Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 31: Missförtroendeförklaringar och en ångerfull Pochettino

La Setmana Blaugrana - vecka 31: Missförtroendeförklaringar och en ångerfull Pochettino

Stormen kring Bartomeu, dokusåpan Arthur, Pochettinos ånger och mycket mer i denna veckas La Setmana Blaugrana. Häng med!

Missförtroendeförklaringen

Kanske känner ni igen det, för det var inte många år (2017) sen Augustí Benedito (uttalad Bartomeu-kritiker och dåvarande presidentkandidat) ledde just en missförtroendeförklaring mot nuvarande ledning med anledning av att han tyckte de styrde klubben mot avgrunden. Den gången gick försöket inte hela vägen då han inte nådde upp i det antal underskrifter som krävdes för att skapa en missförtroendeomröstning men nu är det alltså dags igen, om än initierat av andra aktörer.

Cor Blaugrana är ett initiativ skapat av en grupp medlemmar som har som mål att få tillräckligt många underskrifter för att skapa denna missförtroendeförklaring och ta den till nästa steg på processtegen. Så fort motionen är officiellt inlämnad har de två veckor på sig att skrapa fram signaturer från 15% (knappa 17.000 personer) av klubbens medlemmar. Om de lyckas med detta kommer ytterligare ett steg där det kommer ske en omröstning för medlemmarna där de ska ta ställning antingen för eller mot denna missförtroendeförklaring. Två tredjedelar av alla röster måste vara för missförtroendeförklaringen för att processen ska tas till nästa steg, nyval.

Processen är aldrig enkel och kanske ännu mindre nu med bara ett år till det redan schemalagda presidentvalet plus att det varit omöjligt för Cor Blaugrana att samla extra underskrifter på matcher senaste veckorna på grund av publikförbudet på arenorna. En av gruppens förgrundsfigurer, Josep Maria Cremades, är trots detta fast besluten om att fortsätta:

"Vi vet att vi jobbar mot en rad olika faktorer. Vi vet att vi inte kan få signaturer på hemmamatcher eftersom fans inte är välkomna, vi är dessutom mitt i en pandemi där det också kommer ett val oavsett vad om ett år. Men vi vill verkligen få igenom den här missförtroendeförklaringen.”

Fortsättning följer garanterat och frågan är nu om Cor Blaugrana lyckas bättre än Benedito gjorde för tre år sedan…


Återkomsten?

Ivan Rakitic framtid har varit omdiskuterad under en lång period utan att något konkret skett. Först var det rykten om PSG och sedan Juventus, men kroaten är alltjämt kvar i Barcelona. Nu menar dock Mundo Deportivo att Rakitic gamla klubb Sevilla är ute efter honom när denna bara har ett år kvar på kontraktet och således inte är lika dyr.

Rakitic själv har sett ut att vilja sitta av sitt kontrakt i Barcelona men årets säsong visade att han fallit ner i hackordningen och ska nu vara redo att se sig om efter en eventuell flytt.

Summan som Mundo Deportivo nämner ligger kring €10M, något som Sevilla ska vara villiga att betala.


Ångerfulla Pochettino

Mauricio Pochettino är på senare år mest känd för sin otroliga tränargärning i Tottenham Hotspurs, men innan dess hade han både en fin spelar- och tränarkarriär i Barcelonas lokalrivaler Espanyol vilket resulterat i en och annan kommentar om stadens blåröda lag. Bland annat påstod han att han hellre skulle jobba hemma på sin bondgård i Argentina än träna Barça, ett citat som cirkulerade igen för bara några månader sen när Pochettino sades vara en av kandidaterna till att ersätta den då sparkade Ernesto Valverde.

I en intervju med El País säger sig nu Pochettino ångra de orden då de kunde tolkas som respektlösa mot Barcelona.

”När de där och då frågade mig om Barça ville jag bara avsluta ryktena men jag menade inte heller att vara respektlös mot klubben. Jag kunde ha sagt saker annorlunda. Espanyol är stället jag gjorde mig ett namn på men jag är inte arrogant och jag njöt inte av att fälla en sådan kommentar. Nu hade jag nog inte sagt likadant för man vet aldrig vad som händer i framtiden.”, säger huvudpersonen själv.

Nog kan vi konstatera att argentinaren ser sig själv som eventuell kandidat för jobbet hos sina före detta lokalrivaler och gärna klarar upp ett och annat från historien.


Arthur kritiken

Såpan kring Arthur fortsätter även efter han blivit klar för Juventus. Efter mini-breaket spelarna fick vid ligans sista omgång valde Arthur att åka hem till Brasilien, men när det var återsamling i Barcelona dök han inte upp. Det visade sig att 23-åringen medvetet inte infunnit sig på träningsanläggningen när det var dags att dra igång träningen inför Champions League-slutspelet, som de kommit överens om att han skulle vara tillgänglig för innan han begav sig till Turin, och helt sonika stannat hemma i Brasilien. President Josep Maria Bartomeu gav sin syn på saken i en intervju med Sport i veckan:

”Vi kom överens om att han [Arthur] skulle stanna tills Champions League var färdigspelat, han hade en viktig roll i laget och kunde ha hjälpt oss. Men han återvände inte efter det korta breaket och det är ett beslut som är oacceptabelt. Det här är varför vi har tagit till disciplinära åtgärder, för det finns inget som rättfärdigar hans frånvaro. Detta måste sedan analyseras för att komma till botten med varför det blev som det blev, sedan kan det bli en fråga om böter. Förutom det får en arbetare inte heller lön om personen inte dyker upp på jobbet.”

Hårda ord från Bartomeu som understryker det vi redan visste, Arthur har gjort sin sista match i Barcelonatröjan.


Setién backningen

I samma intervju med Bartomeu pratades det om tränare Quique Setiéns förtroende och Bartomeu menade att det är orubbligt, hans eventuella avsked har aldrig diskuterats:

”Han är under kontrakt. När vi anställde honom sa vi att detta är ett projekt för denna säsong och nästa. Att bedöma en coach baserat på några få månader, dessutom mitt i en pandemi, är väldigt svårt. Arturo Vidal sa samma sak, de har haft väldigt lite tid för att jobba och lära känna varandra. Under inga omständigheter har vi tänkt på att sparka honom.”, menar Bartomeu själv.

Nog kan det svänga snabbt i fotboll i allmänhet och Barcelona i synnerhet men med de orden ska det mycket till om Setién inte sitter på Barças tränarbänk när nästa säsong tar vid om några få veckor.


Det var allt för den här gången! Ta hand om er, och på återseende!

Källor:
fcbarcelona.com, sport.es, mundodeportivo.com, espn.com

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-08-03 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona