Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 15: Kungar av Copan

La Setmana Blaugrana - vecka 15: Kungar av Copan

Första titeln på nästan två år, hur firar man? Med ett rykande färskt svep givetvis!

Superdepp

Innan vi hoppar in och gottar oss i cupguldet så behöver vi avhandla elefanten i rummet. Elefanten som består av de 12 rikaste klubbarna i världen. Fåtal har missat ryktena om en "superliga", rykten som cirkulerat ett bra tag men som aldrig riktigt tagits på fullt allvar. Förens nu. Under söndagen briserade superligaelefanten när the New York Times släppte en artikel som berättar om hur flera av Europas rikaste klubbar kommit överens om en superliga, där FC Barcelona sägs vara en av klubbarna.

Övriga klubbar förutom Barça som sägs ingå i, alternativt stödja skapandet av superligan är Real Madrid, Atlético de Madrid, Juventus, AC Milan, Inter Milan, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal och Tottenham Hotspur. Tanken är att dessa storklubbar ska bryta sig ur Champions League och skapa sin egen version där varje klubb ska få en liten present på 350 miljoner euro för besväret. Planen är att ha 16 permanenta klubbar med fyra gästklubbar varje säsong, alltså 20 klubbar totalt som sedan delas upp i två grupper där lagen som kommer topp 4 går vidare till slutspel.

Skulle detta bli verklighet så behöver de spanska lagen, Barça givetvis inkluderat, godkännande från sina medlemmar. Något säger mig att det kommer bli kämpigt att få in detta medlemsgodkännande. Jag rekommenderar samtliga att läsa artikeln om superligan HÄR.

Det viktigaste löftet

Nu till något mer glädjande: stannar kungen av Copan? Kanske! Åtminstone om man ska våga tro på Laportas efter matchenuttalanden. Kanske var det eufori efter cupguldet, kanske är det sanning. Men faktum är att det är svårt att tolka Laporta på något annat sätt än att det finns ganska stora förhoppningar om att Messi stannar i FC Barcelona även efter säsongens slut. Såhär sa Laporta efter slutsignal:

"Leo är den bästa spelaren i världen. Han är väldigt fäst vid den här klubben. Jag är övertygad om att han stannar och vi kommer göra allt i vår makt för att få honom att stanna"

Laporta lovade fansen titlar och knappt några månader in på sitt presidentskap har han levt upp till sina löften. Kan han leva upp till det viktigaste löftet av dem alla?

Kungen av Copan

Vad säger huvudrollsinnehavaren själv då? Ja, han uttalade sig inte riktigt om sin egna framtid eftersom Barça TV inte frågade, vilket är förståeligt. Däremot så pratade han om nutiden till Barça TV och även här går det att urskönja lite optimism kring argentinarens framtid, om man har vaknat på rätt sida denna måndagsmorgon förstås:

"Jag är väldigt glad för den här gruppen av spelare eftersom de förtjänar glädje. Det är verkligen speciellt att vara kapten för den här klubben där jag spenderat hela mitt liv och det är en väldigt speciell Copa för mig, att få möjligheten att lyfta pokalen. Det har varit ett tufft år för oss så att få fira den här segern och nu kunna ställa in siktet på La Liga är väldigt viktigt"

Vad är siktet inställt på efter säsongen, Leo?

T-shirtbudskapet

Den uppmärksamme (och katalansktalande) noterade budskapet på Barças segertröjor efter slutsignalen. För den som inte var uppmärksam så kan jag meddela att det stod: "La Primera D'una Nova Era". Och för den icke katalansktalande, däribland mig själv, har jag använt Google Translate för att komma fram till att La Primera D'una Nova Era betyder så mycket som: Den första av en ny era.

Det är naturligtvis inte långsökt att tänka sig att den nya eran sträcker sig längre än de vita linjerna på fotbollsplanen. Den nya eran har såklart påbörjats även i styrelserummet och förhoppningsvis är detta precis vad tröjorna förmedlar: början på en ny era.

Talangfabriken

Om vi bortser från den nya eran i styrelserummet och håller oss till fotbollsplanen så går det att även där argumentera för att Barça är på väg in i en ny era. Faktum är att FC Barcelona är det lag i La Liga som satsar mest på unga spelare, enligt en rapport från CIES Football Observatory.

Rapporten inkluderar 999 klubbar från 71 serier där Barça alltså var högst rankat i Spanien där hela 15% av alla spelminuter gått till spelare under 21 år. Man ligger dock i lä i jämförelse med exempelvis Borussia Dortmund och Nice där 28,5% respektive 24,3% av alla spelminuter gått till spelare under 21 år. Klart är dock att spelare som Pedri, Dest, Mingueza, Fati och Araujo inte bara är spelare för framtiden, det är även spelare för här och nu.

Se nu till att njuta av cupsegern så hörs vi igen nästa måndag!

Källor: barcablaugranes.com, nytimes.com, sport.es, espn.co.uk, marca.com, translate.google.se

Dino Curovac2021-04-19 06:00:00

Fler artiklar om Barcelona