Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 44: Setiéns uppriktighet, Koemans envishet och vinterns presidentkandidater
Klara, färdiga, gå!

La Setmana Blaugrana – vecka 44: Setiéns uppriktighet, Koemans envishet och vinterns presidentkandidater

Setiéns uppriktighet, Guardiolas tvärsäkerhet och Koemans envishet. Detta, toppat med en genomgång av vinterns presidentkandidater, bjuder nyhetssvepet på den här veckan. Det är måndag morgon, och dags för ett rykande färskt La Setmana Blaugrana. Häng med!


Kandidaterna
 
Efter Josep Bartomeus avgång – vem kommer att bli nästa president för FC Barcelona?
 
Det är frågan som culés världen över ställer sig inför vinterns nyval. Blir det Víctor Font – regissören bakom misstroendeförklaringen och lågoddsaren i sammanhanget – eller kan Joan Laporta återta sin blåröda tron?
 
Låt oss ta en titt på några av kandidaterna.
 
Víctor Font
Född: 1972, Barcelona.
Utbildning: MBA i business vid ESADE.
Karriär: Affärsman. Grundare av tidskriften Ara. VD för konsult- och investeringsföretaget Delta Partners. Var en del av Marc Inglas presidentkampanj 2010. Lanserade 2018 kampanjen ”Yes to the Future” med Xavi Hernández i sin ringhörna. En av organisatörerna bakom höstens misstroendeförklaring. Lågoddsaren i sammanhanget, tätt följd av Joan Laporta. 
 
Joan Laporta
Född: 1962, Barcelona.
Utbildning: Juristexamen vid UB.
Karriär: Politiker och jurist. Talesperson och frontfigur för plattformen Elefant Blau. Var en dal av Lluis Bassats presidentkampanj 2000. Klubbens president mellan 2003 och 2010. Ställde upp igen 2015, men förlorade mot Bartomeu.  
 
Agustí Benedito
Född: 1964, Barcelona.
Utbildning: MBA i management och ekonomi vid ESADE.
Karriär: Entreprenör och affärsman. Ledamot under Laporta mellan 2003 och 2009. Kandiderade i valet 2010, men förlorade mot Rosell. Ställde upp på nytt 2015, men kom trea. Sjösatte en misstroendeförklaring mot Bartomeu 2017, men lyckades inte ro den i hamn.
 
Jordi Farré
Född: 1975, Barcelona
Utbildning: Ingenjörexamen vid UPC
Karriär: Affärsman. Medgrundare av bemanningsföretaget Kenned Group SL. En av organisatörerna bakom höstens misstroendeförklaring. Ställde upp i valet 2015, men utan framgång.
 
Toni Freixa
Född: 1968, Barcelona
Utbildning: Juristexamen vid UB.
Karriär: Jurist och affärsman. Ledamot under Laporta innan han avgick 2005. Återvände som ledamot under Rosells, och sedermera Bartomeu. Kandiderade 2015, men utan framgång. Den kandidat som ligger närmast Bartomeu, enligt många.  
 
Emili Rousaud
Född: 1966, Barcelona
Utbildning: MBA i business vid ESADE. ADE vid UPC.
Karriär: Affärsman. Grundare och VD för energiföretaget Factor Energía. Professor i marknadsföring vid UPF mellan 1993 och 2010. Ledamot under Bartomeu sedan 2015, men avgick tillsammans med fem andra styrelsemedlemmar samband med Barçagate.
 
 
Intervjun 

Att Quique Setién inte bottnade i uppgiften som Barcelona-tränare, tror jag de flesta är överens om. Inte nog med att han lämnade han klubben titellös och som den största förloraren sedan 1946 – för det mesta lyste även hans berömda Cruyff-ideal med sin frånvaro, och redan innan corona-uppehållet florerade uppgifter om att 62-åringen hade förlorat greppet om omklädningsrummet.
 
Uppgifter som, åtminstone delvis, stämde. Det bekräftade Setién i en intervju med tidningen El País under lördagen, som kom att handla om allt från efterspelet till förnedringen i Lissabon, till utmaningarna med att coacha Leo Messi.
 
”Jag lyckades inte vara mig själv. Jag lyckades inte uppnå det jag ville.”
 
”Visst kunde jag ha fattat mer drastiska beslut, men det skulle inte ha löst någonting. Åtminstone inte långsiktigt.”
 
”Med facit i hand skulle jag gjort vissa saker annorlunda, men i slutändan är det klubben som har makten.”
 
”Det finns spelare som är svårare än andra att coacha, och Leo (Messi) är definitivt en av dem. Samtidigt måste får man inte glömma att han är tidernas bästa spelare. Vem är jag att förändra honom, liksom? Klubben har accepterat honom som den han är – det fanns inget jag kunde göra för att förändra honom.”
 
”Det gjorde verkligen ont (8-2-förlusten mot Bayern). Du hamnar i historieböckerna efter en sådan förlust. Skulden var delvis min – en dag kommer jag att skriva om det.”

 
För att ta del av intervjun i sin helhet, klickar ni här.
 
 
Önsketänkande
 
Andelen culés som önskar att Pep Guardiola skulle återvända till Barça?
 
Allihopa.
 
Chansen att det faktiskt kommer att ske?
 
Noll. Som bekant sitter den forne Barça-kaptenen på utgående avtal med Manchester City, vilket har fått Barça-twitter att drömma – men när 49-åringen efter drabbningen med Sheffield United fick frågan huruvida han kunde tänka sig att återvända till den katalanska tränarbänken var han (åtminstone ur ett blårött perspektiv) plågsamt tydlig:
 
”Jag har sagt det förut, och säger det igen – min tid som Barcelona-tränare är förbi. Jag är klar med det. Jag kommer att stötta laget från läktaren, men min tid på tränarbänken är över.”
 
Skam den som ger sig, säger jag.
 
 
Frysboxen
 
Och så, avslutningsvis, ägnar vi en tanke åt Riqui Puig.
 
Efter helgens drabbning med Deportivo Alavés, där 21-åringen inte ens fanns med i matchtruppen, råder nämligen inga tvivel: Så länge Ronald Koeman är tränare för FC Barcelona kommer 21-åringen vara fast i frysboxen.
 
”Det var ett tekniskt beslut (att lämna Riqui hemma). I flera matcher under säsongsinledningen har vi haft med oss 23 spelare, och det är för mycket. Det optimala är att resa med 20-21 spelare.”
 
#KoemanOut
 

Det var allt för den här veckan! Simma lugnt, och på återseende nästa måndag. :)
 
Källor: elpais.com, barcablaugranes.com, sport.es, mundodeportivo.com, twitter.com

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2020-11-02 10:38:00
Author

Fler artiklar om Barcelona