Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 12: Griezmann-gate

La Setmana Blaugrana - vecka 12: Griezmann-gate

La Setmana Blaugrana är tillbaka med ett fullspäckat (tro det eller ej) svep, så häng med och få reda på det senaste kring Barça!

Griezmann-gate

Griezmann-gate, har vi en sån nu?

Lite tidigt att fastslå än kanske men ingen rök utan eld och när Sport i helgen slog på den stora trumman och menade att fransmannen, efter bara en säsong, kommer vara tillgänglig för försäljning höjer man på ögonbrynen.

Går hans tid i Blaugrana redan mot sitt slut?

Sports uppgifter grundar sig i att ledningens arbete inför nästa säsong redan påbörjats och att truppen noga ses över, dessutom har den nuvarande situationen med Coronaviruset ändrat den ekonomiska situationen vilket gör att det måste dras in på vissa kostnader och då ses Griezmann som en byggsten som kan offras. Philippe Coutinho situationen från fjolåret nämns som eventuell inspiration då han lämnade för Bayern Munchen på en lånedeal där tyskarna betalar hans lön, något liknande skulle alltså kunna hända Griezmann. En försäljning ska dock vara prio nummer ett från klubbens sida och i så fall skulle klubben ”nöja sig” med €100M.

Med tanke på Griezmanns kvalitéer så är det färre lag som inte skulle vara intresserat av hans tjänster än det motsatta men lagen som nämns som eventuella destinationer hos Sport är Manchester United, PSG, Chelsea och Arsenal.


Milstolpe, eller?

Ivan Rakitic är, precis som alla andra i Spanien, satt i nationell karantän vilket innebär att de ska lämna hemmet så lite det bara är möjligt. Detta har däremot inte hindrat kroaten från att ställa upp i en intervju hos lokalmedierna under veckan och han uttryckte viss oro över att inte nå till den fin, fina milstolpen på 300 spelade matcher för FC Barcelona:

”Jag vill återvända för att spela min 300:e match för Barcelona. Jag vet att det var nära men inte tillräckligt.”, sa Rakitic som just nu står på 299 spelade…

Med en uppskjuten säsong som vi inte har en aning om när eller om den kommer igång, så när mittfältsdynamon som flitigt ryktats lämna klubben i sommar är en match ifrån en milstolpe han enligt egen utsago gärna uppnår förstår man hans mini-stress.

I intervjun uttalade han sig dessutom om den rådande situationen:

”Sanningen är att det har vänt allt i livet upp och ner, jag saknar mina lagkamrater, träffa folk och träna. Varje fitness coach jobbar med en grupp spelare och vi är i daglig kontakt även om jag har min rutin här hemma i gymmet. Gällande maten är det inte samma sak, på anläggningen har vi en kock men jag har i alla fall en fru som älskar att laga mat  och jag gör mina saker också och vi tycker om att laga tillsammans.”


Lönesänkning?

Coronakrisen är verklig och påtaglig och den kommer påverka alla fotbollsklubbar mer eller mindre på ett eller annat sätt. Barcelona är givetvis inte befriade från detta och på ledningshåll diskuteras nu om A-lagstruppen eventuellt behöver sänka sina löner under denna ovissa period.

Bartomeu har i veckan pratat med kaptenerna, Messi, Busquets, Sergi Roberto och Piqué, om detta och dessa fyra ska ha gett sitt klartecken om att dem och hela truppen är redo att sänka sina löner om situationen kräver det. Ingenting är klart men intentionerna och överenskommelsen är där.

Huruvida detta kommer till skott beror delvis på hur ECA, UEFA och de olika europeiska ligornas möte som hålls nu i veckan går och vilka ekonomiska reformer som kan komma att sättas in för att hjälpa klubbarna ekonomiskt. Som läget ser ut nu behöver inget ändras men situationen kan ändras snabbt och Barcelona har då sin plan redo.


Transferrykten

Med ligorna på paus så blir det, vare sig man gillar det eller inte, mer plats för transferrykten. Och vem kommer alltid nämnas i samband med Barcelona?

Jo, Neymar.

Nu är inte heller något undantag utan brassen ska enligt flera olika medier vara på Barcelonas önskelista och Neymar själv vill tillbaka. Han och hans team ska till och med vara redo att ta till ”alla nödvändiga medel” ,enligt Sport, för att få igenom en flytt. Men som alltid är den ekonomiska frågan en enorm del av varje Neymar-transfer, en av världens högst värderade fotbollspelare. Övergångssumman när han lämnade Barcelona för PSG låg på €222M och det finns ingen anledning att tro att PSG skulle släppa honom för särskilt mycket mindre än så.

Men det är inte bara Neymar det ryktas om utan även Villarreals 22-årige mittback Pau Torres. Samuel Umtiti är påväg bort och då behövs en vänsterfotad ersättare och den unge landslagsmannen tickar av alla boxar. Spanjorens utköpsklausul är för närvarande på €50M men Barcelona kommer försöka jobba ner det priset, även om Villarreal är en hård nöt att knäcka då de inte är i desperat behov av pengar.


Statuskoll

En av få, från ett rent fotbollsmässigt perspektiv, tjänar på detta uppehåll är Luis Suárez som befarades vara borta för resten av säsongen när han ådrog sig en allvarlig skada för några månader sen. Men med rådande läge känner sig uruguayanen säker på att han är tillbaka när allt drar igång igen:

”Läkaren säger att min rehab går för bra och det ger mig hopp att komma tillbaka snart. Skillnaden nu är att jag kommer att vara tillbaka när laget är tillbaka.”, sa Suárez till den uruguayanska tidningen Referi.

Glädjande Barcelonanyheter under tider där mycket handlar om annat.


Det var allt vi hade att bjuda på den här gången. Och som alltid, ta hand om er, och på återseende nästa vecka!

Källor: sport.es, mundodeportivo.com, marca.es, barcablaugranes.com, fcbarcelona.com,

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-03-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona