Lagbanner
La Setmana Blaugrana - v.45: Återkomster & ynglingar
Fem år senare - Dani är hemma!

La Setmana Blaugrana - v.45: Återkomster & ynglingar

En vecka bestående av landslagsuppehåll har trots allt bjudit på en rad nyheter nerifrån Katalonien. Häng med!

Återkomsten

Nej, den här gången handlar det inte om Xavi. Läs istället mer om honom från förra veckan, signerat Ruben, här.

Däremot har han, Xavi alltså, naturligtvis haft ett finger med i det spel som lett till att Dani Alves återvänder till Barça.

Nyheten kom, trots ryktena, oväntat snabbt när det väl blev konkret. Enligt samstämmiga katalanska uppgifter ska många inom klubben varit tveksamma, men Xavi varit säker på sin sak.

Alves återvänder alltså hem efter drygt fem år, i följd och ordning i Juventus, Paris Saint-Germain och nu senast São Paolo. Många var vi nog som trodde att det var över för brassen i Barça, åtminstone som spelare. Men här står han, 38 år ung.

Huruvida det blir någon succé på planen låter jag vara osagt. För min del spelar det faktiskt mindre roll, vilket diskuterades en del i poddenLÄNKA. Låt oss för en stund bara vara sentimentala och glada, ungefär som Dani.

Återkomsten 2.0

Kanske snarare återkomsterna. Inför kommande helgens stadsderby mot Espanyol ser läget ljusare ut än på länge. Piqué, Sergi Roberto, García, Pedri och Nico deltog samtliga i kvällens träningspass. Dessutom har landslagsuppheållet inte inneburit några skador.

Skadeläget har annars som bekant knappast varit optimalt under hösten. Majoriteten av spelarna i truppen har funnits på skadelistan under någon del av säsongsupptakten. Det har varit mycket muskelskador och därtill många spelare som fått återfall men även spelat halvskadade.

Huruvida detta handlar om tränarens beslut eller den fysiska stabens kompetens är svårt att säga med säkerhet. Förmodligen är det en kombination. Återstår att se om Xavis ankomst kan ändra på den saken. Snabba var åtminstone rapporterna om nya regler och rutiner på träningsanläggningen.

Med Xavis ankomst har dessutom en rad namn följt honom. Brau, Linde, Roca, Bartes, Tarrago, Melero, Pelaez och Planes.

Det är hjälptränare, fystränare och analytiker. Fler namn väntas komma. Koemans stab försvinner i princip helt, däribland en viss Henrik Larsson, som vi med en dos av svensk stolthet tackar lite extra för den här gången.

Dementin

Xavis ankomst har som bekant inneburit en flodvåg av rykten. Katalansk press låter knappast rubrikmöjligheter gå till spillo.

Ett av de mer inbjudande rykten den senaste veckan har handlat om Luuk de Jongs vara eller icke vara. Enligt flera spanska tidningar ska Xavi inte vara speciellt intresserad av det holländska betongblocket på topp. En återkomst till Sevilla, där han är inlånad ifrån, verkar därför vara aktuellt.

Sevillas president José Castro sa följande under dagen: ”Som det ser ut just nu kommer vi inte ta tillbaka Luuk de Jong i januari.”

Hepp.

Fortsättning följer.

Ynglingarna

Ett landslagsuppehåll innebär många saker. Bland annat de fina träningarna där bara en handfull a-lagsspelare finns tillgängliga. Just detta är vad som mött Xavi under sin första träningsvecka. Därmed har ett flertal nya bekantskaper i de här sammanhangen fått chansen att visa upp sig. Xavi har även varit på plats för att kika på Barça B.

Det kanske mest spännande namnet, av de som inte redan varit med i matchtrupperna, är mittbacken Mika Marmól. Kanske den bästa spelaren i Barça B hittills under säsongen, och en vänsterfotad mittback är precis vad som saknas när varken Clément Lenglet eller Samuel Umtiti verkar bli önskvärda, även om det möjligtvis skulle kunna ändras i och med Xavis ankomst. Marmól kan även spela vänsterback.

Annars är kanske den spelare flest hört talas om Ilias Akhomach, länge och väl omtalad i La Masia-sammanhang. Han missade försäsongen med a-truppen på grund av covidsmitta. Efter en lite trög säsongsinledning har det släppt för den unge yttern, som dessutom spräckt sin målnolla med Barça B. Illias är ytterligare en i raden av spelare som kan bli riktigt, riktigt bra. Dessutom på en position där vi knappast är bortskämda med La Masia-spelare.

Återstår att se om några av dessa, eller någon annan, kan få några minuter i den redan unga a-truppen under resterande delen av säsongen. Jag har fortfarande inte gett upp Jandro Orellana, hur han nu ska få plats på det proppade centrala fältet.

Kontraktet

Efter att Pedri och Ansu Fati förlängt sina konkrakt är Gavi nästa stora prioritet. Blott 17 år har spanjoren tagit de allra flesta med storm och är utan tvekan säsongens stora genombrott. Vilket han såklart ska belönas för (läs skyddas ifrån andra klubbar).

Det talas om en rejäl lönehöjning och en astronomisk utköpsklausul. Ett och annat har klubben uppenbarligen lärt sig efter Neymar-historien.

Spelaren Gavi lär vi återkomma till, med glädje, många gånger framöver. Noterar för övrigt att de som var väldigt kritiska till Luchos första uttagning av ynglingen verkar ha tystnat.

Det var allt för den här veckan! På återseende nästa måndag!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2021-11-15 21:45:00
Author

Fler artiklar om Barcelona