Lagbanner
Månadens spelare - Augusti

Månadens spelare - Augusti

Det känns som att säsongen precis började, och ändå har redan månad ett av tio i denna iteration av La Liga avklarats. Detta betyder förstås att augusti månads bästa spelare ska utses, och Barças ojämna form i de första matcherna på säsongen ger upphov till intressanta diskussioner kring vilka spelare som har visat sig redo att axla ansvaret efter Messi, och vilka som måste höja sig en nivå.

Månadens spelare: Frenkie De Jong
När det kommer till just utmärkelsen för månadens spelare finns det i min mening två solklara kandidater, och det är de båda nederländarna. Depay har inlett säsongen starkt, och har visat att det är honom Barcelona ska vända sig till när det kommer till att avgöra matcher. Fortsätter hans målskapande på inslagen väg lär det inte dröja länge innan han tilldelas denna utmärkelse både en och två gånger, men för mig är det omöjligt att inte uppmärksamma Frenkie De Jongs säsongsinledning. De små svagheter som ibland sken igenom förra säsongen är som bortblåsta. Han visar gång på gång hur komplett han är med sitt försvarsspel, sina bolltransporter, och sina framspelningar, och det är bara en tidsfråga innan han anses vara en av världens bästa på sin position.

Månadens U-23: Sergiño Dest
En spelare som individuellt sett verkar ha gynnats av Messis exit är Sergiño Dest. Med Griezmann på sin kant i stället för argentinaren får han mycket bättre stöd i försvarsspelet, medan han också får större ytor att utnyttja i anfallet. Detta är något Dest har tagit vara på, och hans offensiva färdigheter leder ofta till målchanser för Barças del. Om detta är något som håller i sig säsongen ut återstår att se, men i så fall kommer amerikanen ha en stark säsong framför sig. I och med de alltmer påtagliga ryktena om att Emerson kan tänkas lämna för Tottenham innan transferfönstret stänger, kan Dest återgien bli obestridd etta i rangordningen på högerbackspositionen, och förhoppningsvis tar han vara chansen och visar att han är värd de dryga 20 miljoner som Barcelona betalade för honom.

Månadens formsvacka: Antoine Griezmann
Kandidaterna för månadens bästa spelare må ha varit självklara, men ingenting är mer symboliskt för Barças prestation de senaste säsongerna än Antoine Griezmanns totala osynlighet i anfallsspelet. I och med att Messi inte är i klubben längre, var jag en av många som trodde att det skulle innebära en större frihet för Griezmann i anfallsspelet och ett uppsving i hans målskapande. Med tre matchers facit i hand verkar det dock mest ha varit önsketänk. Inga mål, inga assist, och egentligen inget som helst avtryck på matcherna. Till fransmannens försvar har han varit fortsatt viktig i återerövningsspelet, men ingen köper en anfallare för 130 miljoner euro för att han är duktig defensivt. Med Ansu Fatis snara återkomst i kombination med att Dembélé kommer tillbaka till spel vad det lider, måste Griezmann höja sig både ett och två snäpp om han vill vara fortsatt cementerad i startelvan framöver.

Månadens mål: Memphis Depay 2-1 Getafe
Som jag skrev tidigare har Memphis introducerat sig för Barçapubliken gång efter annan dessa tre matcher, men kulmen nådde han när han gjorde vad som kom att bli det avgörande målet mot Getafe i den tredje ligaomgången. Busquets vinner bollen på mittplan, och efter ett fint kombinationsspel med Frenkie De Jong för att spela sig ur Getafes press, hittar nederländaren Memphis med en passning som skär igenom Getafes backlinje. Depay driver in i straffområdet och snurrar upp Juan Iglesias på läktaren, innan han hittar en lucka att pressa in ett lågt skott vid den främre stolpen. Se målet här!
 

Theodor Minnhagentheodor@minnhagen.seTheomin012021-08-30 18:12:16
Author

Fler artiklar om Barcelona