Lagbanner
La Setmana Blaugrana – vecka 5: Katalanskt krig, misslyckade försäljningar och förlorade ungdomar
Piqué – det katalanska krigets mittpunkt?

La Setmana Blaugrana – vecka 5: Katalanskt krig, misslyckade försäljningar och förlorade ungdomar

Den här veckan tittar vi närmare på Barcelonas och Espanyols frostiga relation, hur Barça har agerat på vinterns transfermarknad och varför lovande ungdomar lämnar klubben i en hisnande fart. Vi får även läsa vad Piqué hade att säga om sin kontraktsförlängning och så lider vi med Sergi Samper.


Katalanskt krig

Barcelona och Espanyol är allt annat än goda grannar. Med tre derbyn inom loppet av ett par veckor har grannsämjan försämrats avsevärt, vilket gårdagens drabbning i Cornellà visade.

Det började i den första cupmatchen på Cornellà-El Prat, som Espanyol vann med 1-0 och firade som om de hade vunnit VM. Det är kanske inte så konstigt att de firade som de gjorde, eftersom de knappast kommer ha något annat att fira den här säsongen. Som vanligt haglade förolämpningarna på Espanyols hemmaplan och Piqué gick ut efter matchen och uppmanade Barçafansen att inte gå till attack mot Espanyol på samma sätt som Espanyols fans hade gjort (och alltid gör).

Veckan därpå väntade returen och Barça gick segrande ur striden och avancerade till semifinal, medan Los Pericos fick se sig utslagna. Efter matchen hånade Piqué Espanyol och menade att laget kom från Cornellà och inte Barcelona. Han kallade grannlaget ”Espanyol från Cornellà” upprepade gånger, vilket fick Los Pericos att se rött. Klubben anmälde Piqué till det spanska fotbollsförbundet för hans kommentarer och passade även på att anmäla Busquets för att han hade sagt att ”Espanyol firade som om de hade gått vidare i cupen” efter att de vann på Cornellà-El Prat.

I anmälan framkom att Espanyol tyckte att Busquets kommentar var opassande eftersom alla lag är tillåtna att fira en seger. Piqués uttalanden menade klubben var uppvigling till våld och främlingsfientlighet. Även Barçafansen på Camp Nou anmäldes till RFEF:s antivåldskommitté för att deras rop ”initierade våld, rasism, främlingsfientlighet och intolerans inom idrotten”.

Att Espanyol anmälde Barçafansen är rent hyckleri med tanke på att de låter sina egna fans komma undan ostraffade när de riktar sitt hat mot Piqué och hans familj. Under årens lopp har Piqué varit utsatt för många hatiska attacker på flera arenor runt om i Spanien, men lägst av allt har Espanyolfansen sjunkit när de sjungit att Shakira är en hora och att de önskar att hans barn dör. Lägre än så går det inte att sjunka.

Läget inför ligaderbyt i går var alltså spänt, trots att Valverde, som den gentleman han är, försökte lugna de heta känslorna. Piqué fick motta höga burop och busvisslingar varje gång han rörde bollen. Ropen och visslingarna var något lägre när Busquets fick bollen, men de hördes ändå.

När Espanyol tog ledningen i andra halvlek var känslan att det kunde bli Barças första förlust i ligaspelet den här säsongen. Piqué ville dock annorlunda. Efter att ha blivit utbuad hela matchen nickade Geri in kvitteringen i den 83:e matchminuten och firade genom att sätta fingret över munnen och hyscha Espanyolfansen. Provocerande, helt klart. Men ack så underbart.

Och visst har han anledning att säga åt Los Pericos fans att vara tysta, vilket han själv kommenterade efter matchen.

– Att fira målat var speciellt efter allt som har hänt den senaste veckan. Vissa fans här har förolämpat och kränkt mig och min familj under många år. Jag ville säga åt dem att hålla tyst, men det kanske jag inte borde ha gjort. Jag känner många trevliga Espanyolfans. Kanske skulle jag har riktat min målgest mot klubben eller deras ägare för att de bara anmäler vissa saker, sa Piqué och syftade just på de förolämpningar och attacker han har varit offer för på Cornellà-El Prat.

– De klagar på mig och anmäler mig men de vägrar att utreda kräkningar mot min familj. Det är respektlöst. Att säga åt dem att vara tysta var det minst jag kunde göra, fortsatte Piqué.

– Spelare har ansvar, men vi är också människor och vi reagerar på sådant som händer. Det finns en gräns. Om de som styr Espanyol inte säger något tänker inte vi vara tysta, avslutade Piqué.

I slutet av matchen i går var Umtiti väldigt upprörd och under gårdagskvällen kom rapporter om att han hade utsatts för rasistiska kommentarer av Espanyolfansen såväl som Sergio García.

Man kan fråga sig vad som är värst. Att utsätta någon för rasism eller att ge någon pikar för att de firar en seger överdrivet mycket eller att pika en klubb som spelar i Cornellà genom att kalla dem ”en klubb från Cornellà"? För undertecknad är svaret glasklart.

Vad som händer med anmälningarna mot Piqué, Busquets och Barçafansen återstår att se. Klart är att i alla fall att Espanyol borde sopa rent framför sin egen dörr innan de ger sig på andra.



Summering av vinterfönstret

Vinterns övergångsfönster har nått sitt slut och för Barcelonas del blev det en ovanligt aktiv januarimånad. Efter att klubben misslyckats med att göra sig av med överflödiga spelare i somras har Valverde haft en allt för stor trupp att arbeta med än vad han har velat. Basken har själv sagt att han föredrar att arbeta med en mindre trupp och därför har Barças prioritet under januarifönstret varit att skeppa iväg spelare. Med tanke på klubbens skenande lönekostnader har det också varit av stor vikt att bli av med spelare som sitter på höga löner och som inte längre är önskade i klubben.

Att Coutinho har anlänt och kostade klubben en förmögenhet ska vi inte gå in på här; inte heller att Yerry Mina värvades från Palmeiras redan under vintern istället för till sommaren, som planan var. Nej, det som är intressant är att se hur klubben har hanterat försäljningen av spelare som inte ingår i Valverdes planer eller som inte har en framtid i klubben.

Inför transferfönstret var det ingen hemlighet att Barça ville bli av med Arda Turan och Deulofeu. Dessutom ryktades det friskt om att även Rafinha och Aleix Vidal hade gjort sitt i klubben, liksom Mascherano som var redo att lämna Barcelona av egen vilja efter nästan åtta framgångsrika år i Katalonien. André Gomes har inte rosat marknaden under sin tid i Barcelona och det ryktades lite löst om att han skulle kunna lämna den katalanska huvudstaden, men samtidigt kom uppgifter om att Valverde ville behålla portugisen, trots att han inte fått särskilt mycket speltid.

När vi nu summerar januarifönstret står det klart att Barça har lyckats bli av med de flesta av de oönskade spelarna och det är ju bra, eller? På ytan kan det tyckas det, men om vi ser på vilket sätt klubben har gjort sig av med spelarna kan man lätt komma fram till motsatsen. Vi dyker ner i övergångarna.

Arda Turan – den första att lämna denna vinter. Arda gick på lån till Istanbul Basaksehir, och den turkiska klubben står för hans lön. Barcelona kan få pengar beroende på hur Arda presterar och hur mycket han spelar. Barça har rätt att sälja honom fram tills att hans kontrakt går ut sommaren 2020. För två och ett halvt år sedan köptes Arda Turan för 35 miljoner euro. Nu lämnar han i princip gratis.

Näste man att lämna Katalonien var Rafinha. Även i brassens fall rör det sig om ett lån och hans nya klubbadress är Inter. Den italienska klubben har en köpoption på 35 miljoner euro som de kan aktivera före säsongens slut och enligt rykten är köpoptionen obligatorisk om Inter når Champions League.

Näst på tur har vi Mascherano. Argentinaren kände att hans tid i klubben hade nåt sitt slut och såldes (ja, såldes (!), inte lånades ut eller gavs bort) till Hebei China Fortune för en summa som ryktas ligga på 10 miljoner euro.

Den sista spelaren att lämna Barcelona var Deulofeu. Canteranon lånades ut – vad annars – till Watford, där den engelska klubben betalar hans lön och även kan betala upp till en miljon euro i olika variabler. Lånet varar bara till sommaren, utan någon köpoption, och Deulofeu kommer alltså återvända till sin moderklubb i juni, då han med största sannolikhet lånas ut ytterligare en säsong tills att hans kontrakt med Barcelona går ut, sommaren 2019.

Barcelona fortsätter alltså sin tradition att låna ut spelare tills att deras kontrakt går ut eller helt enkelt bara ge bort spelare gratis till andra klubbar. Fyra spelare har lämnat, men knappt några pengar kommer in på klubbens konton. Det var samma visa i somras. Fyra spelare – Marlon, Munir, Sergi Samper och Douglas – lånades ut medan Neymar och Tello såldes. Barça har nu sju utlånade spelare och ingen av dem spås någon framtid i klubben.

Under sommarens och vinterns transferfönster har Barça gjort sig av med elva spelare, men bara fått betalt för tre. Varför är Barcelona så oerhört dåliga på att sälja spelare?


Förlorad ungdom

Ännu en talang har lämnat La Masia. Den här gången är det inte vilken talang som helst. Sergio Gómez, den 17-åriga offensiva mittfältaren som ledde det spanska U17-landslaget till VM-final i höstas, har skrivit på för Borussia Dortmund. Den tyska klubben betalade Gómez utköpsklausul på 3 miljoner euro och katalanen lär därmed inte återses i Barcelona förrän han har etablerat sig på toppen och Barça försöker värva tillbaka honom för någon miljard eller så.

Gómez är nämligen en av de starkast lysande stjärnorna i La Masia och kanske i hela fotbollseuropa. Han spås en mycket ljus framtid och även om det inte betyder att han kommer att ta alla steg och bli en storstjärna på den stora scenen i världen är det oerhört tråkigt att Barça förlorar honom. Men att Gómez väljer att gå till BVB är inte så konstigt. Den tyska klubben har en historia av att få fram och förädla talanger. Se bara på till exempel Christian Pulisic och Jadon Sancho. Eller varför inte Dembélé, som Barça så sent som för ett halvår sedan betalade över en miljard för.

Det är något att tänka på nästa gång man häver ur sig att det inte finns några talanger i La Masia. Faktum är att om det inte finns någon kompetens för att utveckla talang kommer talangen inte utvecklas av sig själv. Miljön är avgörande för hur väl talangen utvecklas. Gómez har helt uppenbart märkt att kompetensen saknas i Barcelona och gör det enda rätta när han flyttar till en klubb som ligger i toppskiktet när det gäller att utveckla talang. Hans chanser att nå toppen är nog betydligt större i Dortmund än i Barcelona. Hur mycket det än bär emot att säga det är det svårt att argumentera emot det.

När det uppdagades att Gómez var på väg till Dortmund försökte Barça göra vad de kunde för att få honom att stanna i sin moderklubb, men ska man tro Sport ville 17-åringen inte ens lyssna på klubbens anbud. Och det går inte att klandra honom. Det som pågår i La Masia börjar få konsekvenser. Ungdomarna märker naturligtvis av kaoset i Barça B, där spelaromsättningen har nått orimliga höjer. Lägg därtill att talanger inte får en ärlig chans i A-laget längre och att klubben köper in unga spelare för flera miljarder. Det är inte konstigt att ännu en canterano väljer att packa sina väskor.

Att Sergio Gómez har något extra kan alla som har sett honom spela skriva under på. Tyvärr har Barcelona nu schabblat bort alla chanser att se honom dominera på Camp Nou vecka in och vecka ut i framtiden. Tragiskt är bara förnamnet och det är en direkt följd av ledningens agerande på transfermarknaden och deras bristande hantering av La Masia. Med andra ord: nedmonteringen fortsätter. Men så blir det när fokus är på miljardvärvningar istället för på den egna ideologin. Sorgligt.


Sergi Samper

En canterano lämnar, en återvänder. Skadade Sergi Samper är tillbaka i Barcelona. Han kom visserligen tillbaka tidigare i januari då han opererades i den katalanska huvudstaden, men nu är han även tillbaka i klubbens händer. I och med att Samper är långtidsskadad och kommer att missa resten av säsongen har Las Palmas avbrutit hans lånekontrakt.

Under veckan lät Las Palmas publicera ett uttalande på sin hemsida:

”Las Palmas vill tacka Samper för det utomordentliga uppträdande och den professionalism han har visat under sin tid i klubben och vi vill också honom lycka till framöver.”

Samper lånades ut till Las Palmas inför säsongen, men har haft en tuff höst hos ölaget. Innan han ens hann debutera för Pio Pio skadade han sig och missade en månads spel. När han hade återhämtat sig befann sig Las Palmas i en smärre kris och gjorde flera tränarbyten på kort tid, vilket resulterade i att Samper inte fick någon speltid.

Först när Paco Jémez tog över tränarposten strax före jul var känslan att Samper skulle kunna få mer speltid. Men så åkte han på en allvarlig skada i början av januari och nu är Barçacanteranon tillbaka på ruta ett igen.

Sergis kontrakt med Barcelona går ut i sommar och antagligen blir han ännu en canterano som gör karriär någon annanstans än i Katalonien.


Piqué

Barças försvarsjätte har som bekant förlängt sitt kontrakt till 2022. Under veckan som gått skrev Geri på sitt nya kontrakt och i samband med det gav han både en presskonferens och en exklusiv  intervju till klubbens hemsida. Här är det bästa av vad den nyblivna 31-åringen hade att säga, fritt översatt till svenska:

– Det är naturligt att jag stannar här. Jag har aldrig haft någon annan plan. Det här har alltid varit mitt hem. Varje säsong har vi vunnit minst en titel. Det är det bästa med tiden jag har varit här; att vi alltid kämpar om titlar ända till slutet.

– Jag hoppas att det kommer fortsätta tills jag lägger skorna på hyllan. Det var Barça eller inget. Jag vill inte vara någon annanstans än här. Jag är inte motiverad att spela för någon annan klubb. Jag spelar fotboll för att spela för Barça. Om jag hade spelat i något annat lag hade jag gått i pension nu.

– Jag hoppas att det här inte är mitt sista kontrakt. Enda sedan jag kom tillbaka hit från Manchester United har jag drömt om att avsluta min karriär här. Jag vill njuta av den här stunden, den här dagen och den här säsongen, som hittills har gått bra men vi måste fortsätta kämpa för det är långt kvar av säsongen.

– Jag ångar inte att jag sa att Espanyol är från Cornellà, men nu är inte rätt stund att prata om det. Vi tar det på söndag. Då kommer jag ge er rubriker. Jag har inte sagt något för att göra folk upprörda. Det är ett faktum. Espanyol spelar i Cornellà.

– Jag har alltid sett mig som en lagkapten, men nu ser jag på det annorlunda. Jag är annorlunda på så sätt att jag är involverad i olika saker och hörs mer. Jag förstår att omklädningsrummet föredrar att andra spelare med andra egenskaper är lagkaptener.

– Jag försöker vara en förebild, men alla har svagheter och i vissa avseenden är jag ingen förebild. Jag är som jag är. Jag tror att jag har blivit bättre på vissa områden, men jag kommer att fortsätta vara mig själv. Jag ångrar ingenting och jag gömmer mig inte. Det är uppenbart att jag behöver bli bättre, men det är en evig process för alla människor.

– Media lägger stor vikt vid kaptensrollen. Alla har sin roll i omklädningsrummet, oavsett om man är kapten. Jag kommer fortsätta vara den jag är. Vi pratar trots allt om vem som ska vara fjärdekapten och det har faktiskt inte så stor betydelse.



Där sätter vi punkt för veckans nyhetssvep. Nästa måndag återkommer vi med ett nytt, fullspäckat svep. Tills dess – visca!


Källor: fcbarcelona.com, sport.es, espnfc.com, marca.com

Emily Ottossonemily.ottosson@gmail.com2018-02-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona