Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 39: Kritik och kärlek

La Setmana Blaugrana – vecka 39: Kritik och kärlek

Ny vecka - nytt svep!

Utrensningen
 
Få har missat Luis Suárez tårar i samband med sitt avsked från Barcelona, men den gode uruguayanen är knappast ensam om att bli visad bakdörren ut från Camp Nou, särskilt inte den senaste veckan. Till sitt sällskap denna vecka har han fått både Arturo Vidal och Nélson Semedo som lämnat för Inter respektive Wolverhampton. Sedan tidigare har bland andra både Ivan Rakitic och Arthur slängts ut med huvudet före. Ingen av de nämnda behöver dock misströsta, då dem är långt ifrån ensamma om sitt öde.
 
Marca har i veckan närmare undersökt hur många spelare som lämnat klubben sedan 2018. Kan någon gissa hur många det är? 5? 10? Nej, och nej. Det är (än så länge) hela 16 stycken spelare som lämnat klubben. Av dessa 16 så är det bara Thomas Vermaelen, Luis Suárez och Ivan Rakitic som varit kvar i Barcelona längre än tre säsonger. Istället för att jag ska sitta och raljera över Bartomeu och co. så rekommenderar jag att den som vill fräscha upp minnet kring vilka som har lämnat att klicka sig in här. Någon som minns Marlon, eller Aleix Vidal? 
 
Ersättare nummer 1
 
Efter en utrensning så behöver givetvis ersättare tas in, även om det förhoppningsvis också kan fyllas på från ungdomsled. Som en del i Arthurs flytt från Barcelona så skickades Miralem Pjanic i motsatt riktning och bosniern har i veckan ställt upp på en intervju på FC Barcelonas hemsida. Nedan finner ni lite smått och gott i citatväg, vill ni läsa intervjun i sin helhet så hittar ni den här.
 
En av mina förmågor är att jag alltid försöker anpassa mig. Jag säger alltid att någon som vet hur man spelar fotboll och har viljan, anpassar sig. Det har jag alltid försökt göra oavsett vart jag varit och det kommer inte vara någon skillnad i Barcelona. Jag kommer bidra med min erfarenhet till gruppen
 
Jag är här för att vinna. Målet är att tävla i alla tävlingar, att nå mars i god fysisk form med alla spelare tillgängliga. På det sättet så kan vi nå framgång i alla tävlingar. Ligan är väldigt viktig, likaså Copa del Rey och Champions League är allas dröm
 
Ersättare nummer 2
 
I skrivande stund är det ännu inte officiellt, men väl initierade källor låter meddela att värvningen av Ajax högerback Sergiño Dest till FC Barcelona har gått i lås. 19-åringen, som fyller 20 om bara någon månad, fick sitt stora genombrott förra säsongen och Bayern München fick tidigt upp ögonen för amerikanen. Rykten säger att det mer eller mindre var klart att Dest skulle gå till Bayern, innan Barcelona klev in i handlingarna i måndags kväll. Dest själv föredrog Barcelona och Ajax goda relation med katalanerna bäddade för en snabb övergång.

Det är naturligtvis oerhört spännande och roligt att Barcelona fortfarande kan knyta till sig världens största fotbollstalanger, inte minst på en så välbehövlig position. Men man kan inte undgå att ställa sig frågan: hade Barcelona koll på Dest? Eller var det så att dem hörde att världens kanske just nu mest välmående klubb gärna ville knyta till sig högerbacken, så de klev in och bjöd över tyskarnas bud? Eller var det en hämnd för 8-2, precis som värvningen av Malcom påstås varit en hämnd för 3-0 i Rom? Bara Bartomeu vet.
 
Stödet
 
Jag kan sitta och prata hur mycket som helst om hur illa klubben sköts, men det kommer alltid vara från ett utifrånperspektiv då jag numera gett upp hoppet om att en dag kunna spela inför ett fullsatt Camp Nou. Någon som däremot sedan länge har ett inifrånperspektiv är Lionel Messi, som i samband med Suárez exit lade ut ett uppmärksammat Instagraminlägg där han bland annat förklarade hur ingenting längre förvånar honom. Det är givetvis så att Messi inte är ensam i sin kritik, men det var på något sätt befriande att se tidigare spelare stämma in i vad som skrevs i Instagraminlägget. Cesc Fábrergas kommenterade applåderande händer, medan Neymar och Dani Alves var lite mer utförliga i sitt stöd.

Neymar: ”Otroligt hur dem sköter saker
Dani Alves: ”Tyvärr är det verkligheten sedan en lång tid tillbaka. Det bekräftas år efter år! Det handlar inte om att vinna eller förlora, det vet vi mycket om, det handlar om respekt och det vet dem ingenting om!
 
Kärleken
 
Även om det är svårt att undvika just nu, så har detta svep tyvärr kantats av negativitet och kritik. Därför vill jag avsluta med lite kärlek, trots att kärlekshistorian i detta fall precis har nått sitt slut så förtjänar den att lyftas fram. Om inte annat för att hylla Barcelonas tredje meste målskytt genom tiderna: Luis Suárez. 283 framträdanden, 198 mål och 97 assist. Wow. Bara wow. Tack för allt, grande Luis! Nedan finner ni Suárez svar på Messis kärleksinlägg på Instagram som får avsluta denna veckas svep. På återseende mina vänner!

Tack min vän för dina ord. Men mest av allt tack för att du är den du är, för vad du var från dag ett mot mig och min familj. Jag kommer alltid vara tacksam mot människan Messi, rolig och sentimental, eftersom alla känner spelaren. Glöm inte vad jag sa till dig: fortsätt njut och visa att du är nummer ett, låt inte nummer två, tre och fyra fläcka ned den gigant som du är för klubben och världsfotbollen. Jag älskar dig så mycket min vän, och vi kommer sakna dig
 
Källor: barcablaugranes.com, marca.com, fcbarcelona.com, instagram.com

Dino Curovacdinocur2020-09-28 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona