Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 41: Ansumania!
Hur bra kan han egentligen bli?

La Setmana Blaugrana – vecka 41: Ansumania!

Riquis upprättelse, Philippe Coutinhos pånyttfödelse och Ansu Fatis potential. Detta, och mer, forskar La Setmana Blaugrana i den här veckan. Häng med!


Misstroendeförklaringen
 
Status på misstroendeförklaringen?
 
Bra. Riktigt bra, till och med.
 
Under veckan som gått har över 20 000 signaturer kontrollerats av klubben, och sedan endast några hundra kunde ogiltigförklaras har ledningen inget val än att genomföra den medlemsomröstning som en gång för alla kan sätta punkt för Bartomeus reign of terror.
 
Eller för att använda en av misstroendeförklaringens förgrundsfigurer, Jordi Farrés, ord:
 
Mission accomplished.
 

Vändningen?
 
Så över till veckans näst bästa nyhet.
 
Riqui Puigs upprättelse. Eller, okej, upprättelse är väl fel ord – han står alltjämt på noll spelade minuter den här säsongen – men för bara några veckor sedan lät det att 21-åringen helt och hållet saknade Ronald Koemans förtroende, och kort därefter rapporterade tidningen Sport att Puig skulle förbli en reservlagsspelare även den här säsongen.
 
Fel, skulle det visa sig. Huruvida supportrarnas backlash hade någonting med saken att göra låter jag vara osagt – men drygt två veckor senare kan vi konstatera att 1. Riqui Puig officiellt är uppflyttad till a-laget, och 2. att förrförra veckans uppgifter var överdrivna. Åtminstone om vi får tro huvudpersonen själv, som i veckan satte sig ned med tidningen Marca:
 
”Det stämmer att jag behöver speltid för att nå EM. Men mina chanser i Barçatröjan kommer att komma – jag skulle inte ha stannat om jag inte var övertygad om detta.”
 
”Det enda jag ser framför mig är att lyckas i Barça. Jag är lycklig här, tillsammans med min familj – speltiden kommer förr eller senare.”
 
”En tuff konversation? Inte alls. Vid inget tillfälle har Koeman sagt till mig att jag inte kommer att få någon speltid. Han vet jag går för – förr eller senare kommer jag få chansen att visa min potential.”

 
 
Ansumania
 
Och på tal om haussade supertalanger.
 
Efter en bländande säsongsupptakt, som under lördagen belönades med priset som månadens spelare i La Liga, är det hög tid att lyfta frågan:
 
Hur bra är egentligen Ansu Fati? Och ännu viktigare: Hur bra kan det sjuttonåriga superlöftet egentligen bli?
 
Den som lever så se, såklart. Men av undertecknads twitterflöde att döma råder ingen som helst tvekan: Ansu Fati är på riktigt. ”Wonderkid”, ”diamond”, ”generational talent” – kärt barn har många namn, brukar det heta, och för tillfället finns ingen som genererar fotbollsepitet riktigt som Barças tonårssensation.
 
Själv är jag inte lika såld. Att han är bra tror jag alla är överens om – riktigt bra, till och med – men att han skulle vara Barças nästa superstjärna och potentiell arvtagare till Leo Messi? Nej, det tror jag faktiskt inte. Jag ser det liksom inte; det där lilla extra som nästintill alla blivande storspelare visar upp redan från början. Den där inneboende potentialen som, trots att valpigheten inte sällan tar överhanden, syns på milsvitt avstånd. Den där höjden som exempelvis Real Madrids Vinicius Junior har, trots att brassen här och nu befinner sig ljusår från världseliten.
 
Vad jag däremot ser är spelmognad. Och det i överflöd. Visst, han dominerar inte som exempelvis Leo Messi gjorde i samma ålder – men är det något Ansu Fati kan så är det att fatta rätt beslut. I rätt lägen. En färdighet som inte ens Messi besatt förrän han var 21-22, och som oräkneliga ”råämnen” inte lyckas utveckla överhuvudtaget.
 
Vilket leder mig tillbaka till den ursprungliga frågan: Hur bra kan Ansu Fati egentligen bli?
 
Min gissning: Bättre än många, men aldrig bäst.
 

Vändningen!
 
Att Philippe Coutinho har fått en flygande start på säsongen, och alltmer framstår som pånyttfödd, är det ingen som har missat.
 
Hemligheten bakom metamorfosen? Glädje, motivation – och en helt ny träningsmentalitet. Detta enligt brassen själv, som i veckan intervjuades av tidningen Sport:
 
”Om det är något jag har lärt mig de senaste två åren så är det betydelsen av intensiv träning. Det är en fundamental aspekt av att lyckas.”
 
”I Tyskland lärde jag mig mycket om hårt arbete, helt enkelt eftersom träningen där var oerhört intensiv. En naturlig konsekvens av detta var att jag utvecklades fysiskt. Jag jobbade extremt hårt med den biten.”
 
”Det var inte så att jag saknade den mentaliteten tidigare, men nuförtiden om jag exempelvis måste hänge mig själv mig tre gånger så mycket för att återhämta mig från en skada, så gör jag det.”
 
”Jag känner mig lycklig. Jag har inlett säsongen på ett bra sätt, och kommer att pusha mig själv till max för att uppnå stora saker med laget.” 



Lowdown
 
Och så, avslutningsvis, hör vi med Greg Berhalter.
 
Ja, den Greg Berhalter. Den före detta Hammarby-tränaren är nämligen förbundskapten för USA, och intervjuades därför i veckan av Mundo Deportivo angående Barcelonas senaste nyförvärv, Sergino Dest:
 
”Han är otroligt bolltrygg, kan dribbla och är en grym kombinationsspelare. Offensivt har han allt. Fysiskt är han stark och snabb, och defensivt är han bra i 1v1-spelet.”
 
”Det han behöver utveckla är positions- och luftspelet. Men han är en hårt arbetande kille – jag tvivlar inte en sekund på att han kommer att göra succé i Barcelona.”
 
” Jag slås av hur lugn han är som person. Han älskar musik, men givet hans ålder och att han fortfarande utvecklas som människa är han otroligt sammansatt.”  

 
 
Det var allt för den här veckan! Ta hand om er, och på återseende nästa måndag. :)
 
Källor: fcbarcelona.com, football-espana.net, barcablaugranes.com, sport.es, mundodeportivo.com

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-10-12 09:32:00
Author

Fler artiklar om Barcelona