonomiskt plan. Vi står i kontakt med dem.

Silly Season-gurun Fabrizio Romano rapporterar vidare att Xavi är “besatt av tanken på Messis återkomst” och att tränaren trycker på internt för att förverkliga flytten. Messis kontrakt med PSG löper ut den 30:e juni.

“Det var Jordi Cruyffs idé”

Skadorna har duggat tätt i Xavis trupp och det täta spelschemat har också gjort rotationer nödvändiga – inte minst centralt i planen. Någon som oväntat nog har kunnat dra nytta av den rådande bristen på mittfältsalternativ är Eric García.

Mittbacken har på grund av den benhårda konkurrensen i försvaret fått ont om speltid under säsongen, men när Sergio Busquets vilades mot Elche fick 22-åringen i stället chansen som defensiv mittfältare. Idén till experimentet kom enligt Xavi från klubbens sportchef Jordi Cruyff.

– Det var Jordi Cruyffs idé. Han har sagt sedan förra säsongen att han tror att Eric har attributen för att spela på mittfältet, sa Xavi till Movistar. Och tränaren verkar ha gillat det han såg när laget segrade med 0-4 mot ligajumbon.

– Vi pratade om det med tränarstaben och spelade en vänskapsmatch mot B-laget. Han gjorde bra ifrån sig där och det var en fantastisk prestation idag. Vi kan ha tillgång till en fantastisk defensiv mittfältare.

Efter matchen var Eric García försiktigt positiv till sin nya roll.

– Jag glad att kunna bidra, oavsett vilken position tränaren vill att jag ska spela på. Xavi tror verkligen att jag kan spela som defensiv mittfältare. Det är lite mer tröttsamt än att spela mittback, sa han och fortsatte:

– Jag är en mittback men om jag måste spela på mittfältet är jag exalterad över det. Jag har egenskaperna som krävs för att spela där.

Specialklausulen

På tal om mittbackar: FC Barcelona rapporteras ha säkrat värvningen av Athletic Club-försvararen Iñigo Martínez till nästa säsong. Detta enligt uppgifter från journalisten Gerard Romero. 31-åringens kontrakt med baskerna löper ut i juni och han skulle således anlända gratis.

Martínez sägs under veckan ha skrivit på ett förhandskontrakt med Barça – men på grund av klubbens ekonomiska bekymmer har man inkluderat en klausul i avtalet som säkerställer att spelaren får lämna på lån om han inte kan registreras i sommar.

För att undvika att detta scenario förverkligas behöver FC Barcelona sänka lönekostnaderna med över 200 miljoner euro.

Ansus pappa ryter ifrån 

Det är svårt att sammanfatta Ansu Fatis säsong som något annat än en besvikelse så här långt. 20-åringens prestationer och poängskörd har knappast gjort någon lycklig, och speltiden har blivit lidande. Pappa Bori Fati passade på att ventilera kring sonens situation i en uppmärksammad intervju med Cope under onsdagen.

– Om det var upp till mig skulle han flytta från Barça, men han vill stanna. Vi pratar om Barças nummer tio, en spansk landslagslandsspelare och en pojke fostrad i La Masia, sa Bori Fati och fortsatte:

– Ansu förtjänar att spela fler minuter, det kan inte vara så att han spelar en eller två per match. Som far är jag arg.

Bori Fati berättade att han kommer att stämma träff med Ansus agent Jorge Mendes inom en månad. På frågan om en flytt till antagonisterna från huvudstaden är möjlig för Ansu Fati svarade han något svävande.

– Jag tänker inte kritisera Real Madrid eftersom livet tar många vändningar och man vet aldrig vad som kan hända.

Bori Fatis slutkläm blev till sist att avfölja FC Barcelona på Instagram. Men uppståndelsen och kontroverserna kring sin fars uttalanden tycks inte ha påverkat Ansu Fatis prestationer på ett negativt vis. Åtminstone inte på pappret. I den efterföljande matchen mot Elche gjorde nämligen anfallaren sitt fjärde ligamål för säsongen, efter ett distinkt avslut.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

William Åberg2023-04-03 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona