Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 3: Griezmann, Neymar och pensionärer
Neymar och Griezmann – två icke-Barçaspelare som orsakar oreda i Barcelona.

La Setmana Blaugrana – vecka 3: Griezmann, Neymar och pensionärer

I veckans nyhetssvep tittar vi närmare på Griezmann-ryktena och det nya dokument som har inkommit i fallet Neymar och hur det försvårar för Bartomeu inför rättegången. Ledningen planerar att göra förändringar i klubbens stadgar och vi försöker reda ut vad det kan röra sig om. Dessutom: två Barçaikoner har lagt skorna på hyllan och en pionjär inom damfotbollen har avlidit. Häng med!


Griezmann + Barça = sant?

Antoine Griezmann till Barcelona i sommar? Ja, om man får tro de rykten som florerar ser det ut att kunna bli verklighet. Redan i somras var Barça ute efter fransmannen, men i och med Atléticos transferförbud ökade Griezmanns utköpsklausul från 100 miljoner euro till 200 miljoner euro under sommarens övergångsfönster, vilket gjorde det omöjligt för Barça att värva fransosen.

Med hans utköpsklausul nere på ”bara” 100 miljoner euro igen ser han ut att vara Barcelonas högsta prioritet till sommaren. Faktum är att det viskas om att Barça och Griezmann redan är överens om ett kontrakt och om den katalanska klubben är villig att möta 26-åringens utköpsklausul finns det inte mycket Atlético kan göra för att stoppa övergången.

Madridklubben har dock inte funnit något nöje i att läsa om ryktena som placerar deras anfallsstjärna i Katalonien. Före jul gjorde Mundo Deportivo gällande att Barcelona hade varit i kontakt med Griezmanns föräldrar, vilket fick Atlético att se rött. Den spanska huvudstadsklubben anmälde Barcelona till FIFA eftersom man ansåg att katalanernas aktioner är ”ett hot mot konkurrensen” då både Barça och Atlético slåss om liga- respektive cuptiteln i Spanien.

En spelare under kontrakt får inte kontaktas direkt utan att hans nuvarande klubb har gett sitt tillstånd till det. Atlético, som uppenbarligen inte har tillåtit Griezmann att samtala med Barcelona, är helt förståeligt inte särskilt glada åt situationen.

Under januari har ryktena blossat upp med full kraft igen, så till den milda grad att Barcelona känt sig tvingade att gå ut med ett officiellt uttalande och dementera de rykten som gör gällande att Griezmann är på väg till den katalanska huvudstaden.

I lördags rapporterade Sport att Barça och Griezmann har en hemlig överenskommelse och om någon av parterna bryter den väntar ett ekonomiskt straff. Som ett svar på detta publicerade Barcelona ett uttalande på sin hemsida, som löd:

”FC Barcelona förnekar starkt den information som har dykt upp de senaste timmarna om att Atletico Madrid-spelaren Antoine Griezmann ska ha en påstådd överenskommelse med vår klubb.

FC Barcelona protesterar mot det som har framkommit och påminner om att klubben har full respekt för Atlético Madrid.”


Detta kommer efter att Barcelonadirektören Guillermo Amor strax före jul gick ut och sa att ”det är möjligt att det stämmer att närmanden har gjorts, att känslan är bra och att det pågår en dialog”.

Något som ytterligare spär på ryktena om att Griezmann är på väg till Katalonien är det faktum att Coutinho inte har fått något tröjnummer än. Nummer 7 blev ledigt i och med Arda Turans övergång till Istanbul Basaksehir, men Coutinho har alltså inte fått det numret.

Yerry Mina, som värvades efter Coutinho, har fått sitt nummer, men brassen är fortfarande nummerlös. Detta leder till spekulationer om att Coutinho kommer att ta nummer 14 efter Mascherano, som väntas lämna i slutet av januari och att nummer 7 reserveras för Griezmann.

Rykten ska alltid tas med en nypa salt, men visst verkar det finnas ett visst mått av substans i ryktena kring Griezmann?



Neymar-såpan fortsätter

Neymar må ha lämnat Barcelona, men problemen han har lämnat efter sig är i allra högsta grad kvar. Både Barcelona och Neymar är som bekant indragna i en rättshärva efter brassens övergång till den katalanska huvudstaden sommaren 2013. Åtalspunkterna gäller bedrägeri och korruption. Vi har tidigare skrivit om det i La Setmana Blaugrana, här.

Ärendet börjar nu närma sig rättegång, men har tagit en ny vändning. I veckan har det dykt upp nya dokument som visar att Neymar kostade Barcelona mer än 100 miljoner euro. Barcelona hävdade att Neymars övergångssumma var 57 miljoner euro, som sedermera – efter att ärendet granskats av åklagare – ändrades till 83 miljoner euro, men enligt det nya dokumentet rör det sig alltså om en summa på över 100 miljoner euro.

Dokumentet, som är undertecknat av både Rosell och Bartomeu i maj 2013, garanterar att Neymar under sitt femårskontrakt med klubben skulle få – direkt eller indirekt – minst 100 miljoner euro. Dokumentet kommer antagligen att spela en avgörande roll i utfallet av rättegången och gör livet komplicerat för Bartomeu, som i nuläget inte är indragen i rättsprocessen. Åklagarsidan anklagar Neymar, hans mamma och pappa, Sandro Rosell och Santos president Odilio Rodrigues för inblandning i ärendet, men har lämnat Bartomeu utanför. I och med att det nya dokumentet inte bara är undertecknat av Rosell, utan även Bartomeu, tyder det dock på att den nuvarande Barçapresidenten är minst lika delaktig som de parter som står åtalade.

Tidigare har åklagaren hävdat att det inte fanns några bevis på att Bartomeu var inblandad i oegentligheterna kring Neymars övergång, men det här dokumentet tyder på motsatsen. Vad som kommer hända med Bartomeu återstår att se. Åklagaren yrkar på två års fängelse för Neymar och upp till fem års fängelse för Rosell.

Det pågår också en rättsprocess som DIS, företaget som ägde 40 procent av Neymars rättigheter vid övergången, driver. I och med att Neymars övergångssumma var betydligt högre än de 57 miljoner euro som rapporterades vid övergången menar DIS att de har fått för lite pengar och stämmer Rosell och Bartomeu för bedrägeri. I det fallet yrkar DIS på åtta års fängelse var för Rosell och Bartomeu.

Fortsättning lär följa.



Pensionärer

Víctor Valdés och Ronaldinho. Två ikoner har lagt skorna på hyllan.

Den 1 januari i år la Valdés upp en bild på Instagram med texten ”tack för allt”. Någon dag senare raderade han alla sina sociala medier och försvann.

Valdés, som lämnade Middlesbrough efter att de åkte ur Premier League i fjol, har varit klubblös sedan sommaren. Mundo Deportivo rapporterade då att Valdés skulle lägga ner sin fotbollskarriär, men någon officiell bekräftelse kom aldrig – förrän nu. För två år sen sa Víctor i en intervju med RAC1 att han aldrig hade trivts i rampljuset och att han önskade att han skulle bli svår att hitta när ljuset hade släckts.

Nu har det släckts och förhoppningsvis får han det liv han vill leva. För någon fotbollsmålvakt har han aldrig velat vara. Ändå var han under många år Barças nummer ett och en av – om inte den – bästa målvakten i klubbens (moderna) historia.

Många gör sig lustiga över Valdés misstag, och visst förekom det misstag, som hos vilken annan målvakt som helst. Men under sin tid i Barcelona var han en av världens bästa målvakter, som tyvärr aldrig fick det erkännandet han var värd. Inte för att han bryr sig.

Efter att han lämnade Barcelona 2014 stagnerade han karriär fort. Han hade en överenskommelse med Monaco, men eftersom Valdés skadade sig allvarligt under våren 2014 bröt Monaco överenskommelsen. I januari 2015 erbjöd Manchester United Valdés ett kontrakt, som han tackade ja till, men De Gea var förstavalet mellan stolparna och efter ett år på bänken i Manchester gick Víctor på lån till belgiska Standard Liège. Sommaren 2016 skrev katalanen på för Middlesbrough men valde att lämna den brittiska klubben när de åkte ur Premier League i våras och sedan dess har han alltså varit klubblös.

Ett tråkigt slut på karriären för Barçaikonen.

Ronaldinho lät förra veckan meddela via sin bror och agent Roberto Assis att han lägger skorna på hyllan. Beskedet kom kanske inte så överraskande med tanke på att Ronaldinho inte har spelat för en professionell fotbollsklubb sedan 2015, då han representerade Fluminense.

Till skillnad från Valdés, som med största sannolikhet inte vill ha någon avtackning, kommer Ronaldinho att få ett avsked värdigt en legend. Hans bror bekräftade att man håller på att planera flera olika event för att tacka av Ronaldinho efter sommarens världsmästerskap.

Ronnie var aldrig något fullblodsproffs under sin karriär och det behövdes inte. Han var så obeskrivligt talangfull att han kunde leva enbart på sin talang. Och det gjorde han. I ett par år hypnotiserade han en hel värld med sina trollkonster på fotbollsplanen. Aldrig förr hade världen sett en spelare som Ronaldinho och vi kommer troligtvis aldrig få se någon liknande honom igen.

Messi i all ära – han är ett unikum – men det Ronaldinho gjorde med bollen var inget annat än magi. Hans betydelse för Barcelona kan aldrig överskattas och enligt undertecknad var det han (tillsammans med Laporta, Cruyff och Rijkaard) som la grunden till de framgångar Barça har skördat under 2000-talet.

Precis som i fallet med Víctor Valdés avstannade Ronaldinhos karriär fort efter att han lämnade Barcelona. Om sanningen ska fram hade hans karriär redan börjat dippa 2006, men sedan gick det fort utför. Brist på disciplin var kanske den största orsaken till Ronnies fall från toppen; han valde det goda livet före stänga dieter och träningsscheman.

Hur vi hade summerat han karriär om han hade varit lika disciplinerad som fotbollsspelare är i dag får vi aldrig veta. Men att kräva full disciplin från Ronaldinho hade förmodligen lett till att han hade förlorat sin genuina kärlek till fotbollen och det hade varit värre än att hans tid på toppen var relativt kort.

En artist ska inte hållas i kort koppel – hen ska vara fri, för det är då magi uppstår.

Tack för allt, Víctor och Ronnie!



Ändring av stadgar

Efter ett styrelsemöte förra måndagen lät Barcelona meddela att ledningen har påbörjat en process med att omforma klubbens stadgar. Exakt vilka stadgar det rör sig om har ledningen inte gått ut med. På hemsidan släpptes bara följande meddelande, här fritt översatt till svenska:

”Ledningen har påbörjat revidering av klubbens stadgar. För att undvika framtida dysfunktioner och störningar påbörjas arbetet med att genomföra en begränsad reform av stadgarna. Reformen kommer endast att omfatta vissa stadgar, som klubben just nu analyserar.”

Ganska löst och luddigt formulerat, alltså. Det är dock inte första gången den sittande ledningen har ändrat stadgarna. Efter att Rosell och Bartomeu tog över efter Laporta ändrade man som bekant i stadgarna gällande en misstroendeförklaring. Tidigare krävdes att en misstroendeförklaring stöddes av fem procent av medlemmarna för att ta det hela till en omröstning, men Rosell ändrade det till 15 procent. Den ändringen visade sig falla väl ut för ledningen. Under hösten ställdes som bekant Bartomeu inför en misstroendeförklaring, men eftersom man hade höjt gränsen till 15 procent lyckades initiativtagaren Benedito inte få ihop det stödet han behövde, även om han var nära.

Ledningens ändring av stadgarna räddade dem alltså kvar då. Men ledningen gjorde även en annan ändring, som rörde ekonomin. När Rosell valdes till president kritiserade han sin föregångare Laporta hårt och menade att Laporta hade kört klubbens ekonomi i botten. Då genomfördes ändring av stadgarna som ställde krav på att det skulle finnas en viss balans mellan inkomster och utgifter. Om den balansen inte efterlevs tvingas ledningen automatiskt att avgå.

Med tanke på att Barcelona har väldigt höga lönekostnader och köper spelare för flera miljarder, spekuleras det nu i att ledningen kan komma att ändra de krav på ekonomisk balans som de själva införde. Troligtvis inser ledningen att ekonomin kanske inte kommer att gå ihop som planerat och att de då riskerar att tvingas avgå på grund av den ändringen de själva gjorde. Det vill de naturligtvis inte för det vore ju att lägga krokben för sig själv.

Det återstår att se vilka stadgar som kommer att ändras och hur ändringen kommer att ske. Kommer medlemmarna att få rösta om att godkänna ändringarna eller tar ledningen allt i egna händer för att inte riskera något?



Inmaculada Cabecerán Soler

Inmaculada Cabecerán Soler. Är namnet bekant? Hon var en av pionjärerna inom damfotbollen. 1970 bestämde hon sig för att starta ett damlag i Barcelona. Den 17 november fick hon hjälp av tidningen Revista Barcelonista att få ihop spelare till ett lag med hjälp av en annons. Annonsen löd:

”Damfotbollen är på uppgång. Och den är på väg till Barcelona. En trevlig tjej har bett oss om hjälp så att hon kan realisera sin dröm att starta ett fotbollslag.

Inmaculada Cabecerán planerar att starta ett damlag i CF Barcelona. Hon har påbörjat processen genom att prata med Agustí Montal, som stöttar idén men bara är villig att säga ja till att inkorporera ett damlag i klubben om de vinner varje match de spelar.

Fröken Cabecerán har redan värvat flera spelare, men behöver fler. Alla tjejer mellan 18 och 25 år som vill vara en del av det här laget kan ringa fröken Cabecerán så ger hon er mer information. Ni bör veta att lagets debut kommer att ske på Camp Nou på juldagen.

Vi vill också poängtera att det redan finns 24 damlag i norra Spanien och tre damlag i Madrid.

Så, tjejer, låt oss spela fotboll.”


Mycket riktigt spelades damernas första match på Camp Nou på juldagen 1970. Matchen spelades före herrarnas vänskapsmatch mot CSKA Sofia. På den tiden kallades damernas lag ”Barcelona City” och spelade i vita tröjor, blå shorts och blåröda strumpor som Barcelona tillhandahöll.

Första matchen spelades mot UE Centelles och matchen slutade oavgjort och gick till straffar, där Barcelonas damer vann med 4-3. Under det första året av lagets existens tränades damerna av den legendariska Barçamålvakten Antoni Ramallets.

I februari 1971 bytte Barcelona City namn till Penya Femenina Barcelonista och fortsatte att stöttas av FC Barcelona. Det var dock ingen spikrak väg till toppen som väntade för Barçadamerna. I den oerhört mansdominerade sporten var hindren många och stora för kvinnor som ville spela fotboll professionellt. Faktum är att det dröjde ända till 2002 innan damlaget helt och fullt inkorporerades i klubben och det var i samband med det de tog namnet som de har än i dag – Barça Femení.

Sedan dess har Barcelonas damlag sakta men säkert etablerat sig på toppen bland de europeiska lagen och Blaugrana har siktet inställt på att vinna både ligan och CL den här säsongen.

Imma Cabecerán avled för en dryg vecka sedan, men hon kommer för alltid att minnas som den kvinna som startade och la grunden till Barcelonas damlag.

Vila i frid, Imma!




Med det avslutar vi veckans nyhetssvep, men vi ses igen nästa måndag. Tills dess – visca Barça!



Källor: fcbarcelona.com, espnfc.com, marca.com, elconfidencial.com, elpais.com, sport.es

Emily Ottossonemily.ottosson@gmail.com2018-01-22 08:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona