Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 19: ”Han kommer att bli en av de stora”

La Setmana Blaugrana – vecka 19: ”Han kommer att bli en av de stora”

FC Barcelona är tillbaka! Med tillbörligt avstånd till varandra, förvisso, men tillbaka inte desto mindre. Detta, och mycket mer, sätter nyhetssvepet tänderna i den här veckan. Det är måndag morgon, och dags för ett pinfärskt La Setmana Blaugrana! Häng på!


Ljusning
 
Rejoice, mina blåröda vänner!
 
FC Barcelona är tillbaka! Med tillbörligt avstånd till varandra, förvisso, men tillbaka inte desto mindre. Efter den spanska regeringens gröna ljus genomfördes under onsdagen corona-tester på samtliga spelare och ledare, och när resultaten återvände negativa återstod bara en sak för Leo Messi och Co.
 
Nämligen att snöra på sig skorna. Och ge sig ut på fotbollsplanen, för första gången på nästan två månader. Skäggiga och ofriserade – men uppenbart lättade och lyckliga över att vara samlade igen.
 
Känslor man delar som supporter. Inte för att något nytt spelschema är spikat, i och för sig, men givet den senaste veckans utveckling – där ett antal länder har öppnat fotbolls-dörren på glänt – är känslan att säsongen 19/20 lever. Att det, efter veckor och veckor av Youtube-surfande, snart är dags för den äkta varan.
 
Ta i trä, för h-vete.
 
 
Blessing in disguise
 
Att corona-viruset främst har fört med sig oro, leda och elände, tror jag de flesta skriver under på.  
 
Men för somliga kan pandemin, åtminstone på ett yrkesmässigt plan, komma att bli en blessing in disguise. Det rapporterade tidningen Sport i veckan, och pekade på två spelare vars Barça-chanser har ökat dramatiskt sedan krisen bröt ut i mars.
 
Riqui Puig och Carles Aleñá. Klubben uppges nämligen inte ha råd med några tyngre mittfältsförstärkningar, och får man tro Sport har ledningen därför beslutat sig att gå all in på de båda mittfältstalangerna till nästa säsong.
 
Om det stämmer? No sé. Men ett mittfält bestående av Arthur, Frenkie och Busi, med Puig, Aleñá och Vidal som rotationsspelare – visst låter det som en våt dröm?
 
 
Pedrito
 
”Killen är en superstjärna – han kommer att bli en av de stora inom europeisk fotboll de kommande tio åren.”

Den som lever får se, Pepe Mel. Men att fler än Las Palmas-tränaren betraktar 17-årige Pedri som en av Europas starkast lysande talanger, råder ingen tvekan om. Tidningar, bloggar, Football Manager-scouter – i takt med hans genombrott i segundan pekar fler och fler på mittfältaren som en potentiell framtida mittfältsstjärna.

Och nästa säsong spelar han i Barça. Vilket föranledde Barça TV att, över Zoom, sätta sig ned med mittfältaren för en längre intervju. Nedan följer ett axplock av samtalet, som kom att handla om allt från familjens Barça-porslin, till Andrés Iniestas inflytande.

”Att spela för Barça har varit min dröm sedan barnsben. När de berättade att skulle hända kunde jag inte tro det. Jag firade mycket och länge med min familj.”

”Jag och min familj är stora Barçasupportrar. Vi har till och med Barça-tallrikar hemma! Och en Barça-stekpanna!”

”Jag ser mest fram emot att träffa Messi, eftersom jag beundrar honom väldigt mycket. Jag såg honom när jag besökte träningsanläggningen, det var stort.”
 
”Min förebild är Andrés Iniesta. Min pappa talar ofta om Michael Laudrup, som jag också försöker efterlikna i spelet.”
 
”Jag är en passningsspelare som gillar att ha bollen vid fötterna. Framför målet måste jag utvecklas, men jag tror jag kan bidra med mitt passnings- och 1v1-spel, som rimmar väl med Barças filosofi.”
 
”Jag har alltid älskat att spela fotboll. Att ha bollen vid fötterna är all motivation jag behöver. Jag är väldigt tävlingsinriktad – jag klarar knappt av att förlora på Playstation!”

 
För att lyssna på intervjun i sin helhet, klickar ni här!
 

Campeones
 
FC Barcelona är spanska mästare!
 
Barça Femení, that is. I likhet med herrarna har den spanska damfotbollen haft uppehåll under corona-krisen – men till skillnad från Quique Setiéns manskap, som alltjämt håller tummarna för en återstart, får Lieke Martens och Co. redan nu ställa in siktet på nästa säsong.
 
Under fredagen landade nämligen beskedet: Ligaspelet ställs in med omedelbar verkan, samtidigt som Copa de la Reina skjuts upp till nästa säsong. Och eftersom Barça ledde ligan med elva poängs marginal när epidemin bröt ut, innebär beslutet att guldet kommer hem till Katalonien.
 
Ligaguldet är Barcelonas femte någonsin, och första sedan säsongen 2014/2015.

 
Uppmaning
 
Gud vet att Barcelona har begått sin beskärda del av transfer-misstag de senaste fem-tio åren.
 
Så, med anledning av de djupt oroväckande rykten som har tilltagit under loppet av de senaste veckorna, får en enkel uppmaning avsluta veckans nyhetssvep:
 
Vad du än gör, Eric Abidal – SÄLJ INTE ARTHUR!
 
 
Det var allt vi hade att bjuda på den här veckan! Ta hand om er – och på återseende nästa måndag! :)
 

Källor: sport.es, fcbarcelona.com, barcablaugranes.com

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-05-11 06:31:00
Author

Fler artiklar om Barcelona