Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.19: Money talks & Ligamästare

La Setmana Blaugrana - v.19: Money talks & Ligamästare

Tidiga ligamästare, bruten svit och pengarna som bestämmer. Det och mycket mer i ännu ett veckosvep hos La Setmana Blaugrana. Häng med!

Mästare

Under gårdagen spelades ett derby, där Barça hälsade på hos Espanyol och vann matchen med 4–2. Dessa tre poäng innebar att Barça kunde matematiskt räkna hem ligatiteln, med 85 inspelade poäng på kontot. Och med det ett försprång på 14 poäng ned till andraplacerade rivalerna Real Madrid

Ligamästare efter bara 34 omgångar var ett faktum. Men det var kanske aldrig så spännande, då katalanerna länge haft ett bekvämt försprång. Xavi ska dock ha beröm för en väl utförd säsong ligamässigt. Då Barça är uträknade ur Champions League, skiftas nu fokuset på att förstärka laget till nästa säsong.

Och kanske, vem vet, kommer självaste Messi att återvända till dess. 

Laporta höll i alla fall inte igen med firandet efter matchen i går.

 


Grönt ljus för återkomst?

La Liga-presidenten Javier Tebas har pratat om Lionel Messis möjliga återkomst till FC Barcelona igen i spåren av nyheten att Sergio Busquets kommer att lämna klubben i slutet av säsongen. Allas vår pivote har meddelat att han lämnar när hans kontrakt löper ut och Tebas tror att kaptenens utträde är ett steg mot att GETEN ska kunna flytta tillbaka till Barcelona.

"Busquets avgång är början på vägen för Messi att återvända", sa han till Cope.

”Men för att nå slutet måste de fortfarande gå många meter. Jag är inte den som ger dem grönt ljus, det kommer att vara deras ekonomiska kontroll.”

Det är tänkt att Barcelona också kommer att behöva samla in pengar i försäljningen för att Messi ska komma tillbaka när hans kontrakt med PSG går ut.

Det finns intresse för Messi från Saudiarabien och Inter Miami, men man tror att hans första val är att gå tillbaka till Camp Nou.

Messis pappa har under förra veckan kritiserat rapporterna att ett avtal om att flytta till Al-Hilal redan har kommit överens och sagt att ett beslut kommer att fattas först i slutet av säsongen. 

Money talks

Barcelonas ekonomiska vicepresident Eduard Romeu har diskuterat Mateu Alemany omedelbara avgång från klubben och förklarat varför han lämnar.

Alemany har meddelat att han är ledig nästa månad och förväntas ansluta sig till Premier League-laget Aston Villa.

Romeu säger att Villans gjorde ett erbjudande som Alemany helt enkelt inte kunde tacka nej till.

"Mateu kunde inte säga nej," sa han.

"De lägger en astronomisk lön på bordet. Och utöver det ger de honom ett blankt checkhäfte. Det är väldigt svårt att säga nej."

Barcelona-chefen fortsatte också med att berömma Alemany och medgav att hans utträde är ett stort slag för de katalanska jättarna.

”Mateu är ett fenomen. Han har gjort ett jättebra jobb. Jag kom väldigt bra överens med honom. Jag förstår mig inte alls på fotboll, men han brukade tala mitt språk. (Hans avgång) är mycket dåliga nyheter för oss, tillade han.

"Jag skulle vilja kunna erbjuda honom en blankocheck, även om reglerna inte tillåter oss. I Premier League är de mer flexibla. Jag är övertygad om att han kommer att skapa ett lag som kommer att göra ett stort avtryck.”

Barcelona har ännu inte meddelat vem som kommer att ersätta Alemany, även om man tror att Deco är ett alternativ för att ta rollen.

Samtidigt har Mateu Alemany enligt uppgift gett ett övergångslöfte till Barcelonas president Joan Laporta då han sagt att han inte kommer att försöka värva någon av klubbens spelare när han kommer till Aston Villa.

Första poängtappet

Med bara två ligamatcher kvar tappade Liga F-mästarna Barça Women sina första poäng den här säsongen under onsdagen, matchen slutade 1-1 mot Sevilla på en blåsig Jesús Navas-stadion, där Crnogorcevic tog kvitteringen med bara 10 minuter kvar på klockan.

Förra ligamatchen som slutade oavgjort var 0-0 mot Atlético Madrid redan 2020. Sedan dess har bara laget från Madrid själva lyckats slå Barça 2021. En otrolig streak!

Men Barça Femení svarade återigen starkt. Under gårdagen kammade de hem tre nya poäng när de, i sin sista hemmamatch för säsongen, dominerade matchen mot Athletic Club och vann med 3-0.

Graham Hansen, Irene Paredes och Salma Paralluelo gjorde målen. Bara ytterligare en ligamatch återstår, vilken spelas borta mot Madrid CFF, innan den stora UWCL-finalen ska spelas i Eindhoven mot Wolfsburg på Lune 3.

Xavi reflekterar

Xavi var en glad man efter att ha sett sitt lag vinna titeln under söndagen med en vinst över Espanyol.

Katalanerna har krönts till mästare med fyra matcher kvar att spela, vilket ger Xavi sin första La Liga-krona som tränare.

Så här hade han att säga efter segern:

"Fantastisk känsla. Ett väl utfört arbete. Detta började i juli. 10 månaders arbete, uppoffring. Fansen, klubben, förtjänar det. Det ger oss stabilitet och trygghet att saker och ting görs bra, sa han.

"Vi har förseglat La Liga med en fantastisk match. Vi har varit lysande. Laget har slappnat av på slutet och de har visat stolthet. Vi har vunnit La Liga i ett derby, vilket inte är normalt.”

Xavi pratade också om scenerna efter slutsignalen när Barca-spelare jagades av planen av arga Espanyol-fans.

"Firandet är normalt, men jag förstår att vi inte är hemma och du kan inte vara respektlös", tillade han. "Jag vet att det är svårt att kontrollera, men jag har sagt till dem att det bästa var att gå in i omklädningsrummet nu."

Barcelona förväntas hålla en bussparad idag (måndag) genom stadens gator för att fira sin ligatiteltriumf.

* * *

Det var allt för denna vecka, på återseende!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962023-05-15 09:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona