Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 20: "Håll i, håll ut, håll avstånd - ett litet tag till"

La Setmana Blaugrana - vecka 20: "Håll i, håll ut, håll avstånd - ett litet tag till"

Håll ut, Culés! Detta, och mer, skickar nyhetssvepet med sina läsare in i säsongsuppehållet. Det är måndag morgon, och dags för säsongens sista La Setmana Blaugrana!

… som tar form av en inte så uppsluppen slut-på-säsongen-krönika.

Med facit i hand är det ju tydligt: FC Barcelona, både som fotbollsklubb, institution och enskilt lagbygge betraktat, går en turbulent sommar till mötes. Inte bara mynnade säsongen ut i ett stort ingenting, med en bortkastad ligatitel, ett halvsplittrat omklädningsrum och fortsatt tomma läktare. Klubben är dessutom barskrapad, med skulder fetare än Antoine Griezmanns vader, och fastän ryktena säger annat är det fortfarande långt ifrån säkert att Leo Messi återvänder till Katalonien efter sommaren. En tanke som man aldrig riktigt kommer att vänja sig vid.

Det ser mörkt ut, helt enkelt. Inte nattsvart, märk väl – det vore att överdriva, med tanke på Josep Bartomeus exit, tonåringarnas framfart och den tilltagande spanska vaccinationstakten – men definitivt inte ljust. Ta bara truppbygget inför nästa säsong som exempel: Om det nu inte finns några pengar, hur ska Joan Laporta då lyckas genomföra den ”revolution” han har pratat om de senaste veckorna? Och vilka är egentligen tränar-alternativen, skulle klubben besluta sig för att göra sig av med Ronald Koeman? Xavi Hernández? Ett spännande namn, onekligen, men magkänslan är att den forne mittfältaren både vill och behöver ha ett tabula rasa-projekt för att återvända till Katalonien. Precis som Pep Guardiola både ville och behövde ha ett tabula rasa-projekt, den där försommaren för snart tretton år sedan.

Och det är väl poängen med den här texten, antar jag: Att Barca inte är positionerade för en sådan nystart just nu. Nästa sommar kommer situationen förhoppningsvis vara annorlunda – med fullsatta läktare, bantade lönekostnader och ett gäng avpolletterade spelarikoner – men här och nu är jag rädd att hindren är för många. Och för stora. Och att det således bara finns en väg framåt för FC Barcelona – både som fotbollsklubb, institution och enskilt lagbygge betraktat:

Håll i, håll ut, håll avstånd. Ett litet tag till.


Det var allt för den här veckan, och den här säsongen. Stort tack till alla läsare, och på återseende nästa säsong! 
 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-05-24 08:20:00
Author

Fler artiklar om Barcelona