Lista: Kultspelare att minnas
Visst finns Lionel Messi, Johan Cruyff och Xavi Hernández att välja på. Men där finns också Luuk de Jong, Douglas och Sergi Samper. Här är några lirare i blårött som kanske inte var lättast att älska, men samtidigt lätta att älska.
Eiður Guðjohnsen
Island / från Chelsea FC / 2006–2009 / 114/19
Hur ersätter man Henrik Larsson?
Fråga stackars Eiður. Det var inte lätt såklart, men med det sagt är det svårt att inte bli lite lycklig över tanken på att en isländsk anfallare lirat boll för Barça.
Det blev aldrig någon storsuccé i blårött för Guðjohnsen, som såklart gjorde vad han kunde utifrån sin typiskt lojala spelstil. Med det sagt var det knappast någon enkel blåröd period att komma in i. Men belöningen kom, i och med att islänningen faktiskt var en del av laget under Pep Guardiolas första säsong i Barça. Därmed är Guðjohnsen en av väldigt få spelare i fotbollshistorien som kan titulera sig trippelvinnare.
Bara en sådan sak.
Övriga klubbar: Valur Reykjavík (17/7), PSV Eindhoven (15/3), KR Reykjavík (6/0), Bolton Wanderers (86/29), Chelsea FC (262/78), Tottenham Hotspur (14/2), AS Monaco (11/0), Stoke City (5/0), Fulham FC (10/0), AEK Athen (14/1), Cercle Brügge (14/7), Club Brügge (48/7), Shujuazyang Ever Bright (14/1), Molde FK (13/1) och Pune City (0/0).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dmytro Chygrynskyi
Ukraina / från Shakhtar Donetsk / 2009–2010 / 14/0
Det gick ett sus genom Camp Nou när den gänglige ukrainaren hade bollen vid fötterna på mittbacksposition. Det är förmodligen den anekdot du kommer få höra om du frågar gemene katalan om Dmytro Chygrynskyis säsong i Blaugrana.
Det finns några Pep-värvningar tidigt under hans sejour i Barça som inte går till historien som speciellt lyckade (så som Martín Cáceres, Aleksandr Hleb och Zlatan Ibrahimovic). En av dem – om inte den främsta – är den då Dmytro Chygrynskyi hämtades in från Shakhtar Donetsk sommaren 2009, för dryga 25 miljoner euro.
Än i dag tycks det ha varit Peps idé att plocka in den då 24-årige ukrainaren, som såg så oerhört vilsen ut i mittbackslåset och till och med fick motta Camp Nou-publikens visslingar. Kanske hade Chygrynskyi själv – som senare pratat om just det i intervjuer – underskattat den prövning det faktiskt är att spela för Barça, kanske ställde den där skadan tidigt i sejouren till det mer än vi andra förstod. Men kanske var det också så att den gode Dmytro faktiskt inte var bra nog.
Ett år senare hade Sandro Rosell ersatt Joan Laporta på presidentposten, och vad kunde passa bättre än att skeppa den förre ledarens floppvärvning? Det var nog få i Barça-lägret som sa emot.
Övriga klubbar: Shakhtar Donetsk (189/16), Metalurg Zaporizhya (18/2), Dnipro Dnipropetrovsk (23/1), AEK Athen (126/5) och Ionikos Nikeas (43/1).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Douglas
Brasilien / från São Paolo / 2014–2019 / 8/0
Den som förstod värvningen av Douglas upp med en hand.
Nej, det var såklart ingen som gjorde det – förutom möjligen (eller högst troligt) Josep María Bartomeu som satt på presidentstolen och log i vanlig ordning. För transparensens skull ska nämnas att värvningarna av obskyra brassar inte började (men förhoppningsvis slutade) med Bartomeu som president.
Douglas då. Han vann en trippel, men spelade knappt. Det var nog få i truppen, och han själv för den delen, som förstod vad han gjorde där. Men, en kultstatus fick han närmast omgående. Vem älskar inte den snubben som bara halkar in i ett lag han inte alls är bra nog för och plockar hem en trippel?
Övriga klubbar: Goiás EC (75/5), Desportivo Brasil, São Paolo (97/5), Sporting Gijón (23/3), SL Benfica (11/0), Sivasspor (32/3) och Besiktas (7/0).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
José Manuel Pinto
Spanien / från Celta Vigo / 2008–2014 / 89/0
Den störste av dem alla i kategorin.
Pinto lurade en FCK-anfallare (minns någon César Santin?) genom att busvissla fram en offsidesignal, Pinto tycktes bli bästa polare med Leo Messi och Pinto tycktes även labba med någon typ av hip hop-karriär vid sidan om målvaktandet. Eller vad sägs om det musikaliska alter egot Wahin?
När han väl stod i det blåröda fotbollsmålet var Pinto i ärlighetens namn inte sällan en säkerhetsrisk. Riktigt läskigt blev det ofta när det vankades Clásicon i Copa-sammanhang.
Men målvaktsduon Víctor Valdés och José Manuel Pinto kommer för evigt att vara ihågkomna som de första som på riktigt utmanade bilden av vad en målvakt kan och ska vara. Som Xavi brukar säga: Valdés var visionären, Marc-André ter Stegen är perfektionisten. Från är bara i vilken kategori man sätter herr Pinto.
Övriga klubbar: Real Betis (1/0) och Celta Vigo (181/0).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Luuk de Jong
Nederländerna / från Sevilla / 2021–2022 / 29/7
Luuk, allas vår super-Luuk.
Han hade det inte lätt till den början, det ska och bör verkligen inleda den här historien. Inskeppad till Barça (på lån från Sevilla, bara en sådan sak) på transferfönstrets sista dag sommaren 2021. Eller som man säger på katalanska; total nödlösning.
Det var förmodligen ingen som trodde att Luuk de Jong skulle skapa några underverk i Barça, och det gjorde han sannerligen inte heller till en början. När den enorme holländaren byttes in möttes han av burop och visslingar från Camp Nou, och det var i ärlighetens namn typ innan han ens hunnit göra bort sig.
Men så började målen komma, och plötsligt framstod Luuk de Jong som någon form av regelrätt matchvinnare under Xavi. Eller, för att vara uppriktig, så var det faktiskt inte riktigt. Sex bollar i La Liga blev det, och därtill en fullträff i supercupen mot Real Madrid. Men viktiga mål var det sannerligen.
Med det sagt är Luuk de Jong en god lektion i att även Barça-publiken kan ta till sig spelare som inte pressats ut ur någon La Masia-fabrik. Det kan vara en gänglig och cykelsparkande nederländsk anfallsbjässe i stället.
Övriga klubbar: De Graafschap (19/3), Twente FC (121/59), Borussia Mönchengladbach (45/8), Newcastle United (12/0), PSV Eindhoven (232/122) och Sevilla FC (94/19).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rafinha
Brasilien / från Barça B / 2014–2020 / 90/12
Om det inte varit för den där Radja Nainggolan-tacklingen.
Många minns nog den Champions League-aftonen mot Roma hösten 2015. Inte för att matchen eller resultatet var något att minnas egentligen – det var en mest en CL-afton i gruppspelsfasen i mängden på den tiden – utan just för att Rafinhas blåröda öde bestämdes där och då.
Visst tog han sig tillbaka (det gjorde han alltid på något underligt vis) och spelade sedan en nyckelroll i Luchos blåröda bygge under våren 2017. Rafinha startade i La Remontada, men missade kvartsfinalerna mot Juventus på grund av – såklart – skada.
Men att det aldrig blev någon fast plats i Barça, det är nog inte fel att påstå att det avgjordes en höstkväll 2015.
Det blev tyvärr skadorna som var tongivande och genomgående för Rafinhas år i Barça snarare än prestationerna – även om de i långa perioder höll hög klass. Men, från att han stod där och poserade tillsammans med Gerard Deulofeu sommaren 2014 till den där höstdagen 2020 när det blev Paris Saint-Germain i stället kan ingen klaga på Rafinhas insatser i Blaugrana.
Övriga klubbar: Barça B (84/19), Celta Vigo (63/8), Inter (17/2), Paris Saint-Germain (39/0), Real Sociedad (20/1) och Al-Arabi (9/0).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sergi Samper
Spanien / från Barça B / 2014–2019 / 13/0
Kanske den mest haussade La Masia-spelaren på 2010-talet. Visst fanns Munir El Haddadi, Alejandro Grimaldo och Abel Ruíz. Men det var ju Sergi Samper som skulle ta över efter Sergio Busquets, eller komplettera honom för den delen.
Du kan ta Samper från La Masia, men du kan inte ta La Masia från Samper. Den gode Sergi var stereotypen av en Masia-fältare. Gänglig – tänk Sergio Busquets-typen – utan en muskel på kroppen men med fotbollsfötter av högsta kaliber.
Sedan kom Lucho (gudarna ska veta att Masia-lirarna på den tiden inte hade en lätt A-truppsituation att komma upp till), sedan kom skadorna och sedan den där utlåningen till Granada. Paco Jémez skulle spela champagnefotboll med Samper som fältherre på mitten. 89 dagar senare hade Jémez fått sparken och Granada skulle spela ruffboll för att hänga kvar i Primeran.
Nu är Samper inne på sitt femte år i japanska Vissel Kobe, där han delar centralt mittfält med en viss Andrés Iniesta. Kanske finns det någon slags fotbollsgud ändå.
Övriga klubbar: Barça B (103/0), Granada CF (23/0), UD Las Palmas (5/0) och Vissel Kobe (103/1)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Seydou Keita
Mali / från Sevilla / 2008–2012 / 188/22
På den tiden Barça bara kunde plocka in någon herre som gjort det bra i Sevilla (läs Dani Alves, Adriano Correia och Ivan Rakitic), för att se honom ta nästa steg i blårött. På den tiden plockade Barça även in Seydou Keita, eller närmare bestämt den första sommaren när Pep Guardiolas basade över Blaugrana.
Keita var definitionen av en lojal spelare, och blev snabbt en av Peps favoriter. Betydligt större än de spanska bolltrillarna Xavi och Andrés Iniesta, men – viktigast av allt – med fina fötter även han. Att spela annorlunda profiler (som Rakitic, Paulinho, Arturo Vidal, Franck Kessié) på ett blårött mittfält fungerar sannerligen inte alltid, men när det väl gör det kan det bli riktigt bra.
Det blev totalt fyra säsonger i Barça för maliern, och den som anser att Pep Guardiolas blåröda bygge inte varit detsamma utan Keita har helt rätt i sak.
Övriga klubbar: CSK Bamako, Olympique Marseille (9/0), FC Lorient (65/2), RC Lens (208/23), Sevilla FC (43/7), Dalian Aerbin (41/10), Valencia CF (18/1), AS Roma (59/4) och El-Jaish (19/6).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Thomas Vermaelen
Belgien / från Arsenal / 2014–2019 / 53/1
Det skulle ju inte gå. Thomas Vermaelen, med sin stackars fotbollskropp, skulle spela boll för Barça även om det bara var i en rotationsroll. Det finns absolut sämre mittbackar som burit blårött på 2000-talet – Vermaelen var faktiskt i perioder riktigt bra – men så var det skadorna.
Det blev bara drygt 50 matcher för belgaren i Blaugrana. Synd var det, för att Vermaelen var en spelare som på allvar kunde fyrdubblat det antalet med en annan skadelista. Uppskattad av publiken, uppskattad i omklädningsrummet och ständigt lojal på planen.
Fler lirare borde vara som Thomas. Var man tar vägen sedan?
Spelar boll med Sergi Samper, Andrés Iniesta och Bojan Krkic i Vissel Kobe såklart.
Övriga klubbar: AFC Ajax (143/10), RKC Waalwijk (14/2), Arsenal FC (150/15), AS Roma (12/0) och Vissel Kobe (57/1).
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Fotnot: Listan utgår i rätt hög grad utifrån utbudet i bildbank.
TV: Det bästa från Luuk de Jong i Europa League