Lagbanner
La Setmana Blaugrana – Vecka 13: Johan Cruyff
Tack, Johan.

La Setmana Blaugrana – Vecka 13: Johan Cruyff

Förlusten i El Clásico, den stundande Champions League-kvartsfinalen, Bartomeus träff med Puidgemont – allt hamnade i skuggan av förra veckans nyheter. Johan Cruyffs tragiska bortgång innebär slutpunkten på en av fotbollsvärldens allra mest betydande gärningar. Såväl på som utanför planen – och såväl innanför som utanför Kataloniens gränser – var Johan Cruyff en sann innovatör. Undern sin tid i Barcelona iklädde sig Johan Cruyff otaliga roller – nedan följer några av dem


Spelaren
 
Efter att ha erövrat världen i moderklubben Ajax på 60- och 70-talet, köptes den då tvåfaldiga Ballon d´or-vinnaren av F.C Barcelona inför säsongen 73/74, för rekordsumman 922 000 pund.
 
Holländaren, vars meritlista redan då var minst sagt imponerande, ansågs vid det här laget som den allra störste inom fotbollen – känd för såväl sina bollkonster som sin målproduktion.
 
”Den kompletta fotbollsspelaren”, som han ofta beskrevs som, var emellertid långt ifrån färdig. Under tiden i Barcelona skulle den gänglige kreatören nämligen ta sitt spel till nya nivåer, och cementera sin plats som en av de största fotbollsspelarna världen någonsin skådat.
 
Inte bara ledde Cruyff Barca till deras första ligatitel sedan 1960, hölländaren blev dessutom sommaren 74 utsedd till VM:s bästa spelare, efter att ha lett sitt Holland till final mot Västtyskland. Som härföraren i Rinus Michels totalfotbollsspelande landslag gav Cruyff färg åt turneringen, och belönades 1974 med sin tredje och sista Ballon d´or.
 
Tillsammans med Michels – som under 70-talets första hälft till vardags tränade F.C Barcelona – kom Johan Cruyff att bli den starkast lysande symbolfiguren för det nya Barca – det Barca som i allra högsta grad präglades av den holländska skolan. En prägel som skulle komma att förändra klubben i grunden.
 

Tränaren
 
Till ingens förvåning fortsatte Cruyff att vara verksam inom fotbollen även efter att spelakarriären kommit till ända. Bara ett år efter pensionen tog Cruyff 1985 över sin moderklubb Ajax, och skulle snabbt komma att sätta sin prägel på klubben.
 
Formad av Rinus Michels tillämpade Cruyff och Ajax en variant av den fotboll som än idag förknippas med Johan Cruyff. Med ett högt bollinnehav och mångsidiga spelare i ständig rörelse ledde Cruyff sitt Ajax till seger i den europeiska cupvinnarcupen 1987.
 
Bara året senare gick flyttlasset ”hem” till Katalonien.
Inför säsongen 88/89 tog Johan Cruyff över F.C Barcelona. Holländaren sågs, segrade, och lämnade Barcelona som klubbens genom tiderna mest framgångsrika tränare.
 
Med spelare som Romário, Stoichkov, Guardiola och Koeman till sitt förfogande, tillämpade Cruyff sin sedvanligt romantiska, bolltrillande variant av totalfotbollen – men med ett nytt stänk av uttrycksfullhet. Barca var laget att titta på, och laget njuta av – Barca var ”Dreamteam”.
 
Meritlistan talar sitt tydliga språk – med hela elva titlar på åtta säsonger stod Cruyff för en exempellös tränargärning under åren i Barcelona. Den kanske största höjdpunkten kom 1992, i den europeiska cup-finalen, där man slog italienska Sampdoria med ett mål mot noll.
 
 
Nytänkaren
 
Att Cruyff skördade enorma framgångar både som spelare och tränare i Barcelona står hur klart som helst. Detta till trots är det Cruyffs idéer och övertygelse om hur fotbolls bör spelas som gjort störst avtryck i F.C Barcelona. Den aktiva karriären nådde sitt slut – Cruyffs filosofi lever vidare än idag.
 
Redan 1979 föreslog spelaren Johan Cruyff att Barcelona skulle ta efter Ajax, och grunda en ungdsomsakademi med en spelfilosofisk röd tråd, i syfte att enklare slussa ungdomsspelare till a-laget. Cruyff slog an en sträng hos den dåvarande presidenten Josep Núnez, som satte spaden i marken.
 
Med facit i hand har La Masia utvecklats till en av världens främsta plantskolor, fostrat otaliga, framgångsrika fotbollsspelare och utgör i skrivande stund en av de kulturella grundpelarna i F.C Barcelona. Guardiola, Xavi, Iniesta, Messi, Busquets, Piqué – alla har de formats och stöpts i Barcelonas anrika ungdomsakademi.
 
 
Gudfadern
 
Även efter pensionen skulle Johan Cruyff ha ett fortsatt stort inflytande i F.C Barcelona. Allmänt betraktad som en sorts gudfader i Barcelona var Cruyff under flera år verksam i bakgrunden, med mer än ett finger med i spelet.
 
För att nämna något var Cruyff en av de bidragande orsakerna till att Joan Laporta vann presidentvalet 2003. Cruyff gav sitt offentliga stöd till Laportas kampanj, och fungerade som rådgivare åt Laporta mellan åren 2003 och 2010.
 
Efter att Sandro Rosell slagit Laporta i presidentvalet 2010, blev Cruyff fråntagen sin hedespresident-titel som han blivit tilldelad tidigare samma år. I takt med Laportas uttåg ur klubben minskade Cruyffs inflytande avsevärt.
 
 
Vattendelaren
 
Han var många saker, Johan Cruyff. Spelare, tränare, filosof – och vattendelare.
 
Under loppet av sin långa karriär blev Cruyff känd för sina starka – och emellanåt kontroversiella – åsikter och uttalanden.
 
Redan i samband med flytten till Spanien 1973 uttalade sig holländaren beträffande valet av Barca före Real Madrid, och menade på att han aldrig skulle kunna tänka sig att spela för en klubb som hade band till general Franco.
 
Även på ålderns höst hamnade Cruyff i blåsväder. Så sent som 2011 blev Cruyff anklagad för rasism, i samband med ett påstått bråk mellan honom och den före detta holländska landslagsspelaren Edgar Davids.
 
Nämnvärt är dessutom det faktum att Cruyff – efter att ha blivit nekad ett nytt spelar-kontrakt i Ajax – säsongen 83/84 valde att skriva på för rivalen Feyenoord.
 
 
 
 Det var allt för denna vecka. Vila i frid, Johan Cruyff.

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2016-04-04 12:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona