Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 50: Puig-gate

La Setmana Blaugrana - vecka 50: Puig-gate

Ny vecka, nytt La Setmana Blaugrana. Häng med!

Schismen

Riqui Puigs uteblivna speltid har varit en snackis under hela säsongen och många menar att det borde ligga fler faktorer bakom de konstanta petningarna än enbart fotbollsrelaterade. Kanske finns en av dessa i El País avslöjande om att Koeman ska ha skällt ut Puig inför hela omklädningsrummet och kallat honom en ”leaker”. Han menar alltså att Puig medvetet låter information sippra ut ur omklädningsrummet och till media. Specifikt ska holländaren syftat på ett privat möte mellan dem två tidigt under säsongen där Koeman bad Puig att hitta ett nytt lag, något som nådde pressen på nolltid. Förutom det ska Koeman generellt ha problem med den unga spanjorens attityd.

Spelartruppens reaktion på utskällningen ska ha varit delad då vissa stod bakom Koeman och menar att Puig visat upp tvivelaktig attityd och att det var modigt av tränaren ta det ansikte-mot-ansikte inför gruppen. Den andra halvan ska däremot menat att det finns en del dubbelmoral inblandat eftersom Luis Suarez berättat om att han fått ett samtal från Koeman där han bad uruguayanen att se sig om efter en ny klubb.

Ingen av parterna har gått ut och kommenterat uppgifterna men det går nästan att ta på spänningen dem två emellan just nu…


Milstolpen

Sergio Busquets debuterade för FC Barcelonas A-lag 2008 och har varit ordinarie under mer eller mindre varje säsong sen dess. Han har dessutom varit en av klubbens nyckelspelare genom alla år så av förklarliga skäl har den nu 32-årige spanjoren hunnit med en hel del matcher, mer exakt 592 stycken. Det är samma antal som den legendariske Barcelonakaptenen Carles Puyol och tillsammans är duon på en delad fjärdeplats i listan.

Namnen före är Andrés Iniesta (674), Lionel Messi (746) och Xavi Hernandez (767).


Psykolog? Nej, tack

Det var på en presskonferens under veckan som Koeman fick frågan huruvida Barcelona behöver en psykolog för att vända på säsongen som minst sagt varit undermålig. Koemans svar var lika klart som uppseendeväckande:

"Det här laget har tillräckligt med erfarenhet och mentalitet. Det är tillfälle för de erfarna spelarna, som varit här i så många år, att steppa upp. De bra spelarna steppar alltid upp. Jag tror inte på psykologer och mentala problem. Om du spelar för Barça kommer press finnas, det vet man och man måste övervinna det.”

Lika snabbt som frågan kom, lika snabbt hade Koeman förkastat en av fotbollsvärldens viktigaste och mest intressanta frågor. Enligt många då, men inte alla tydligen.


Messis press

Barcelonas och Luis Enriques gamle assisterande tränare Juan Carlos Unzue gjorde i veckan en intervju med Sport där han pratade om olika ämnen, ett av dess var Lionel Messi och hur han påverkade sin omgivning samt hans framtid:

”Sanningen är att det förvånade mig när han ville lämna, men så som jag känner klubben och Leo så förstår jag att han har väldigt, väldigt viktiga anledningar till det. Vad jag var övertygad om var att om han stannar så skulle han ge sitt bästa och bibehålla sina ambitioner. Vad som hållit Messi på nivån han alltid varit på är ambition och hantera hur man lever med stressen. Han kräver av sig själv att vara den bästa och som ett resultat vill han också ha det bästa runt omkring honom. Lagkamrater, fystränare och huvudtränare. Det skapar en stor stress som vissa lagkamrater och andra i hans omgivning inte klarar.”


Alternativet

Det är ingen hemlighet att Manchester Citys mittback Eric García är på Barcelonas önskelista, men ifall han blir omöjlig att lösa har klubben hittat ett hett alternativ. Nämligen Ajax argentinare Lisandro Martinez.

22-åringen kan spela både som mittback, vänsterback och innermittfältare. Dessutom känner Koeman till honom mycket väl. Barça ska enligt Sport ha gjort en förfrågan om Martinez och den lösning som ligger närmast till hands är ett lån med köpoption.

Lisandro Martinez kom till Ajax från Defensa y Justicia 2019 för 7 miljoner euro och har kontrakt till 2023.

Det var allt för denna gång, på återseende om en vecka!

Källor: sport.es, mundodeportivo.com, marca.com, elpais.com
 

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-12-14 16:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona