Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.2: Transfers, byråkrati & 14 raka

La Setmana Blaugrana - v.2: Transfers, byråkrati & 14 raka

Transferfönstret står vidöppet och spelschemat är packat. Här är den gångna veckan i blårött. Häng med!

Januarisvammel

Memphis Depay till Atlético Madrid? I utbyte mot Yannick Carrasco? Eric García kan lämna? Pierre-Emerick Aubameyang återvänder? Franck Kessie sticker efter ett halvår? Barça diggar Marcus Thuram? Al Nassr på jakt efter Sergio Busquets? Raphinha till Arsenal? Wissam Ben Yedder?

Välkommen till Mateu Alemanys värld, välkommen till Joan Laportas värld, välkommen till Barças värld, men framför allt – välkommen till den spanska pressens värld.

Två veckor kvar till stängning.

En vanlig blåröd vecka

Kommer ni ihåg Matheus Fernandes? Brasse-Barto-värvningen som gjorde 17 minuter för Barça för att sedan sparkas från klubben. I veckan kom beskedet att Barça tvingas betala 7,7 miljoner euro till brassen – ett beslut som ska överklagas. Det alltså utöver de 7 miljoner euro klubben betalade i transfersumma.

Och så lite annat på det. Barça Femení spelade med Geyse Ferreira i Copa de la Reina trots avstängning. Klubbens, eller snarare tränaren Jonatan Giraldez, förklaring var att avstängningen inte dök upp på förbundets listor.

Ferran Torres fick sin avstängning efter den fullständigt sensationellt patetiska bråket med Stefan Savic, och Lewandowski-soppan ser ut att fortsätta.

En vanlig blåröd byråkratisk vecka, helt enkelt.

700

Det är antalet matcher för Barcelona som allas vår piviote Sergio Busquets nådde mot Real Betis.

Visst börjar åren komma ikapp Busi på riktigt, men det är en siffra som är värd att stanna till vid. En sensationell sådan, och en historia som är lätt att glömma bort. Från den där säsongen med Pep Guardiola i Barça B, via sommaren 2008, till att vinna samtliga sex titlar med Barça och sedan VM 2010 med Spanien.

Antingen dör man som hjälte, eller lever länge nog för att bli en bov – men ingen får glömma bort vilket fullständigt makalös fotbollsspelare FC Barcelona haft äran att ha i Sergio Busquets.

Med sina 700 matcher är han nu trea på listan. Tvåa är Xavi, på 767 matcher. Etta, såklart, Lionel Messi, på 778 matcher.

Rutiner

Som tidigare nämnts blev det dramatiskt för Barça Femení i cupmatchen mot Osasuna, men det var inte på grund av vad som skedde på planen. Slutresultatet skrev till hela 9–0, något uppseendeväckande även med Barças mått mätt.

Värt att notera var att Bruna Vilamala blev tremålskytt.

Ligaspelet fortsätter med traditionsenliga trepoängare. Senast på bortaplan mot Sporting Huelva, med 3–0. Vad gäller svenskspaning spelade Fridolina Rolfö drygt en timme. Serieledningen är nu sju poäng stor, med 14 raka segrar för Blaugrana. Levante innehar andraplatsen, Real Madrid är trea.

Kommande vecka väntar El Clásico i semifinalen av Supercopa de España.

Toppvittring för ungdomarna

Rafa Márquez gäng kämpar på i tredjedivisionen. På söndagen blev det viktoria när La Nucía var på besök på Estadi Johan Cruyff.

Mycket är svårt att förutse här i världen, men en sak är säker: Victor Barberà gör alltid mål. Anfallstalangen går från klarhet till klarhet i Barça B-tröjan, och frågan är när chansen kommer att komma i A-truppen. Fortsätter Barberà i den här stilen lär det bli förr snarare än senare. 18-åringen är nu uppe på fem fullträffar i ligaspelet.

Den stora matchvinnaren i söndagens match var däremot yttern Fabio Blanco, som avgjorde matchen med sitt 2–1-mål på tilläggstid.

Som bekant betyder en vinst i tredjeligan att det är nära till tabelltopp, medan en förlust betyder nedflyttningsstrid. Alltså, det är en tabell som alltid är jämn. Söndagens trea innebär att Barça B återfinns på en sjätteplats i tabellen, med bara två poäng upp till andraplatsen.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-01-16 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona