Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 45: Ekonomi och intervjuer

La Setmana Blaugrana - vecka 45: Ekonomi och intervjuer

I declare bankruptcy
 
Ibland är det lätt att drömma sig bort för en stund, glömma allt elände och bara njuta av faktumet att Barça tagit två raka segrar. Det ska vi inte göra här dock, utan det är rakt in i eländet med en gång. För är det något ord man kan använda för att beskriva FC Barcelonas ekononi så är det just: elände.
 
Presidentkandidaten Victor Font går så långt att han kallar klubben bankrutt:
 
"Barça är i en situation som innebär ekonomisk kollaps. Tekniskt sett så är klubben bankrutt. För flera år sedan så förutsåg vi vad som skulle ske och nu har det skett. Det är därför projektet vi förbereder är så viktigt"
 
Det är givetvis kraftfulla citat från någon som siktar på att bli klubbens president, men trots det bör den ekonomiska situationen tas på allvar.
 
The last Bartomeu dance
 
Även om det krävs stora förändringar för att undvika en ekonomisk kollaps, så kan ett steg på vägen till en lösning vara lukrativa sponsoravtal. Tur då för FC Barcelona att sponsoravtalet med Rakuten i veckan förlängdes med ett år. Ursprungsavtalet från 2017 skulle gått ut sommaren 2021, men har nu alltså förlängts till sommaren 2022 enligt en option i avtalet. Klausulen aktiverades av ingen mindre än Josep Maria Bartomeu och går inte att avaktivera eller ändras oavsett vem som blir president i nästkommande val.
 
Intervju #1

Vi avslutar svepet med tre intervjuer och först ut är den evige mittbacksgeneralen Gerard Piqué, som alltid har något intressant och ärligt att säga varje gång han intervjuas. Denna gång efter veckans Champions Leaguematch är inget undantag:
 
"Klubben just nu är som den är. Den är i en process som innebär mycket förändring, förändring som jag tycker är nödvändig. Vi måste vända på saker och ting. Det var uppenbart att vi var på nedgång och varje år blev det lite värre. Vi har inte mycket tid men vi behöver tid för att kunna förbättras. Det finns aldrig ett utvecklingsår i Barcelona, du är tvungen att vinna hela tiden. Nu är det snart val och en ny styrelse kommer anlända och vi kommer börja se ändringar under de kommande månaderna"
 
Låt oss hoppas att den gode Gerards spåkula har rätt.
 
Intervju #2

Gerard Piqués forna backkollega Dani Alves har också uttalat sig i en intervju i veckan. Att även han tycker att Barcelona skulle må bra av en förändring, är milt uttryckt:
 
"Tidigare hade Barça en identitet, nu är det bara en klubb som köper och säljer. Barcelona försöker ändra deras filosofi och det är inget konstigt att de har problem. För mig har klubben förlorat sin identitet sakta men säkert och de kommer gå igenom en svår process för att återfå den"
 
Alves pratar också om hur han behandlades av klubben mot slutet, ett öde han inte är ensam om sett till sommarens stora utrensning av truppen:

"Jag hade velat stanna i FC Barcelona hela mitt liv, men det var så respektlöst hanterat att dem ville kasta ut mig genom bakdörren. Om de hade behandlat mig som de borde ha gjort, så hade jag fortfarande varit i Barcelona"
 
Just den sista biten vet jag inte om jag håller med 37-årige Dani Alves om. Däremot vittnar det om hur klubben behandlat spelare under en längre tid, åtminstone sedan 2016 då Dani Alves lämnade klubben.
 
Intervju #3
 
Under Dani Alves två sista säsonger i klubben så hade han möjligheten att lära känna Juan Carlos Unzué som var assisterande till Luis Enrique från säsongen 14/15 fram till och med 16/17. Som bekant var Unzué med och vann trippeln säsongen 14/15 och det är inte fel att påstå att han tillsammans med Luis Enrique fick en kanonstart sin första säsong i Barça. Trots att Koeman knappast fått en kanonstart hittills, så tror Unzué på att Koemans tränarsaga i FC Barcelona ändå kan få ett lyckligt slut:

"Det kommer inte bli ett enkelt år men det finns många anledningar till att vara exalterad. Det finns en annan dynamik i laget, Ronald är ett väldigt bra val för han känner till Barça och det är väldigt viktigt"
 
Låt oss hoppas, för allas skull, att Unzués spåkåla också är kristallklar.
 
Ha en fin vecka!
 
Källor: football-espana.net, barcablaugranes.com, sport.es

Dino Curovac2020-11-09 06:00:00

Fler artiklar om Barcelona