Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 17: ”Han skapades för Barcelona, och Barcelona skapades för honom"

La Setmana Blaugrana - vecka 17: ”Han skapades för Barcelona, och Barcelona skapades för honom"

Laportas påstådda superdeal! Neymars eventuella återkomst! Dani Alves hoppingivande uppmaning! Barça Femenís historiska bragd! Det är måndag morgon, och dags för ett pinfärskt La Setmana Blaugrana!

Foten

… som den här veckan tar avstamp i Laportas ledningsbygge.

I veckan bekräftades nämligen uppgifterna: FC Barcelonas VD, Oscar Grau, får sparken till förmån för 48-årige MediaMarkt-pampen Ferran Reverter.

Beslutet följer veckor av spekulationer kring Graus fortsatta vara eller icke vara i klubben, och innebär att 56-åringen – som av många har beskrivits som Josep Bartomeus högra hand – lämnar klubben efter fem år.

Good riddens, säger jag.


Superdealen

Vilket leder oss till veckans andra Laporta-kantade nyhet.

Nämligen sponsorfrågan. Som bekant är Barça på jakt efter ekonomisk injicering – dels för att lindra såren från pandemin, dels för att kunna investera i spelare till nästa säsong – och enligt såväl spanska som engelska medier är katalanernas nyblivne president bara detaljer från att landa klubben ett nytt sponsoravtal.

Och vilken landning sedan. 500 miljoner euro skulle dealen inbringa, om man får tro skriverierna, vilket förstås skulle förändra klubbens prekära ekonomiska situation radikalt.

Uppgifterna bör dock tas med en stor nypa salt. Det är nämligen El Chiringuito som utgör ursprungskällan, och är det något man som spansk-fotboll-konsument har lärt sig genom åren, så är det att den Madrid-baserade fotbollsshowen inte räds att ”ta ut svängarna” i sin rapportering…


Värvningen

Men ändå. Ponera att uppgifterna stämmer, och att Laporta lyckas landa ett sponsoravtal värt 500 miljoner euro. Vilka blir då spelarinvesteringarna? Kommer det satsas ungt och billigt, eller blir det Erling Braut Haaland för hela slanten?

Ingetdera, om man får tro de katalanska blaskorna. Istället slår både Sport och Mundo Deportivo på den stora Neymar-trumman, med uppgifter om 1.) att den brasilianska superstjärnan på nytt återfinns högst upp på Barças önskelista, och 2.) att 29-åringen på nytt har fördröjt kontraktsförhandlingarna med PSG i hopp om att hans före detta klubb ska knacka på dörren.

https://www.imdb.com/title/tt0453467/


Uppmaningen

Och på tal om brassar.

Att Dani Alves har en speciell relation till Leo Messi är sedan gammalt. Inte bara spenderade duon åtta säsonger ihop i Barcelona, under klubbens mest framgångsrika period någonsin. Med sina 43 målgivande passningar är den forne högerbacken dessutom en av de spelare som har assisterat Messi allra flest gånger i Barçatröjan, slagen endast av Andrés Iniesta och Luis Suárez.

Kanske är det därför inte så överraskande att 37-åringen tog strid för att argentinaren ska stanna i Katalonien, när han i veckan intervjuades av engelska The Guardian:

”Han (Messi) skapades för Barcelona. Och Barcelona skapades för honom. En gång i tiden, när jag övervägde att lämna klubben, sa han åt mig att stanna. ´Var kommer du bli lyckligare?´, frågade han mig."

”Jag har påmint honom om det samtalet. Jag vet inte om han kommer att följa mitt råd, men alla – och jag menar verkligen alla – som någonsin har lämnat Barcelona ångrar sig. Det spelar ingen roll varför de lämnade klubben till att börja med – i slutändan önskar alla att de hade stannat."


Hear hear, Dani!


Bragden

Och så, avslutningsvis, sticker vi in huvudet hos Barça Femení.

Saken är nämligen biff: för andra gången på tre år är katalanerna klara för Champions League-final. Under söndagseftermiddagen ställdes laget mot PSG i den avgörande semifinalen på Estadi Johan Cruyff, och två Lieke Martens-mål senare var 2-1-segern inkasserad, finalplatsen säkrad – och den historiska bragden ett rungande faktum.

Finalen spelas den 16/5, på Gamla Ullevi i Göteborg.


Det var allt för den här veckan! Simma lugnt, och på återseende nästa måndag. :)


Källor: barcablaugranes.com, theguardian.com, fcbarcelona.com, sport.es, mundodeportivo.com
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-05-03 08:24:00
Author

Fler artiklar om Barcelona