Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.4: Pudel, 50 raka & Kontrakt

La Setmana Blaugrana - v.4: Pudel, 50 raka & Kontrakt

En minst sagt händelserik vecka i Barcelona har passerat. Både positiva nyheter och negativa nyheter ska summeras i ännu ett veckosvep! Häng med!

Skadeoron

Barcelona-stjärnan Ousmane Dembélé, 25, är skadad. Nu riskerar han att missa första Europa League-mötet med Manchester United.

– Vi hoppas att det inte är något allvarligt, säger Xavi enligt AS.

Barcelona besegrade Girona med 1–0 i lördags och befäste sin serieledning i La Liga. Men allt var inte frid och fröjd för den katalanska storklubben. Tidigt i första halvlek tvingades storstjärnan Dembélé utgå skadad.

– Det är synd eftersom han är en matchvinnare för oss. Vi får avvakta resultat av de första testerna, men han kände något. Vi hoppas att det inte är något för allvarligt, sa Xavi på presskonferens efteråt enligt AS.

Spanska tidningen Marca uppger att Dembélé kommer missa två till tre veckor på grund av skadan. Därmed är det osäkert om han kommer hinna tillbaka till första mötet med Manchester United, som spelas 16 februari, av två i Europa League-slutspelets knock out-runda.

Ousmane Dembélé förlängde sitt kontrakt med Barcelona i somras och har varit en nyckelspelare sedan dess. Totalt har 25-åringen noterats för åtta mål samt sju assist på 28 matcher den här säsongen.

Delad pinne

Även B-laget skulle ställas ut på planen denna vecka. Denna gång mot Real Sociedad B i ligan. Matchen spelades under lördagen på hemmarenan Estadi Johan Cruyff. 

Det började med uppförsbacke, efter att målvakten Arnau Tenas inte lyckades med en frispark som snappades upp av Iker Kortajarena som han sedan placerade i Barcelona Atlètics mål.

Barça var snabba på att reagera efter baklängesmålet och anfallaren Victor Barberá hade många bra chanser att kvittera. Men La Real förjänade att leda matchen in till halvleksvilan.

I andra halvleken var det ännu bättre fotboll och högre tempo från hemmalagets sida och bortalagets målvakt Unai Marrero fick stå för en rad fina räddningar. Det räckte dock inte när Pelayo till slut hittade nätet med en fin nick och matchen var kvitterad.

Tränaren Rafa Marquez gick sedan för vinsten när han bytte in två anfallare för de sista minuterna, men utan framgång. Matchen slutade 1–1, vilket lämnar Barça på en femteplats i ligan och ovanför slutsspelsstrecket. 

Det återkommande problemet

Gavi, 18, räknas fortfarande som en akademispelare. Anledningen? Barça kan inte registrera talangens nyskrivna kontrakt. Klubben måste nu fortsätta sälja spelare – eller hitta nya sätt att få in pengar.

Gerard Piqué har lagt skorna på hyllan och Memphis Depay sålts till Atlético Madrid. Trots det kan Barça inte registrera några nya kontrakt/spelare, vilket betyder att klubben inte heller kan göra några nyförvärv för tillfället.

Det är The Athletic som rapporterar att La Liga har gett Barça avslag på försöket att registrera Gavi som en a-lagsspelare. 18-åringen, som fortfarande räknas som en akademispelare, skrev ett nytt kontrakt i september (till 2026) – ett avtal som alltså inte har kunnat registreras ännu på grund av att det inte möter La Ligas kriterier.

The Athletic hävdar att det betyder att klubben inte kan registrera någon ny spelare på lönelistan tills vidare, eftersom man inte har någon marginal att jobba med inom La Ligas lönetak. Ett bakslag för klubben, som trodde att försäljningen av Memphis och avskedet för Piqué skulle innebära ökat handlingsutrymme på transfermarknaden.

Barcelona måste nu antingen sänka sina lönekostnader för spelartruppen eller hitta ett nytt sätt att öka intäkterna för att kunna registrera nya kontrakt i sommar. Detta är ett resultat av att klubben kommer göra ett minusresultat för räkenskapsåret 2022/23 då man missade slutspelet i Champions League.

Ronald Araújo befinner sig i samma situation som Gavi. Backen förlängde nyligen sitt avtal till 2026, men det har ännu inte kunnat registreras i La Liga-byråkratin, skriver The Athletic.

Xavi pudlar

Xavi "tyckte synd" om Dani Alves, som anklagats för sexuellt ofredande och våldtäkt. För det fick Barcelona-tränaren kritik, enligt Marca. Nu pudlar han.

– Jag ber om ursäkt till offret, säger Xavi enligt Marca.

Dani Alves greps nyligen av spansk polis och misstänkts för sexuellt ofredande på en nattklubb i Barcelona den 30 december. Brasseikonen, som även anklagas för våldtäkt, sitter för tillfället häktad i väntan på rättegång. När Xavi fick frågor om det som Alves anklagas för svarade han:

– Jag är överraskad och chockerad. Jag är i chocktillstånd. Men rättvisa kommer att skipas. Jag tycker väldigt synd om honom, sa den spanske ikonen.

Enligt Marca fick Xavi kritik för sitt uttalande och nu pudlar han. 

– Jag vill förtydliga vad jag sa kring Alves i går. Jag blev missförstådd, jag var inte övertygande och det är viktigt att jag förklarar mig, säger han enligt Marca och fortsätter:
– Det är ett väldigt känsligt och viktigt ämne. Vi fördömer alla sådana här handlingar, oavsett vem det är som begår dem. Jag ber om ursäkt till offret och alla som faller offer för sexuellt våld. Jag är förvånad över att Dani kan ha gjort någon sådan sak. Jag förstår kritiken och ber om ursäkt.

Enligt TV3 förnekar Dani Alves anklagelserna, men brassen ska ha gett tre olika versioner av händelseförloppet. I ett första förhör ska han ha sagt att han aldrig träffat kvinnan, sedan att han sett henne men inget hänt och därefter att det var hon som kastat sig på honom.

Mexikanska klubben Pumas har nu brutit kontraktet med 39-åringen.

Kaffe kaka, 50 raka

En minst sagt händelserik vecka för Barcelona Femení i både positiv och negativ bemärkelse. 

Efter att titeln i den spanska supercupen bärgades under söndage  följdes det upp med ännu en ligavinst i och med 7–0-segern mot Levante Las Planas under onsdagen. Denna vinst visade sig vara ett rekord då de blev det första laget att vinna 50 raka ligamatcher. Tala om överlägsenhet!

Det var det positiva, nu till det negativa. I åttondelsfinalen i Copa de la Reina stod Barça för en riktig kross, där de besegrade Osasuna med hela 9–0. Det var i efterhand som det uppmärksammades att Barcelona hade använt en den avstängda spelaren Geyse Ferreira. Detta har nu resulterat i att tävlingskommitén beslutat att diska katalanerna från turneringen och Osasuna är de som istället får spela kvartsfinalen.

Dessutom bötfälls Barça av förbundet och kommer att tvingas betala drygt 11 100 kronor. Men det är inte bara FC Barcelona som stängts av. Även Sevilla har gjort sitt i turneringen då man även där använt sig av en otillåten spelare.

Barça Femení kommer att överklaga och göra allt för att detta ska ändras, då det helt står emot beslutet. Kontrasten till det är att Xavi istället tycker att det är klubbens misstag och att de bara måste acceptera det och gå vidare.

Vi kan avsluta i positiv bemärkelse känner jag. Fridolina Rolfö har nämligen under veckan förlängt med Barça till sommaren 2026. 

– Jag är väldigt glad över att stanna här, jag njuter varje dag. Det är en väldigt speciell klubb, säger hon till Barças hemsida.

Det var allt för denna vecka! På återseende nästa måndag!

Jacob Norbergjacobnorberg96@gmail.com@Joppe962023-01-30 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona