Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 18: försvarstal, Kapten Grilling och mästare i kavaj!

La Setmana Blaugrana - vecka 18: försvarstal, Kapten Grilling och mästare i kavaj!

Nej, det där var ingen superhelg resultatmässigt, inte alls. Men finns det något bättre sätt att slicka såren än med ett rykande färskt svep? Skulle ändå inte tro det!

Bergssäkra planer

Vi börjar med en liten inblick i vad allas vår president Joan Laporta haft för sig i veckan. Som väntat har han haft ett antal möten, precis som alla presidenter har på veckobasis. Men ett av mötena var lite viktigare än andra och nej, mötet var varken med Messi (vad vi vet) eller med UEFA:s Alexander Ceferin (vad vi vet) utan med Ada Colau, borgmästare för staden Barcelona.

Som många känner till är projektet Espai Barça försenat med flera år och har stått still väldigt lägne. Fram till nu. Laportas möte med Colau handlade om hur man skulle kunna få igång Espai Barça inom snar framtid med Colaus hjälp, som bland annat kan påskynda vissa tillstånd som behövs för att sätta spaden i marken - bokstavligt och bildligt talat. För att detta ska ske så presenterade Laporta ett antal justeringar kring Espai Barça för att göra det mer hållbart och högteknologiskt.

En stor del av Espai Barça är som bekant renoveringen av Camp Nou och mötet mellan Laporta och Colau behandlade också frågan vart FC Barcelona ska spela under de renoveringsperioder då Camp Nou inte kan användas. Mest troliga lösningen? Estadi Olímpic Lluís Companys, uppe på Montjuïc. Coolt!

Försvarstalet

Vi vet som sagt inte huruvida Joan Laporta hade några möten med UEFA:s president Alexander Ceferin just den här veckan, men vi kan nog vara ganska säkra på att det sista mötet dessa herrar emellan låter vänta på sig. Senaste gången undertecknad skrev ett svep var The Super League än så länge bara ett elakt rykte. Det hände en del under de nästkommande 48 timmarna, milt uttryckt. Turneringen såg dagens ljus samma måndag som svepet kom ut och superligans ljus släcktes några dagar senare.

Åtminstone för de flesta klubbar. FC Barcelona är som bekant inte som de flesta klubbar. Barça, tillsammans med Real Madrid och Juventus, är de enda klubbar som vägrar att ge vika för UEFA. Att ge vika för UEFA innebär i detta fall att dra sig ur The Super League och betala böter som ska gå till barn- och gräsrotsfotbollen i Europa. Detta är något som UEFA givetvis inte tar lätt på utan menar att de tre rebellklubbarnas agerande kan ge allvarliga konsekvenser, exempelvis uteslutning ur Champions League med dess pengar. En kan tänka sig att det sistnämnda hotet skulle få även rebellklubbarna att ge sig men icke, för skam den som ger sig. Som svar på UEFA:s hot gick istället Barça, Real Madrid och Juventus ihop och skrev något som kan liknas vid ett försvarstal som man kan läsa i sin helhet HÄR.

Kapten Grilling

Även om det är maj och sommaren är på ingång har det inte riktigt varit grillväder den senaste veckan, åtminstone inte i Sverige. Tur då att det finns betydligt varmare ställen på denna planet som tillåter en stor och härlig grillfest, som exempelvis hemma hos Lionel Messi. Ja, tillåter och tillåter. Det var kanske fel ord. Fint väder möjliggör åtminstone en grillfest, huruvida det är tillåtet är en annan fråga.

Hur som helst, som den lagkapten Lionel Messi är är så bjöd han i veckan över hela truppen med respektive för att samla krafterna inför de återstående matcherna i ligaspurten. En grillfest med ett helt fotbollslag närvarande går knappast obemärkt förbi i dessa tider och även om hela laget testade negativt för covid-19 i onsdags så har nu La Liga enligt uppgift startat en utredning för att undersöka ifall grillfesten har brutit mot ligans Coronaprotokoll. Utredningen är i sin linda och det går i dagsläget inte att säga ifall något straff är att vänta. Fortsättning lär därför följa.

Slutspekulerat

Det går att spekulera i huruvida Ansu Fati befann sig på grillfesten eller inte. Det vore i så fall inte första gången det spekuleras om Fati. Ända sedan skadan han ådrog sig i november 2020 har det just spekulerats vilt i hur det egentligen går med rehabiliteringen, hur många operationer som han genomgått hittills och ifall han ska operera knät ytterligare en gång.

Nu behöver vi inte fundera ängre eftersom klubben i torsdags offentliggjorde att Fati har genomgått ytterligare en operation på sitt vänstra knä. Operationen gör så att han missar resterande del av säsongen samt det stundande Europamästerskapet. Förhoppningen är dock att Fati ska kunna vara tillbaka lagom till försäsongsstart. Låt oss verkligen hoppas, jag tror jag talar för en hel fotbollsvärld när jag säger att vi vill se en frisk Ansu Fati snarast möjligt!

Kavajmästare

Vi avslutar svepet med att gratulera FC Barcelona Femení, som under söndagen blev mästare i kavaj då närmsta ligakonkurrenten Levante spelade 1-1 mot Espanyol. Det finns värdiga mästare, och så finns det värdiga mästare. Laget har hittills spelat 26 matcher i ligan, vunnit samtliga och gjort hela 128 (!) mål och endast släppt in fem bollar. Inte nog med det så är man framme i semifinal i Copan och final i Champions League. Stort grattis, och stort lycka till framöver önskar Barcelonaredaktionen!

Med dessa rader avslutar jag inte bara veckans svep utan även min tid på SvenskaFans.com. Det har varit tre fantastiskt roliga och lärorika säsonger och jag vill ta tillfället i akt att tacka alla läsare och kollegor på redaktionen för denna tid: det är tack vare er som genuina sajter som denna kan leva kvar, så släck aldrig den glöd ni har! Särskilt tack också till Ruben Baron för hans uppoffrande och outtröttliga arbete och som alltid visat förståelse i de tider då det behövts som mest.

Tack för mig! / Dino


Källor: fcbarcelona.com, barcablaugranes.com, sport.es, football-espana.net

Dino Curovacdinocur2021-05-10 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona