Lagbanner
La Setmana Blaugrana – v.46: Alves presentation och storstädning i läkarstaben

La Setmana Blaugrana – v.46: Alves presentation och storstädning i läkarstaben

La Setmana Blaugrana är tillbaka – med fokus på utgallringen i läkarstaben, Dani Alves presentation och den stundande presskonferensen med Kun Agüero vi alla fruktat. Häng med!

Xavi omfamnar teknologin

Klubbpionjären Joan Vilà, som under 40 inflytelserika år arbetade med metodik i FC Barcelona, har varit en av Xavis viktigaste mentorer. Nu vänder sig Barça-tränaren återigen till sin läromästare, för att modernisera Barças taktiska analysmodell.

Vilà har nämligen utvecklat programvaran Kognia tillsammans med sin son och matematiker, datavetare, astrofysiker samt professorer från Barcelonas universitet. Programmet möjliggör automatiserad analysering av matcher och uppmärksammar allt från ytor och lagdelars instabilitet till möjliga överlägen.
Det är ett verktyg som via artificiell intelligens kan användas både för kollektiv och individuell utbildning. I framtiden kommer informationen också att kunna ses i realtid, så att tränare kan korrigera taktiska situationer direkt från sidlinjen.

Unai Emerys Villarreal har sedan en tid använt sig av programmet, som nu kommersialiseras över Fotbollseuropa. Även Xavi har tidigare nyttjat Kognia under sin tid i Al-Sadd. De två tränarna är aktieägare i företaget tillsammans med profiler som Iker Casillas, Paulo Sousa och tvåan i vårens presidentval i FC Barcelona, Víctor Font.

Agüero tvingas avsluta karriären

Catalunya Ràdio rapporterade tidigare denna månad att det finns en överhängande risk att Kun Agüero inte längre kan fortsätta sin fotbollskarriär. Detta efter att 33-åringen diagnostiserades med hjärtrytmrubbningar efter mötet med Alavés på Camp Nou den 31:a oktober. Och nu verkar ett beslut ha tagits.

Enligt Barcelona-journalisten Gerard Romero kommer argentinaren denna vecka att hålla en presskonferens där han offentliggör att spelarkarriären är över. Två veckor har gått sedan Agüero lämnade sjukhuset, men läkarnas ingrepp ska inte ha fått önskad effekt.

Anfallaren hann spela fyra matcher i blårött – och gjorde sitt första, och antagligen sista, mål i Clásicot mot Real Madrid. Som vi hade hoppats att det skulle bli fler!

Dani Alves presenteras

Iklädd flip-flops, precis som när han anlände från Sevilla för över 13 år sedan, presenterades Dani Alves i onsdags för 10 000 lyriska supportrar på Camp Nou.

"Än en gång är jag här. Om ni kommer ihåg senast jag greppade den här mikrofonen, så var det för att säga att jag inte visste när min dröm skulle ta slut. Men jag är här igen, jag lever fortfarande drömmen. Ni får mig att känna mig speciell, som en av er. Det här är något som aldrig kommer att förändras", sa 38-åringen och fortsatte:

"Länge leve Barça, länge leve Katalonien och länge leve mammorna som födde er alla."

Efter kontraktssignering med president Joan Laporta klev sedan Alves ut på planen till klubbhymnen, med nummer 8 på ryggen: en hyllning till Hristo Stoichkov och Andrés Iniesta.
I den efterföljande presskonferensen förtydligade ytterbacken att han återvänder med ambitioner om att knipa startplatsen i Xavis lagbygge.

"Jag föddes inte för att komma tvåa. Jag vill alltid vara först. Jag kommer hit för att slåss, jag kommer inte hit för att tillbringa tid i Barcelona. Jag ska kämpa. Jag kommer att göra det jag alltid har gjort."

Men Alves försäkrade även att han kommer att agera mentor åt spelare som Sergiño Dest.

"Jag hade önskat att ytterbackarna han (Bartomeu) värvade hade lyckats, men om så var fallet skulle jag inte vara här. Jag har pratat med Dest. Han är en fantastisk spelare och jag vill lära honom hur saker och ting fungerar i klubben så att han kan anpassa sig. Jag ska försöka hjälpa honom så mycket jag kan. Han har allt för att bli en av fotbollens stora spelare."

Storstädning i läkarstaben

Ut med det gamla, in med det nya. Tja, så ser åtminstone läget ut i läkarstaben. Efter en säsongsinledning med remarkabelt många skador, och med Pedris nya bakslag färskt i minnet, tycks ledningen ha ledsnat på situationen – och har nu omorganiserat inom det medicinska teamet.

Sjukgymnasten Xavi Linde, som varit ansvarig för bland annat den unge kanarierns återhämtningsprocess, får lämna sitt uppdrag i A-laget och kommer att omplaceras i klubben. Men det är inte första gången Linde är föremål för kritik, rapporterar AS. 37-åringen hamnade tillsammans med chefsfysioterapeuten Juanjo Brau i bråk med Ronald Koeman och Alfred Schreuder rörande skadesituationen i oktober. Även Brau och fystränaren Albert Roca har fått lämna sitt uppdrag och ersätts av Carles Nogueira, som tidigare jobbat med Xavi i Al-Sadd. Lindes position kommer att fyllas av Jaume Munill, som senast kommer från Barças futsal-sektion.

Lagets chefläkare Lluís Tils framtid hänger också i luften. Xavi sägs i stället vilja se en återkomst för Ricard Pruna , som jobbade för klubben i närmare 25 år. Pruna har efter han lämnade FC Barcelona varit medicinsk rådgivare i Gerard Piqué-ägda FC Andorra och är nu klubbläkare i emiratiska Sharjah FC.

Nya matchrutiner och debutvinst

Och så har det spelats fotboll. Efter landslagsuppehållet väntade Xavis första match på tränarbänken, där stadsrivalen Espanyol stod för motståndet.

Det var med nygamla inför-match-rutiner spelarna förberedde sig för derbyt. Först och främst gällde matchträning på Camp Nou, snarare än på träningsanläggningen i Sant Joan Despí. Sedan samlades truppen på hotellet NH Constanza för att äta, vila och förbereda sig tillsammans; en rutin som Xavi kommer att implementera inför samtliga hemmamatcher, rapporterar MD. Snarare än att bege sig till matchen själva samlades till sist spelarna i lagbussen för att nå arenan.

Debuten slutade med en viktig trepoängare för Xavi, efter att Memphis Depay gjort matchens enda mål från straffpunkten. Utropstecknet inför bataljen var Ilias Akhomach, som fick göra sin första Barça-start blott 17 år gammal. Det blev dock bara 45 minuters spel för ynglingen, som byttes ut till förmån för kvällens andra rubriksättare: Ez Abde. Den 19-årige marockanen visade sannerligen framfötterna i den andra halvleken, där han lyckades med sex av åtta dribblingar och ständigt hotade Espanyols backlinje.

På tisdag står viktigt Champions League-möte med Benfica på schemat. Lissabonlaget ligger för närvarande trea i den portugisiska ligatabellen, med en poäng upp till Sporting och Porto. Varken Akhomach eller Abde kommer dock att kunna delta, på grund av avstängning respektive utebliven UEFA-registrering.

Det var allt för denna vecka! På måndag ses vi igen!

William Åberg2021-11-22 08:15:00
Author

Fler artiklar om Barcelona