Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v.40: Det ekonomiska mörkret och framtidsplanerna

La Setmana Blaugrana – v.40: Det ekonomiska mörkret och framtidsplanerna

Häpnadsväckande ekonomiska bekymmer, vinterkalla värvningsdrömmar och basketfokus. Detta och mer i veckans La Setmana Blaugrana! Häng med!


Nutiden och framtiden

Gavis smått otroliga kometkarriär fortsätter. I onsdagens Nations League-semi mot Roberto Mancinis Italien blev han den yngste spelaren någonsin att bära den spanska landslagströjan – blott 17 år och 62 dagar gammal. Den andalusiske mittfältaren tackade för förtroendet genom en minst sagt imponerande insats, och efter lagets 2-0-seger lät inte lovorden vänta på sig.

"Gavi är ett sällsynt fall. Han spelar på planen som om han är på sin egen bakgård. Han är det spanska landslagets nutid och framtid", sa förbundskapten Luis Enrique efter matchen och fortsatte:

"Jag visste redan vad han skulle tillföra laget. Det finns ingen som helst press på honom. Han är en mycket komplett spelare och det är en fröjd att se honom spela."

Spel från start blev det även i finalen mot Frankrike och resultatet till trots imponerande ynglingen återigen; inte minst i den första halvleken.

När nu Gavi dragit till sig fotbollsvärldens ögon rapporterar Sport att Barça prompt vill förlänga supertalangens kontrakt för att skrämma bort eventuella intressenter. Klubben ska redan ha kontaktat spelarens agent Iván de la Peña och meddelat avsikten att dels förlänga Gavis kontrakt med fem år och dels höja utköpsklausulen till 500 miljoner euro.

Slutet på en gyllene karriär

Barça- och NBA-legendaren Pau Gasol har meddelat att han avslutar sin synnerligen framgångsrika basketkarriär – som förra säsongen kröntes med en sista spansk ligatitel i blårött. I operahuset Liceu i Barcelona höll 41-åringen en känslosam presskonferens och förklarade sitt beslut.

"Det är ett svårt beslut efter så många år, men ett jag har tänkt mycket på. Jag måste varva ned och njuta av det här. Jag är så tacksam för alla som har hjälpt mig och fått allt detta att hända. Det var väldigt speciellt att vinna ligan med klubben där allt började för mig. Tack så mycket."

Gasol debuterade för FC Barcelona redan 1998 och har sedan dess kammat hem två NBA-titlar med Los Angeles Lakers, tre spanska ligaguld och flertalet medaljer med landslaget.
I publiken på Liceu fanns bland annat hans familj, klubbpresident Joan Laporta och den spanska förbundspresidenten.

Hatten av!

"Jag har en plan"

FC Barcelonas ekonomiska VD Ferran Reverter höll i veckan en presskonferens för gå igenom den prekära ekonomiska situation den tidigare ledningen försatt klubben i. Och det saknades knappast samtalsämnen.

Efter en så kallad due diligence (företagsbesiktning på svenska) har man kommit fram till fyra generella problemområden rörande de enorma ekonomiska förlusterna mellan 2016 och 2020: ökade lönekostnader (+61%), ökade förvaltningskostnader (+56%), ökade finansiella kostnader (+600%) och slutligen pandemins ekonomiska påverkan (-108 miljoner euro).

Skulder och framtida ekonomiska åtaganden låg på 1,35 miljarder euro när den nya ledningen tog över, och de var tvungna att göra en akut refinansiering.

"När vi anlände i mars fann vi en klubb som tekniskt sett försatts i konkurs. Om klubben var ett aktiebolag hade vi blivit upplösta", fastslog Reverter.

Därtill har man upptäckt att mail raderats, att viktig dokumentation saknas samt suspekta utbetalningar till journalister och företag. Utredningen är pågående och beslut om eventuella rättsliga åtgärder kommer att tas senare i år.

Men trots det ekonomiska mörkret manar Reverter till lugn. "Vi har en plan", meddelar han.

"En plan som investerarna tror på. (...) FC Barcelona måste fortsätta luta sig mot de saker som har gjort klubben fantastisk; som har placerat den i framkant. Och här kan vi fokusera på tre pelare: La Masia och klubbens stil, modernisering av våra faciliteter och sökandet efter nya intäkter."

Lysande, Ferran!

Winter is coming

Nämnda ekonomiska ravin står däremot inte i vägen för transferspekulationer i katalansk press. Enligt Mundo Deportivo vill nämligen FC Barcelona förstärka anfallspositionen under det kommande transferfönstret. La Masia-sonen Dani Olmo och Guardiola-adepten Raheem Sterling nämns som huvudalternativen. Tidningen rapporterar att 16 miljoner euro finns tillgängligt, vilket i förlängningen ska räcka till att betala spelarlön och amortering över en sexmånadersperiod.

Överoptimistiskt kan tyckas, men Ferran Reverter bekräftar likväl att ekonomiska medel kommer att finnas tillgängligt i vinter, om det tekniska sekretariatet med Mateu Alemany och Jordi Cruyff i spetsen finner det nödvändigt.

"Ja, vi kan värva och förnya kontrakt (i vinter). Pedris och Ansu Fatis kontraktsförlängningar är på rätt väg. Försäljningen av Griezmann har genererat ett positivt Fair Play på mer än 25 miljoner (euro), så Barça kan värva spelare om det behövs", sa Reverter.

Koemans vara, eller icke vara

Frågetecken fortsätter, så klart, att cirkulera kring tränarposten. Koemans vara, eller icke vara; det är frågan.

Men även om Koeman var ett steg från att sparkas efter bortaförlusten mot Benfica, innan Jordi Cruyff enligt den ansedde journalisten Xavi Torres lyckades övertyga president Joan Laporta att låta sin landsman fortsätta, sägs nu tränaren ha klubbens fulla stöd och förtroende.

Detta förtydligade klubbens vicepresident Rafael Yuste i en intervju med Mundo Deportivo.

"Koeman fortsätter på grund av en grundläggande princip: att tro på den person som varit här sedan vi anlände. En tro på vad Koeman berättar för oss, som den som har hand om truppen dagligen tillsammans med Alemany och mig", förklarade han.

"Vi kommer från en situation med bokföringsfel, som vår VD förklarade häromdagen. Vi befinner oss i en klubb som fortfarande är nedsänkt i en ekonomisk kris. Vi skulle behöva gå tillbaka till den tid när Gamper själv fick knacka dörr för att be om pengar, så att klubben kunde resa sig, för att hitta en liknande situation. Till detta måste skadesituationen vi genomlidit läggas till, under vilken Ronald haft väldigt få möjligheter att ha laget 100% redo. Om vi dessutom lägger till att han har vågat satsa på akademin blir det väldigt svårt att ha ett lag redo att möta de maximala kraven match efter match."

Yuste menar även att relationen mellan Laporta och Koeman blir allt starkare, samt att den sistnämnde har behandlats orättvist.

"Att skapa förtroende mellan presidenten och tränaren tar alltid ett tag, och på sistone har det blivit mycket bättre."

"Han har behandlats mer än orättvist, eftersom han är medveten om att resultaten för oss alla är fundamentalt viktiga. Jag tror folk måste förstå att vi befinner oss i ett komplicerat läge i klubbens historia och vi behöver människor som hjälper oss, ger oss förtroende och finns där för de unga. Om vi kan fortsätta med detta tålamod är jag övertygad om att resultaten kommer."

***

Det var allt för La Setmana Blaugrana denna vecka! På återseende!

William Åberg2021-10-11 03:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona