Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 8: Debatten, vallöftet och formationsbytet
I täten.

La Setmana Blaugrana - vecka 8: Debatten, vallöftet och formationsbytet

Slutdebatten! Freixas parodiska vallöfte! Koemans formationsbyte! Ansu Fatis nominering! Det är måndag morgon, och La Setmana Blaugrana bjuder på en festmåltid. ¡Buen provecho!


Debatten

Och vi tar avstamp i valet.

Snart smäller det ju. Turerna har varit många, ordkrigen hårda och frustrationen bitvis stor – men om exakt sju dagar är det äntligen dags för FC Barcelona att rösta fram en ny president.

Slutkandidaterna – Joan Laporta, Víctor Font och Toni Freixa – har ni koll på sedan tidigare. Och det faktum att Joan Laporta har seglat upp som storfavorit, efter en tveksam slutspurt av den tidigare så självklare Víctor Font, har ni inte heller missat.

Men frågan är hur många som tog del av gårdagens debatt. Under söndagseftermiddagen möttes kandidaterna i Supporters Club World Congress för en sista holmgång innan avgörandet, och mycket riktigt delades både en och två smällar ut inför den virtuella publiken.

Nedan följer ett axplock:

Joan Laporta:

”Det första jag kommer att göra är att övertyga Messi att stanna. Jag kommer att göra allt i min makt. Jag har Messis förtroende och vi kommer att erbjuda honom ett nytt kontrakt.”

”I vår värld finns inget som heter ´övergångssäsong´. Vi kommer inte att acceptera något sådant. Vi är Barça. Jag håller kontakten med agenterna till några av världens bästa spelare, men nu är inte rätt tidpunkt att prata om framtida spelaraffärer.”

”Vår tanke är att rulla vidare med Espai Barça-projektet. Men först måste vi veta hur mycket det kommer att kosta, samt hur vi ska betala för det.”

“Víctor, du säger att du har jobbat hårt under kampanjen, men så vitt jag jag kan se har du ägnat majoriteten tiden åt att korrigera dina misstag."

”Skippa förbittringen, Mr. Freixa. Ni ärvde världens bästa klubb tack vare oss. Du borde vara stolt över det arv som vi lämnade.


Víctor Font:

”Det är viktigt att medlemmarna förstår att 2021 inte är 2003. Vi vill inte ta ett steg tillbaka – vi vill kliva in i framtiden.”

 ”Det är inte trovärdigt att säga: 2009 vann jag trippeln, därför kommer jag att lyckas med det igen tio år senare.”

”Xavi borde leda Barça. Samtidigt vill vi inte upprepa de misstag som begicks när Guardiola lämnade. Vi vill förändra klubbens mentalitet.”

”Om Xavi går ut i media och säger att han inte står bakom mitt projekt, då drar jag mig ur racet.”
 

Toni Freixa:

”Vi har vad som krävs för att leda Barça – vi visade det mellan 2010 och 2015.”

”Vi är de enda som faktiskt har demonstrerat hur vi vill bedriva verksamheten.”

”Från och med i sommar kan vi börja värva spelare.”


För att ta del av debatten i sin helhet, klickar ni HÄR!


Hail Mary

Det finns vallöften, och så finns det vallöften.

Och så finns det… ja, vad man nu ska kalla Toni Freixas rent ut sagt parodiska sista-minuten-panikdrag för att krympa avståndet till Víctor Font och Joan Laporta i det pågående president-racet:

”Vi har nått en överenskommelse om att sälja 49 procent av Barça Corporate (Barça Innovation Hub, Barça Licensing and Merchandising, Barça Studios och Barça Academies reds anm.), till ett pris av 250 miljoner euro.”

”Denna summa kommer vi att investera i två stjärnanfallare och en världsback. Klubben kommer att få den konkurrenskraftiga trupp den förtjänar och som supportrarna vill ha.”

”Vi kommer att aldrig att tala om specifika spelare förrän de har skrivit på, men det (att värva Erling Braut Haaland och Kylian Mbappé, reds anm.) är definitivt möjligt. Det är vad Barça måste göra – köpa spelare som kan göra skillnad.”


Parodi, som sagt.


Ansumania

Ansu Fatis resa mot stjärnorna fortsätter.

På ett och ett halvt år har Barça-löftet gått från nödlösning till landslagsmeriterad tonårssensation, och trots att han för närvarande brottas med en knäskada är det få spelare i fotbollseuropa som spås en bättre framtid än den Guinea-Bissau-födde artonåringen.

Och i veckan kom kvittot. Eller ytterligare ett kvitto, rättare sagt, då Fati så sent som i november kammade hem en andraplats i Golden Boy-omröstningen 2020.

Den här gången handlar det om Laureus World Sports Award. Tillsammans med bland andra österrikiske tennisspelaren Dominic Thiem är Fati nominerad i kategorin ”World Breakthrough of the Year”, och får man tro oddssättarna är spanjoren bland favoriterna att kamma hem det prestigefyllda priset.

Galan äger rum den 5 maj, virtuellt.  


Formationsbytet

Har Ronald Koeman hittat sin formation?

Jag tror nästan det. Så här lät det nämligen från holländaren, efter Barcelonas blytunga seger på Ramón Sánchez Pizjuán under lördagen:

”Vi ville pressa dem högt, och trebackslinjen med de högt stående ytterbackarna underlättade den saken. Det är ett riskfyllt spelsystem, med fler man-man-situationer i försvarsspelet, men tillsammans lyckades vi pressa ned Sevilla i planen. Spelet utan bollen var nyckeln.”

”Idag visade vi att vi lever. Jag är stolt, inte minst över vår fysiska närvaro. Sevilla är ett fysiskt starkt lag, men vi lyckades matcha dem i spelet utan boll. Och med bollen visade vi upp ett stort lugn.”



Det var allt för den här veckan! Ta hand om er, och på återseende nästa måndag. :)


Källor: sport.es, fcbarcelona.com, twitter.com, barcablaugranes.com, marca.com

 

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-03-01 07:16:00
Author

Fler artiklar om Barcelona