Lagbanner
La Setmana Blaugrana - vecka 9: Den utdöende hypen, coronaskräcken och internkritik

La Setmana Blaugrana - vecka 9: Den utdöende hypen, coronaskräcken och internkritik

La Setmana Blaugrana är tillbaka med ett fullspäckat svep där Riqui Puig, Sergio Busquets och mycket annat avhandlas. Häng med!

Utdöende hype

När Quique Setién anlände till klubben i mitten på januari fick La Maria i allmänhet och Riqui Puig i synnerhet lovord från den nya tränaren och det de flesta läste in i detta var hur Setién var redo att ge ynglingarna chansen. Riktigt så har det inte blivit och sedan Puigs inhopp i Setiéns tränardebut mot Granada har det bara blivit ett inhopp och totalt två trupplatser för den 20-årige talangen. Katalanska medier har inte varit sena med att undra varför och Setién ger nu sin syn på saken:

”Han måste förbättras. Fotbollen har blivit komplicerad och det räcker inte längre med att vara en bra spelare, du kan vara en som försvarar balansen defensivt men du måste ändå ha kapaciteten att försvara, jobba och läsa situationer. Med bollen är han jättebra men det finns defensiva saker och koncept som måste förbättras. Alla har det. Riqui har stor potential, precis som Collado.”

Riqui Puig verkar helt enkelt fåra tålamod och jobba hårt, tills vidare dessutom i B-laget. I helgen är han nämligen återigen med Barça B när de möter Orihuela i Segunda División B.


Kritik #1

”Barça-gate” blev en grej för cirka två veckor sen det blossade upp att FC Barcelona betalat företaget I3 Ventures för att ”attackera” särskilda Barça-profiler genom sociala medier, åtminstone var det det Cadena SER avslöjade. Klubben gick givetvis ut och förnekade detta men klippte sedan banden med I3 Ventures då de faktiskt hittade konton styrda av företaget som sysslade med sakerna Cadena SER påstod.

Victor Font, en av presidentkandidaterna inför nästa års val och även en måltavla för attackerna, gav sin syn på saken i en intervju med Sport i veckan:

”Jag fick reda på att dessa ’spökkonton’ existerade och attackerade mig för flera år sedan, det var väldigt tydligt eftersom det alltid var samma konton. De svarade på samma tid med samma argument, det var koordinerat. Det var också inte helt oväntat att klubben låg bakom även om det är oförklarligt. Jag är överraskad, arg och besviken. Det är svårt att hitta en förklaring”


Kritik #2

Barcelona kryssade i tisdags borta mot Napoli efter en mindre övertygande insats. Som så många gånger förr efter sämre resultat och insatser så ska laget synas, syndabockar hittas och slutsatser dras. Sista tiden har flera spelare gått ut och kritiserat klubben på olika sätt och i efter-matchen intervjun mot Napoli var det matchens lirare Sergio Busquets som skickade en känga:

”Semedo och jag var ett kort ifrån avstängning så vi hade alltid risken hängande över oss. Vi hoppas Piqués skada inte är allvarlig men vi kommer ta oss an den andra matchen med det vi har. Vi har ingen bred trupp, tyvärr, det var så den var planerad…”

En mindre subtil pik mot folket högre upp, återigen. Det blåser i Katalonien…


Klausulen

Luis Suárez är för närvarande långtidsskadad och hans tid i Barcelona ser ut att närma sig sitt slut, särskilt när kontraktet går ut efter nästa säsong. Men i en intervju med Suárez hos radiokanalen RAC1 berättar uruguayanen om en tills nu okänd klausul i hans kontrakt:

”Om jag spelar 60% av matcherna jag är tillgänglig i nästa säsong kommer mot kontrakt förnyas automatiskt.”

En tämligen enkel och snäll klausul med tanke på den lilla detaljen att han måste vara tillgänglig, alltså INTE 60% av klubbens alla matcher under säsongen. Så chanserna till en kontraktsförlängning förbi nuvarande slutdatum ser troligt ut, även om vi inte vet hur många extraår det skulle handla om.


Coronaskräcken

Coronaviruset sprider sig som en löpeld världen över och i vanlig ordning paniken och försiktigheten med den. Detta påverkar fotbollen också där det i exempelvis Italien skapat stora problem för spelschemat i olika serier. Spanien har inte varit lika utsatt och därmed inte påverkat fotbollen på samma sätt men vissa försiktighetsåtgärder har ändå satts in.

Barcelonatruppen har i och med viruset fått sig en kortare utbildning i hur de effektivast möjligt skyddar sig från sjukdomen då de fick besök av Antoni Trilla, ”Head of preventive medicine and epidemiology” på Hospital Clinic de Barcelona, under fredagen.

Vissa spelare passas även upp lite extra av sina respektive landslagsförbund där Chile tagit det extra allvarligt. Arturo Vidal är givetvis en av de som påverkas och han ska ha fått en privat preventionsplan av landslagsdoktorn Fernando Yáñez. Dessutom har de en landslagschatt där bofasta spelare tillsammans med vissa ledare ständigt uppvaktas och bevakas genom korta meddelanden där de få ge en uppdatering kring sin status.

Det var allt för den här veckan! Ta hand om er, och på återseende nästa måndag!
 
 
Källor: mundodeportivo.com, sport.es, marca.com

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-03-02 06:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona