Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 27: Xavis framtid, Messis tvivel och återvändaren

La Setmana Blaugrana - vecka 27: Xavis framtid, Messis tvivel och återvändaren

La Setmana Blaugrana är tillbaka och denna vecka pratar vi om Xavis nyskrivna kontrakt, Messis ilska, en ung återvändare och mycket mer. Häng med!

Kontraktsförlängning!

Att Xavi en dag kommer träna FC Barcelona känns som en förutsägelse som har ganska goda chanser att sitta, när det ska ske är dock desto svårare. Många hade nog tippat att nästa säsong skulle vara rimligt men med söndagens nyheter om en kontraktsförlängning över 20/21-säsongen med hans nuvarande klubb Al-Sadd så bör den idéen gå i stöpet. Många tar också förlängningen på just EN säsong som det ultimata hånet mot Bartomeu som ju som bekant är inne på sitt sista år som klubbpresident.

Xavi har tidigare varit starkt kritisk mot Bartomeu och rykten gjorde gällande att det var anledningen till att han inte återvände till klubben i vintras när Ernesto Valverde skulle ersättas, han ville helt enkelt inte jobba under nuvarande ledning. Passande är ju då att presidentval hålls nästa år, när också Xavis kontrakt löper ut, och Bartomeu inte längre får sitta kvar då han suttit så länge en och samma person tillåts.

Det ska dock tilläggas att det strax efter tillkännagivandet om Xavis kontraktsförlängning kom rapporter från flera olika håll om en klausul i kontraktet som innebär att Xavi vid ett kontraktserbjudande från Barça ska få lämna oavsett tidpunkt.


Kontraktsförlängning?

Lionel Messis vara eller icke vara i Barcelona har diskuterats ett par gånger genom åren men aldrig kommit längre än just diskussionsstadiet. Varför? Jo, för han är Mr. Barcelona på så många sätt det bara går och om han någon dag lämnar lär det vara på ett sätt både han och klubben känner är respektabelt och framförallt inte för en annan klubb i Europa. Men nu har det blossat upp rykten, igen, och då är det på något vis vår plikt att prata om det…

De smått sensationella uppgifterna kring Messis avstannade kontraktsförhandling (hans nuvarande deal löper ut 2021) kom från vanligtvis trovärdiga Cadena Ser. Deras journalist Manu Carreño var mannen som la fram scoopet och menade på att Messi var märkbart irriterad på situationen i klubben och övervägde sina alternativ. Mer konkret ska irritationen framförallt grunda sig i de läckor som under säsongen skett och snacket om att Messi själv ska ha makt över beslut som tas på ledningsnivå.

Fortsättning lär garanterat följa men oron bör nog inte vara överdriven. Både klubben och Messi själv har varit här förut, bland annat under 2015 när situationen var i det närmsta identisk. Då slutade det i nytt kontrakt och nya Messi-minnen och det är (väl?) det sannolika utfallet nu också.


Körkortet!

Jordi Alba har länge varit en av få, och denna säsong till och med den enda, i Barcelonas A-trupp utan körkort och länge har spelare och folk på sociala medier gjort sig roliga över det faktum att Alba i alla dessa år fått skjuts till träningen av vänner, lagkamrater och framförallt hans pappa. Men detta ska nu vara ett minne blott då Jordi Alba, 31 år gammal, äntligen tagit sitt körkort.

Detta uppmärksammades givetvis av spelarna som gav Alba den för födelsedagsbarn traditionsenliga behandlingen när personen i fråga springer igenom en mänsklig allé av Barcelonaspelare samtidigt som alla ger han lätta lavetter.

Även Deportes Cuatro journalisten David Ibañez uppmärksammade händelsen genom att filma Albas allra första, mycket försiktiga, inkörning mot träningsanläggningens parkeringsplatser i Sant Joan Despi under veckan.

Grattis, säger vi till Jordi Alba!


Transferryktet

Barcelona och transferrykten är ofta en rubrik som innefattar någon stor stjärna som ska köpas för en absurd summa pengar, därför är det väldigt uppfriskande när de senaste ryktena inte handlar om just detta. Denna gång är det nämligen den Barcelonafostrade mittbacken Eric García, nu i Manchester City, som Barça ska vara sugna på att plocka tillbaka.

Eric García lämnade Katalonien och Barcelona 2017 för Manchester och har denna säsong fått ett successivt ökat förtroende från landsmannen Pep Guardiola.

Sport menar att García är ett av Barcelonas huvudmål denna sommar och att de kommer gå hårt efter honom.


Skadehelvetet

Samuel Umtiti verkar inte kunna få en lugn stund, för det går inte många veckor mellan skadeuppehållen. Ända sedan 2018 och VM-slutspelet som Frankrike och Umtiti vann har fransmannen dragits med knäproblem och aldrig riktigt återhämtat sig. I fredags var det dags igen när klubben gick ut med ett statement som menade att Umtiti har känningar i sitt vänstra knä och kommer rehaba under den närmsta tiden.

Någon som helst tidsram nämndes inte men det är knappast säkert att han återvänder denna säsong, åtminstone inte till ligaspelet.

Totalt har det blivit 18 framträdanden i Barcelonatröjan för mittbacken under 19/20-säsongen och frågan är om det blir några fler.

Det var allt vi hade att bjuda på den här veckan! Ta hand om er, och på återseende om en vecka!

Källor:
sport.es, fcbarcelona.com, barcablaugranes.com

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-07-06 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona