Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 4: Avslöjandet

La Setmana Blaugrana - vecka 4: Avslöjandet

Äntligen måndag och dags för denna veckas La Setmana Blaugrana, med Messis megakonrakt i fokus... Häng med!

Kontraktet

Tidningen El Mundo avslöjade under helgen detaljer i Lionel Messis senaste kontrakt som han skrev på under 2017 och avslöjandet har minst sagt skapat rubriker.

Kontraktet ska ha varit värt €555M med chans till mer om alla bonusar tickar in, alltså en nätt summa på drygt €135M per säsong. Medan fotbollsvärlden reagerat på de smått ofattbara siffrorna ska både klubben och Messi själv vara rasande över läckan. Klubben har redan gått ut med ett statement om att de kommer ta ’El Mundo’ till rätten på grund av de delat konfidentiella dokument och att publikationen av dessa helt skett bakom ryggen på dem. Messi ska även han gå till botten med detta men rykten gör gällande att han också riktat in sig på personer som ska ha vetat om detaljer i kontraktet. Dessa är Josep Bartomeu, Carles Tusquets, Oscar Grau och två icke namngivna personer. Enligt Messis rapporter ska det enbart vara dessa personer inom klubben som kände till kontraktet.

Siffrorna som avslöjades har som tidigare nämnts skapat stora rubriker. Vissa menar att klubben ruinerat sig själva genom att betala ut dessa belopp till Messi medan andra påstår att det är försvarbart då argentinaren genererar minst lika mycket i intäkter för klubben. Några som sållar sig till de sistnämnda är ett antal ekonomer som tidningen Libertad Digital pratat med.

”Messi är en fundamental del av Barcelonas intäkter. Jag har analyserat hur mycket han genererar för klubben per år och siffran landar på €250M-€300M, detta betyder att Barça går minst €100M plus. Ett exempel på den centrala roll Messi har är hur klubbens sponsorer numera förnyar per år på grund av risken att Messi lämnar vid slutet av säsongen.”, säger Marc Ciria, ekonom och grundare av Diagonal Investments.

En gammal klubbanställd, även han ekonom, vid namn Cinto Ajram har också pratat om kontraktet i media och lyfter fram ytterligare ett exempel som talat för rimligheten med detta kontrakt och det är att Messis vara eller icke vara på planen under utländska sommarturnéer där intäkterna med honom på plan kan uppgå till 50% mer. En extrem skillnad.


Milstolpen

Det är inte sällan man får läge att nämna någon milstolpe för Messi men självklart tar man chansen varje gång den ges. Argentinaren har nämligen gjort 650 mål för Barcelona efter hans frisparkspärla mot Athletic Club under söndagskvällen.

Rekordet för mest mål för en och samma klubb snodde han från Pelé i december och frågan nu är egentligen bara vilken siffra som ska plitas ner i historieböckerna. 

Just nu på 650 and counting…


Titellösa Barça?

Ronald Koeman fick inför matchen mot Athletic en fråga från den samlade journalistkåren om lagets titelchanser den här säsongen och svaret var minst sagt försiktigt:

”Det är komplicerat för avståndet [till Atlético Madrid] är väldigt stort. I Champions League finns det ingen klar favorit. Vi har ett dubbelmöte med PSG som vi ska försöka ta oss igenom. Klubbens ambitioner är alltid att vinna titlar för vi är Barça men vi måste vara realistiska."

Ett ärligt, men dämpat, svar från en ifrågasatt holländsk tränare.


Intresset

Barça och PSG har varit i kontakt många gånger genom åren om intressen för spelare både fram och tillbaka. Neymar-affären är givetvis den mest kända och nu kan det vara dags för Parisklubben att köpa ännu en brasse från Barcelona.

Emerson, just nu på lån i Real Betis, har imponerat i La Liga sista två åren och detta har lett till att PSGs sportchef Leonardo fått upp ögonen för den unga ytterbacken. Enligt Cadena Cope är intresset konkret och Leonardo ska redan ha träffat Emersons agent. Priset som nämnts i media är €25M och Barça ska inte vara främmande för att sälja för den summan.

Emerson sitter i nuläget på kontrakt till 2024 men är delägd av Real Betis, i sommar är dock planen att han återvänder till Katalonien på heltid innan hans framtid bestäms.


Återkomsten

Superlöftet Ansu Fati har inte spelat fotboll sen den 7 november då spanjoren skadade sitt knä och prognosen sa att han skulle missa fyra månader. Rehaben har dock gått över förväntan och nu sägs det att 18-åringen kan komma att vara redo innan fyra månader har passerat.

I mitten på februari spelar Barcelona mot PSG i Champions League och inom klubben pratas det om att Ansu Fati kanske, kanske kan vara redo till dess. De är dock på det klara med att det absolut inte ska tas några risker efter så lång tid borta och speciellt inte när det handlar om en 18-åring. 

Men signalerna är klara, det ser ljust ut.


Det var allt för denna vecka, ta hand om er så ses vi nästa vecka!

Källor: mundodeportivo.com, sport.es, marca.com, fcbarcelona.com 

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-02-01 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona