Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.3: Piqué-turnering, Messi-liknelse och supercupvinst

La Setmana Blaugrana - v.3: Piqué-turnering, Messi-liknelse och supercupvinst

B-laget har fått argentinsk förstärkning, Barça Femenì har vunnit sin första titel för säsongen, och så har det beslutats att Gerard Piqués nya fotbollsturnering ska avgöras på Camp Nou. Det och mer i veckans La Setmana Blaugrana! Häng med!

Ny supercupvinst

Förra veckan kröntes herrarna till supercupmästare – den här veckan var det damernas tur.

Efter en dramatisk semifinal mot Real Madrid i torsdags, som slutade 3–1 till Barça efter förlängning, väntade möte med Real Sociedad i söndagens titelmatch. Slutresultatet skrevs till 3–0 i katalanernas favör, efter dubbla mål av Aitana Bonmatí och en spik i kistan på tilläggstid signerad Asisat Oshoala.

Det var den tredje supercuptiteln i damlagets historia, efter tidigare framgångar 2019/2020 och 2021/2022. Det var även den första pokalen den här säsongen.

¡A por más!

Hej då Memphis. Hej Carrasco?

Efter ett och ett halvt år i blårött lämnar Memphis Depay klubben. Nederländaren, vars kontrakt skulle ha löpt ut i sommar, har både skrivit på och hunnit debutera för Atlético Madrid.

Övergångssumman landade på tre miljoner euro. Den siffran kan komma att stiga med ytterligare en miljon euro om samtliga prestationsbaserade bonusar uppnås.

I affären ingår också en icke-obligatorisk köpoption för Atlético-yttern Yannick Carrasco. Prislappen rapporteras ligga på 15 miljoner euro och kan aktiveras av Barça i sommar.

Memphis Depay spelade totalt 42 matcher i Barça-tröjan och gjorde 14 mål.

Argentinsk talang till B-laget

Rafael Márquez gäng Barça Atlètic värvar in offensiv förstärkning i jakten på uppflyttning från den spanska tredjedivisionen. Detta i form av den 18-årige argentinaren Lucas Román, som ansluter från Ferro för 1,2 miljoner euro.

Den mångsidige Román debuterade under fjolåret för det argentinska U20-landslaget, som tränas av den tidigare Barça-spelaren Javier Mascherano. Och Ferros president Daniel Pandolfi menar att det finns likheter mellan ynglingen och viss Lionel Messi:

– Han har många likheter med Messi. Uppenbarligen är han hundratals kilometer ifrån den nivån, men han har liknande egenskaper, sa han till Cadena SER.

Lucas Román har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2026 och som inkluderar en utköpsklausul på 400 miljoner euro.

Formstarka motståndaren i cupkvarten

Åttondelsfinalen i Copa del Rey mot AD Ceuta blev en odramatisk historia. Raphinha, Robert Lewandowski, Ansu Fati och Franck Kessie noterades alla i målprotokollet när FC Barcelona vann komfortabelt med 0–5.

Inför lottningen av kvartsfinalerna underströk Xavi att han önskade att den här utslagsrundan skulle spelas på hemmaplan, till skillnad från sextondelsfinalen och åttondelen som innebar bortaresor. Och precis så skulle det bli.

Formstarka Real Sociedad, som för närvarande ligger på en tredjeplats i La Liga, kommer till Camp Nou den 25 januari och blir nästa hinder i Barças jakt på en 32:a Copa del Rey-titel.

I de övriga kvartsfinalerna möts Osasuna och Sevilla, Valencia och Athletic Club, samt Real Madrid och Atlético Madrid.

Piqués turnering avgörs på Camp Nou

Den företagsamme Gerard Piqué må ha lagt fotbollsskorna på hyllan, men 35-åringen står alltjämt i fokus i den spanska fotbollsvärlden. Katalanens senaste projekt är den omtalade turneringen “Kings League”, som är tänkt att locka en yngre publik till sporten.

Turneringen utgörs av tolv lag och bland presidenterna för dessa hittar vi celebriteter som Sergio Agüero, Iker Casillas och den säregne journalisten Gerard Romero. Matcherna, som spelas sju mot sju, är 40 minuter långa och livesänds på Twitch varje söndag. Spelare som Chicharito, Joan Capdevila och Joan Verdú har hittills deltagit.

Men det är framför allt i Kings Leagues regelbok som vi hittar förklaringen till den uppståndelse som turneringen har genererat. Exempelvis börjar lagen på varsin kortsida och tävlar om att först nå bollen i mittcirkeln när det vankas avspark, gula och röda kort resulterar i tidsbegränsade utvisningar, och vid straffar inleder spelarna på mittlinjen och har sedan fem sekunder på sig att göra mål.

Därtill finns det olika “guldkort” som tränarna kan nyttja under pågående match. Dessa kan bland annat resultera i att laget får en straff, att motståndarna förlorar en spelare, eller att gjorda mål får dubbelt värde under en viss period.

Tittarsuccé har det sannerligen blivit och nu är det dags för nästa steg i turneringens utveckling. Efter ett möte mellan Joan Laporta och Gerard Piqué bekräftade FC Barcelona under veckan att semifinalerna, bronsmatchen samt finalen av Kings League 2023 kommer att spelas på Camp Nou den 26 mars. Kanske har Laporta fått lite fräscha idéer till Superligan?

***

Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!
 

William Åberg2023-01-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona