Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v.39: Koeman, Koeman & Koeman

La Setmana Blaugrana – v.39: Koeman, Koeman & Koeman

Två svidande förluster och ett landslagsuppehåll som mest känns efterlängtat. Det har knappast varit en trivsam vecka om man är blåröd. Ronald Koeman dominerar, tyvärr och oundvikligt, ett färskt La Setmana Blaugrana. Häng med!

Smällarna

Vad kan man annars kalla dem?

Benfica (A). 0–3.

Atléti (A). 0–2.


Detta strax efter poängtapp mot Cádiz och Granada. Barça har en seger på de sex senaste matcherna. La Liga känns redan körd och det kan bli Europa League till våren.

Det finns mycket att säga. En del avhandlas i den här artikeln. En sak är säker. Det är inte tillräckligt bra. Det är ovärdigt.

Kanske är smällar fel ord ändå. Kanske är vana ett bättre ord. Det lär vi nämligen bli om inget förändras inom snar framtid.

Ledarskapet

Hur står det egentligen till med den saken, herr Koeman?

Det är faktiskt svårt att avgöra vad som är mest provocerande. Insatserna på planen eller Koemans ord till pressen. Vi har vid det här laget förstått hur svag truppen är, att det saknas yttrar, att de unga spelarna får chansen (vilket mest känns som en ursäkt) och att vi inte kan förvänta oss mycket annat än det vi ser.

Det blir ganska talande när Koeman pratar och en sådan som Araújo (inför Benfica-matchen) sitter bredvid. Mittbacken säger att vi ska gå för att vinna allt, Koeman att vi inte är tillräckligt bra. Och, nej, vi är förmodligen inte tillräckligt bra. Men det är inte det som är poängen. Du kan för all del tycka det som tränare, men det betyder inte att du berättar det för pressen.

Hur tänker man som spelare när Koeman återigen berättat att du och lagkamraterna inte är tillräckligt bra? Diskutera i smågrupper.

Stödet

Det har han, Ronald Koeman. Tydligen. Eller?

Koeman berättade nämligen efter matchen mot Atlético Madrid att han ringt Laporta och fått presidentens stöd.

”Laportas stöd är viktigt, om inte det står klart; då är det svårt att ha frid i sinnet och tålamodet att jobba. Det är det bästa för alla. Nu, som med alla tränare, måste vi kräva resultat”

Laporta var i sin tur ute i pressen och deklarerade mycket riktigt sitt stöd för Koeman.

”Koeman kommer att fortsätta som tränare. Han förtjänar förtroende, framförallt för att han är en legend. Jag uppskattar hur han accepterat att träna klubben i dessa svåra tider.”

Hur mycket förtroende Laporta faktiskt har för Koeman kan vi låta vara osagt. Det är knappast någon hemlighet att holländaren under två veckor i somras inte visste om han skulle bli kvar. De spanska tidningarna har frossat i rykten om en eventuell ersättare. Kanske är problemet helt enkelt att klubben inte har råd att kicka Koeman. Om så inte är fallet har jag fler frågor än svar.

Utpekandet

Jo, en till Koeman-punkt orkar vi.

”Vi kan inte lämna utrymme när vi tappar en boll. Nico följde inte efter Lemar, han lämnade honom ensam. Nu kanske ni förstår varför vi spelare med tre mittbackar?”

Detta sa Koeman alltså om Nico González på presskonferensen efter matchen. På tal om ledarskap. Var Nico felfri? Knappast. Är det rätt sätt att hantera en ung spelare som blir utbytt i halvtid? Knappast.

Riqui Puig kan nog berätta en hel del. Mingueza har också varit där. Varför är det de unga spelarna som namnges i pressen?

Kometen

Något positivt ska vi hinna med också. Pablo Paez Gavira, eller enklast: Gavi. Förra sommaren flyttades han direkt upp till Juvenil A. Nu är han uttagen i det spanska landslaget. En hyfsad karriärskurva.

Det har i sig utmynnat i debatt. Vissa menar att en spelare som inte ens gjort tio seniormatcher inte ska få en tröja i ett av världens bästa landslag. Andra tycker att det är en, med rätta, speciell spelare som förtjänar chansen.

”Jag har inga tvivel om att han är bra nog”, sa Lucho om sitt val.

Jag är för övrigt faktiskt mer förvånad över att Sergi Roberto blivit inkallad som reserv.

Landslagsuppehåll väntar alltså. Pedri stannar hemma, tack och lov gäller det även Ansu Fati. Framförallt kanske vi kan få lite lugn och ro. Några förluster kan det ju faktiskt inte bli om man inte spelar några matcher.

Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-10-04 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona