Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 14: Ett helt vanligt svep

La Setmana Blaugrana – vecka 14: Ett helt vanligt svep

Hej och välkomna till veckans måndagssvep. Allting är precis som vanligt och inga annorlunda omständigheter pågår just nu i världen, därför: ett helt vanligt svep!

27e juni

Jag vet inte om det är fler personer än jag som noterat detta men, det spelas ingen fotboll i Spanien just nu. Oklart varför, men de spanska ligadivisionerna har tagit en paus på obestämd tid. Man verkar dock ha målat in sig själv i ett hörn med denna paus, eftersom ligan ännu inte är färdigspelad. Hur ska man då utse en ligamästare, vilka lag åker ur och vilka får de åtråvärda Europaplatserna? Mycket märkligt beslut att pausa allt bara sådär utan anledning.

Man verkar dock ha kommit på att det ändå är önskvärt att spela färdigt säsongen, och det ryktas om att det heliga datumet är den 27e juni 2020. Ska man tro tidningen Sport i Spanien så är det nämligen detta datum som ligapresident Javier Tebas kommunicerat till klubbarna som deadline för när ligan senast måste vara igång igen. Om det inte spelas ligafotboll i Spanien senast den 27e juni, så finns det alltså en risk för att hela säsongen avslutas och ställs in.
 

Ingen publikfest

När, eller snarare om, ligan drar igång igen så bör vi inte förvänta oss några större publikhav på arenorna. Det är återigen spanska Sport som berättar om att det bakom lykta dörrar pratas om att Tebas och gänget inte förväntar sig att ligan kommer spelas färdigt med fans på läktarna, utan att ligan med stor sannolikhet kommer återupptas inför tomma läktare. Det är givetvis ingenting som samtliga klubbar ser positivt på eftersom mycket av deras intäkter kammas hem under matchdagar. Återigen märkligt beslut av ligan att eventuellt inte tillåta klubbarna att ta in fans på läktarna, varför liksom?
 
Camp Nou, en av världens största arenor skulle givetvis inte vara ett undantag från ovan bestämmelse. Oriol Mitjá, specialist inom internmedicin och smittsjukdomar på Can Rui Hospital i Barcelona, råder FC Barcelona att hålla Camp Nou stängt för åskådare till åtminstone hösten 2020. Även om FC Barcelona världens rikaste fotbollsklubb så skulle det givetvis vara ett mycket hårt slag mot klubben, dess ekonomi och dess fans om Mitjás råd skulle behöva bli verklighet.
 

Bartomeu har ordet

Under veckan blev det känt att spelartruppen sänker sina löner med 70%, ett väldigt rimligt beslut som Ruben var inne på redan i förra veckans svep. FC Barcelonas president Josep Maria Bartomeu har apropå detta i en väldigt utförlig intervju med Sport berättat om läget i klubben just nu. Han förklarar löneupplägget såhär:

Spelarna kommer reducera sina månadslöner med 70 procent och bidra med ytterligare 2 procent för att hjälpa till att betala de anställda som inte utövar idrott för klubben. Barça skulle betalat delar av deras lön, men med spelarnas hjälp kommer vi kunna betala de anställda 100-procentig lön. Spelarna kommer förlora 5,75 procent av sina årslöner varje månad så länge läget förblir såhär. Klubben kommer spara in 14 miljoner euro från fotbollsverksamheten och ytterligare 2 miljoner från övriga verksamheter

Vidare berättar han bland annat om huruvida klubben är i fara, hur förhandlingarna om lönerna ägde rum och hur han tror att sommarens transferfönster påverkas. En väldigt läsvärd intervju som ni hittar här.
 

Bartomeu har fortfarande ordet

Trots ovan intäktsbortfall så låter Bartomeu meddela att klubben inte har några planer på att ta det lugnt på transfermarknaden i sommar:
 
Abidal och Planes jobbar fortfarande på att bygga ett starkt lag inför nästa säsong. Jag kan inte nämna några namn, men Barça kommer göra de förstärkningar vi känner är nödvändiga. Vi tjänar mer pengar än någon annan fotbollsklubb i världen, så självklart har vi kapaciteten
 
Inga namn behöver visserligen nämnas, men visst känns det som att Lautaro Martínez och en viss ytter från Paris inte är några högoddsare?
 

Helt vanligt svep

Vad vore ett helt vanligt svep utan att prata om Lionel Messi? Om han inte förgyller våra dagar med fantastiska soloprestationer så gör han det med Instagramklipp från hemmet där han leker fotboll och träningspass med både sina söner och den jätte han kallar hund. Någons dagar han däremot inte förgyllt (nåja) är Virgil van Dijk’s. Liverpoolförsvaren, av många ansedd som bäst i världen på sin position, hade i veckan frågestund på Twitter. En av frågorna som föga förvånande dök upp handlade om vem som är den tuffaste motståndare han stött på är. Hans svar?

Det finns en del svåra anfallare där ute, men jag skulle nog säga Leo Messi
 
Du är inte ensam, Virgil. Jag ifrågasätter dig inte på denna.

Ta hand om er själva och era nära och kära, så hörs vi nästa vecka!
 
Källor: sport.es, en.as.com, goal.com, barcablaugranes.com

Dino Curovacdinocur2020-04-06 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona