Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 29: Messis sågning, Setiéns självkritik och Coutinhos framtid

La Setmana Blaugrana – vecka 29: Messis sågning, Setiéns självkritik och Coutinhos framtid

Messis utspel, Setiéns självkritik och Coutinhos framtid. Detta, y más, dissekerar nyhetssvepet den här veckan. Det är måndag, och dags för ett nytt La Setmana Blaugrana! Häng med!


Ridån
 

FC Barcelonas ligasäsong är över.
 
Redan innan matchen var titelchanserna mikroskopiska – men efter torsdagens drabbning med Osasuna, som slutade i hemmatorsk, var saken även matematiskt avgjord:
 
Real Madrid är spanska mästare säsongen 19/20.
 
Och välförtjänta sådana, dessutom. VAR hit och VAR dit – men ingen kan förneka att marängerna har varit ligans bästa lag sedan uppehållet. Och ingen kan förneka att Zinedine Zidane, efter mycket om och men, alltmer framstår the real deal.
 
Hatten av, Zizou. Och grattis, Real Madrid.
 
 
Sågningen
 

När Leo Messi talar, så lyssnar man.
 
Och efter torsdagens förlust mot Osasuna, som innebar att Real Madrid säkrade ligatiteln, skrädde argentinaren inte orden. Nedan följer ett axplock av 33-åringens sågning av sig själv och laget, som följde direkt efter slutsignalen på Camp Nou:
 
”Madrid gjorde sin hemläxa under uppehållet. Det förtjänar de cred för. Men vi har hjälpt dem på traven. Vi har tappat fler poäng än vi borde ha gjort. Vi måste vara självkritiska – vi spelare, men också klubben i stort. Vi är Barcelona, och det är vår plikt att vinna.”
 
”Hela säsongen har varit såhär. Vi har varit svaga, saknat tillräcklig intensitet och motivation. Vi släpper in enkla mål, vi förlorar poäng i matcher vi ska vinna. Förlusten idag summerar säsongen i stort.”
 
”Fansen har all rätt att vara arga. Det är logiskt, med tanke på den säsong vi har bakom oss. Vi är arga också. Roma, Liverpool – fansen börjar tappa tålamodet eftersom vi inte ger dem någonting. ”
 
”Ska vi ha någon chans i Champions League måste saker och ting förändras. Vi måste se oss själva i spegeln. Fortsätter vi så här kommer vi förlora mot Napoli.”

 
Ord och inga visor, som sagt.
 
 
Självkritiken
 
Quique Setién, eller ingen Quique Setién?
 
Med ligan förlorad, och Champions League i antågande, har debatten dragit igång: Borde 62-åringen få sparken redan nu, eller förtjänar han att få sitta kvar säsongen ut?
 
Och som alltid går åsikterna isär. Medan somliga absolut tycker att Setién ska få sparken, till förmån för exempelvis Garcia Pimienta, menar andra att skadan redan är skedd, och att ingen quick-fix i världen kan rädda det sjunkande skepp som just nu är FC Barcelona.
 
Inget jätteförtroende den gode Quique, med andra ord. Men själv har han inte kastat in handduken. Inte på långa vägar. Det gjorde tränaren klart och tydligt, när han mötte pressen efter förlusten mot Osasuna:

”Kommer jag att coacha Barça i Champions League? Jag vet inte, men det hoppas jag. Jag håller med om mycket av det Messi sa. Vi måste vara självkritiska och förbättra oss.”

”Efter matchen mot Alavés kommer vi ta några dagar ledigt och vila upp oss. Sedan ska vi ta oss an Champions League på bästa möjliga sätt, och få bukt med våra brister.”

”Självkritiken måste komma från alla. Men jag är ytterst ansvarig, och jag är övertygad om att vi kommer att gå in i Champions League som ett nytt lag – med maximal motivation och en positiv attityd.”


Huruvida ledningen är lika övertygad återstår att se…
 

Flyttryktet
 
Pedri kan lämna FC Barcelona.
 
Innan han ens anlänt. Det rapporterar såväl Sport som Mundo Deportivo, med uppgifter om att tyska Borussia Mönchengladbach är intresserade av att knyta sig an den spanska mittfältstalangen.
 
Om inte permanent, så åtminstone på lån. Det bekräftade Mönchengladbachs sportchef, Max Eberl, när han talade med Sky Germany under torsdagen:
 
”Vi vill (värva honom), och arbetar för att hitta en lämplig lösning.”
 

Stäng dörren efter er, Borussia.
 
 
Bytesaffären
 
Och på tal om utlåningar.
 
Philippe Coutinho närmar sig en flytt till Arsenal. Det rapporterar såväl engelska som spanska medier, och tidningen The Sun går så långt som att en affär kan vara klar redan nästa vecka.
 
So far so good. Men ryktena stannar inte där. Enligt framförallt engelska medier är Barça nämligen intresserade av Matteo Guendouzi, och sugna på att inkludera fransmannen i Coutinho-dealen.
 
Och någonstans där tar mitt tålamod slut. Jag menar, Matteo Guendouzi? Ärligt talat? Arthur dög inte, men Matteo Guendouzi – en förvisso lovande, men notoriskt ojämn mittfältare med påstådda attitydsproblem – honom ska vi ha?
 
Man blir så jävla matt.
 
 
Det var allt för den här gången! Ta hand om er, och på återseende! :)
 
Källor: fcbarcelona.com, sport.es, mundodeportivo.com, barcablaugranes.com,

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-07-20 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona